این واکسن در مقایسه با نمونه های قبلی بخش متفاوتی از ویروس را هدف می گیرد به طوری که دیگر لازم نخواهد بود هر سال برای مطابقت با نمونه های تازه دستکاری شود.
اگر این واکسن که توسط محققان دانشگاه آکسفورد ساخته شده موفق باشد، می تواند سلاحی موثر در جریان یک اپیدمی گسترده باشد.
متنخصصان می گویند که چنین واکسنی هدف نهایی محققان آنفلوآنزاست، اما هنوز راه درازی برای رسیدن به آن در پیش است.
دکتر سارا گیلبرت سرپرست این مطالعه گفت که واکسن های قدیمی آنفلوآنزا برای تحریک واکنش سیستم مصونیت به پروتئین های اچ و ان در پوسته بیرونی ویروس طراحی شده اند.
اما این پروتئین ها استعداد جهش ژنتیکی دارند - و هر ساله لازم است واکسن براساس نمونه ای که احتمالا غالب خواهد بود بازسازی شود.
اما محققان این بار واکسنی ساخته اند که پروتئین های داخلی سلول را هدف می گیرد. این پروتئین ها در میان نمونه های مختلف ویروس آنفلوآنزا کم و بیش یکسان هستند.
واکسن تازه از یک ویروس تضعیف شده آبله برای حمل پروتئین ها به داخل بدن استفاده می کند - تکنیکی که قبلا در واکسن های مالاریا و سل به کار گرفته شده بود.
زمانی که ویروس به سلول حمله و شروع به تکثیر کرد، این پروتئین های داخلی به نام "پروتئین مارتیسی 1" و "نوکلیو-پروتئین" در مقابل سیستم مصونیت بدن آسیب پذیر می شود.
سپس نوع مخصوص از سلول های مصونیت بدن به نام "سلول تی" کار شناسایی سلول های حاوی این پروتئین ها را به عهده گرفته و از آن پس هر گاه با آنها برخورد کند نابودشان می کند.
در مرحله اول این مطالعه 12 نفر واکسینه خواهند شد تا دوز لازم آزمایش شود و بعد مطالعات بیشتر در مورد موثر بودن آن در افرادی که در معرض آنفلوآنزا قرار می گیرند انجام خواهد شد.
دکتر گیلبرت گفت که اگر این آزمایش ها موفق باشد می تواند شیوه استفاده از واکسن آنفلوآنزا را از اساس تغییر دهد.
اما وی تاکید کرد که تیم او پنج تا 10 سال دیگر کار تحقیقاتی در پیش دارد.
با این حال امید می رود که بتوان در نهایت شیوه ای مشابه را برای مقابله با اچ آی وی، سل، مالاریا و حتی سرطان به کار گرفت.
|