بین تمامی نهادها و سازمانها اجتماعی ، بی شک خانواده نقش و اهمیت ویژه ای دارد.هیچ جـــامعه ای نمی تواند ادعای سلامت کند چنانچه از خانواده هایی سالم برخوردار نباشد و بی هیچ شبهه ای هیچ یک از آسیبهای اجتماعی نیست که فارغ از تاثیر خانواده ای پدید آمده باشد.محیط و عوامل اجتماعی البته در به وجود آمدن این آسیبها بی تاثیر نیستند.
گزارش دریافتی باشگاه خبرنگاران دانشجویی ایران" ایسکانیوز":درباره پدیده روسیپگری و فرار دختران که می توان آن را از کانون های چرکین آسیبهای اجتماعی دانست دقیق ترین شاخص عقب افتادگی برای جامعه ؛ تجلیگاه فقدان عدالت اجتماعی ، شاخص فقر و بیکاری ، شاخص فقر فرهنگی و یک پدیده فرهنگی ـ اجتماعی است.
این ، یک معضل روانشناختی است و درمان پذیر است.باید به خاطر داشت هر گونه اقدام ناسنجیده این گونه آسیب های اجتماعی را افزایش می دهد. نباید با معلول برخورد قهری کرد ، بلکه باید علتها را جست و برطرف ساخت.
در این تحقیق ، پدیده روسیپگری (زنان خیابانی) و فرار دختران و همچنین علل و پیامدها و راهکارهای پیشنهادی برای جلوگیری از چنین آسیبهایی تحت بحث و بررسی قرار گرفته است. بدون شک بحث در مورد این گونه معضلها نیازمند تامل و تعمق بیشتر با همکاری و مشارکت نهادهای تحقیقی و اجرایی سازمانهای متعدد و مرتبط ، صاحبنظران و اساتادان دانشگاه ، برگزاری همایش های تخصصی و ... است.
*فرار از خانه
در مورد فرار فرزندان از خانه ، آمارها حکایت از افزایش میزان آن دارد.در طول سال 80 دست کم4072 جوان و نوجوان از خانه گریختند که از این میزان 14 درصد دختر و 86 درصد پسر بودند.البته نسبت دختران به پسران توجیهی برای عدم تمایل آنها به فرار نیست بلکه آنان بر خلاف پسران بیشتر گرفتار باندهای قاچاق و مراکز فساد می شوند.
مشکلات عاطفی (مثل افسردگی ) خانواده پر جمعیت ، نداشتن صلاحیت اخلاقی والدین، بدرفتاری ، اعتیاد و فساد اخلاقی ، رفت و آمد با افراد نامناسب و شرکت در مجلس های غیر اخلاقی ، مهم ترین علل فرار از خانه به شمار می آیند.
همچنین تعصبات بی جا و سخت گیری های افراطی والدین از یک سو و بی قیدی و رها گذاشتن فرزندان از سویی دیگر در کنار شرایط نظیر طلاق ، وجود ناپدری و نامادری و زندگیهای توافقی می تواند در این زمینه موثر باشد. علاوه بر این ، ازدواج های اجباری و مبارزه با ازدواج های منطقی فرزندان ، دوستان نامناسب و عدم کنترل والدین بر تفریحات و محیطهای غیر درسی آنها عامل آشکار ساز این آسیب اجتماعی است. فقر اقتصادی ، بی کـــاری نـــه به عنوان علت اصلی بلکه به عنوان یکی از محرکهای سازنده تصمیم به فرار شناخته شده است.گزارش ایسکانیوز می افزاید، با توجه به ارایه آمار نهادهای مربوط به دختران فراری و منابع مطالعاتی به افزایش این پدیده در سطح جامعه می توان اشاره کرد.
در فاصله سالهای 65 تا 78 شیوع فرار از خانه 20 برابر شده است و میانگین سنی آنان 16 سال عنوان می شود.همچنین به نقل از سازمان بهداشت جهانی ، میانگین سنی نوجوانان در فرار از خانه 14 تا 17 سال است که 74 درصد دختر و 26 درصد پسر هستند.
دختران فراری بیشتر اوقات خود را در پارکها ، خیابانها و ... می گذرانند که علت آن احساس تبعیض در خانواده ، کنترل شدید والدین ، اختلاف خانوادگی ، احساس رانده شدگی از خانواده است.
علل خانوادگی موثر بر فرار دختران از خانه را می توان مشکلات خانوادگی مثل رفتار ظالمانه ، اختلاف با پدر ، مادر و برادر و کتک خوردن، ازدواج اجباری ، سردی عاطفه ، طلاق و جدایی ، انحراف اخلاقی والدین و زندانی شدن والدین بر شمرد.از جمله عوامل اجتماعی نیز می توان به مهاجرت های دسته جمعی ، نبود انطباق وضع زندگی ، افت وضعیت اقتصادی ـ اجتماعی خانواده تاکید کرد.ترجیح دادن وضعیت فرار نسبت به وضعیت دشوار خانواده با هر ذلتی مثل خود فروشی، گدایی ، فروش مواد مخدر ، پناهندگی به گروه های فاسد و برآوردن انتظارات آنها همراه است.
پیامدهای فرار از خانه:بیماری های جسمی ، روانی ،بزهکاری ، فحشا ، بارداری نامشروع و پیش از موعد اعتیاد به مواد مخدر ، خطر درگیری با قانون ، روسپیگری و خودکشی
*روسپیگری
روسپیگری از کهن ترین کجروی های بشری است که ردپای آن را می توان در طول تاریخ جست و جو کرد. در ایران ، روسپیگری از دوران قاجار و دربار شروع شد و در دوره پهلوی در مکان های خاصی رسمیت یافت. در واقع وقتی دختری به هر علت از خانه فرار می کند راهی به غیر از آلوده شدن برایش باز نیست و او طبیعتا ناگزیر همین یک راه را انتخاب می کند؛ زیرا دیگر خانواده و جامعه پذیرای وی نیست.پس تصور می کند چون راهی ندارد باید تا آخر خط برود و خود را به هلاکت برساند.
علل و انگیزه های که گروهی از زنان را به انحراف می کشاند متعدد است. فقر ، تنهایی ، بیهودگی ، بیکاری و نبود پذیرش از سوی جامعه ، آنها را در خیابان های بی انتها رها می کند. برخی از این قربانیان ، محصول طلاق و جرم والدین (مثل اعتیاد ) نامادری و ناپدری بد رفتار و اطرافیانی هستند که احساسات و عواطف انسانی آنان را زیر پا له می کنند و به گوشه خیابان های شلوغ و ناامن شهر سوق می دهند.
نتیجه تحقیقی که از شماری زنان روسپی صورت گرفته بیانگر این است که بیش از 60 درصد آنان در نوجوانی وارد منجلاب می شوند.62 درصد روسپیان زمینه خانوادگی داشته و با پدر و مادر زندگی می کرده اند .22 درصد با خویشاوندان و 2 درصد نیز با بهزیستی زندگی کرده اند.
روسپیان در خصوص رابطه با والدین گفته اند تشنه یک جرعه محبت هستند.و سوم روسپیان از پیش یا بعد از افتادن به آتش فساد، معتاد می شوند و پدران آنان معتاد بوده اند.74 درصد روسپیان معمولابا کسی ازدواج کرده اند که شکل پدرشان بوده است ؛ یعنی معتاد.شش درصد از روسپیان تاز سوی شوهرانشان وادار به روسپی گری شده اند . همچنین این افراد مورد سوء استفاده ی جنسی در منزل خودشان هم قرار گرفته اند ( پدر ، برادر ، دایی ، ... ) حریم آنها قبل از ورود به اجتماع شکسته شده است . یعنی 22 درصد در زمان کودکی مورد سوء استفاده قرار گرفته اند . دلایل و عوامل مهم روسپیگری در ایران : فقر ، بی کاری ، حمایت نشدن از زنان ، طلاق ، بالا رفتن سن ازدواج ، وجود درآمد فعال در روسپیگری ، تقاضای بالقوه در جامعه و ...
پیامدهای روسپیگری : شیوع بیماری های آمیزشی ، اعتیاد روسپی ، اعتیاد بالقوه هوسرانان و کاهش میل جنسی ؛ دشوار شدن فعالیت های مددکاری ، افزایش قیمت و ناخالصی تریاک و سوق یافتن معتادان به هرویین ، بروز مرگ و میرهای ناشی از مصرف مواد مخدر ناخالص ، افزایش شمار زندانیان ، دزدی، باجگیری ، قوادی و ...
آمار ها نشان می دهد 56 درصدافراد آلوده زیر 19 سال و 70 درصد زیر 24 سال هستند که این یک زنگ خطر بسیار جدی است. بیش از 50 درصد افراد زیر 19 سال در دوره هایی که پر مخاطه ترین مرحله زندگی آنهاست با بحران هایی نظیر هویت ، بلوغ و مسائل جنسی رو به رو هستند و باید راهی برای ارضای شرعی یا قانونی نیازهایشان بیابند اما آنان در جامعه رها شده اند و راهکار تعیین شده ای وجود ندارد.
با جامعه پرخطر ، چطور انتظار داشت همگی جوانان سالم بمانند ؟ اگر پدر و مادر به اهمیت نقش خود در تربیت نوجوان پی ببرند و شیوه های صحیح را بیاموزند و به کار ببرند بسیاری از اختلالات رفتاری و انحرافات اخلاقی در نوجوانان به وجود نخواهد آمد.
پیغمبر اکرم ( ص ) پدر و مادری را که با پیش رو گذاشتن روش های نادرست باعث نافرمانی کودک و نوجوان می شوند لعن کرده و فرموده است :خدا نیامرزد آن پدر و مادری را که با رفتار نسنجیده ، فرزندان خود را به نافرمانی و عقوق وارد می سازند.
خانواده مهم ترین پایگاه در رشد عواطف نوجوانان به حساب می آید. نوجوان در تعامل با والدین و سایر اعضای خانواده امیدواری ،صداقت و حمایت را می آموزد و یا آن که به تعارض با دیگران بر می خیزد و رفتار بد را به دیگران تعمیم می دهد.
افراط و تفریط در زمینه هایی چون پذیرش ، توجه و مراقبت ، آزادی ، توقع ،انتظار و تشویق به انجام کارهای نادرست نقش مهمی در ایجاد مشکلات رفتاری فرزندان ایفاد می کند.با توجه به اینکه خانواده یک عنصر بسیار تأثیر گذار در شکل گیری شخصیت کودکان و نوجوانان است والدین باید دقت نظر بیشتری در روابط خود با فرزندان به ویژه نوجوان داشته باشند و همواره اصل پذیرش احترام و توجه به قید و شرطها را در رابطه با فرزندان رعایت کنند.
از طرفی حتی محیط اجتماعی هم می تواند به گسترش این نوع جرمها کمک کند.در مورد شناخت جرم به عنوان یک مسئله اجتماعی باید عوامل اجتماعی را عمیقا مورد توجه قرار داد و سعی کرد علل گوناگونی را که باعث ارتکاب آن گونه اعمال می شوند تحت بررسی و تجزیه و تحلیل قرار داد و راه حل درستی برای جلوگیری از ارتکاب بیشتر جرم ارایه کرد.
از سویی باید به این واقعیت نیز توجه داشت که بیماری های اجتماعی ، مانند آسیب های جسمی؛ مسری هستند و اگر از ابتدای جرم به فکر اصلاح و از بین بردن علل ارتکاب آن نیفتیم ممکن است به دیگران نیز سرایت کند. ریشه درد در جامعه است نه فرد. پس باید به فکر بود و راهی را پیدا کرد که جلوی ارتکاب روز افزون جرم گرفته شود.
اگر در جامعه ای جرم زیاد است در قوانین حقوقی ، مقررات اجتماعی و نوع آموزش و پرورش آن باید مطالعه کرد و به فکر شناخت علل بود. باید پذیرفت امکانات رفاهی ، متعادل بودن شرایط اقتصادی و اجتنماعی ، توجه بیشتر به ارزش های معنوی و برخورداری از آموزش صحیح ، انسان را به موجودی کار ساز و نیروی سازنده جامعه تبدیل می کند و او را از گرایش به جرم باز خواهد داشت.
مهم ترین راهکارهای پیشنهادی برای جلوگیری از آسیب های اجتماعی آموزش اصول شیوه های تربیتی به والدین به خصوص در دوران بلوغ ، آموزش مهارتهای زندگی به دختران برای آشنایی با خود ، اهداف و مسائل جنسی ، تدوین قوانین حمایتی با ضمانت اجرایی قوی ، ایجاد بانک اطلاعاتی دانش آموزی برای کسانی که خانواده های آسیب زا دارند ، آگاهی دادن به دختران درباره عواقب فرار از طریق رسانه های جمعی ، استقرار مددکاران حرفه ای در پایانه ها ، خروجیها و ...است.پی نوشت:1-روزنامه ایران
(خانواده ) روابط نوجوان با والدین ، دکتر فاطمه حقیقت جو 2-مجله رشد ـ آخر خط ، فاطمه رحمتی 3- پیک زندان ـ خطر بیخ گوش ماست ، مهرداد برومندی 4- آسیب شناسی اجتماعی و جامعه شناسی انحرافات ، دکتر محمد حسین فرجاد.
katayoon - المان - المان |
خوشبختانه علی رغم حرکت چوامع غربی به سوی بی بندوباری و نظام از هم گسسته خانه و خانواده جامعه ما وضعیت بمراتب بهتری داره. |
چهارشنبه 6 شهریور 1387 |
|
nasle sokhthe - انگلیس - لندن |
Eteraaz
میشه از بابا دکی ات بپرسی اینبار چی تو سرشه چه نقشه ای برای این مردم بدبخت کشیده ؟ |
چهارشنبه 6 شهریور 1387 |
|
arashk_fara - انگلیس - لندن |
فرآورده مذهب دیگه برید حال کنید کلاتونو بدید بالا تر... لعنت بر تازی پرستان .. مبارزه میکنیم تا آخرین نفس راه این بزرگانو ادامه میدیم مکرم اصفهانی- معجزشبستری- احمد کسروی - صادق هدایت - ذبیح بهروز- علی دشتی - عبدالحسین زرین کوب - پرفسورمنوچهر جمالی-دکتر شجاع الدین شفا - دکترمسعودانصاری- دکترکورش آریامنش - آله دالفک(سلیمی) -دکترعلی میرفطروس - نادره افشاری-هوشنگ معین زاده - دکترمحمد عاصمی- دکترمرتضامیرافتابی- حسین ملک - دکتر احمد ایرانی - باقرمومنی -محمدارسی-دکتراسماعیل خویی-دکتر لطف اله روزبهانی- هادی خرسندی -جمشید شمالی-زرتشت ستوده -دکترعلی سینا-افشین زند-مردوآناهید -دکتربهرام- چوبینه-سعیداوحدی-مهدی شمشیری-نادر پیمایی-مزدک
هومرآبرامیان-آریابرزن-پارمیس سعدی -خانم سرور-شایان کاویانی-مهندس بهرام مشیری-دکترم.مهرآسا - سیاوش لشگری-بزرگ امید-استادجلال الدین
آشتیانی-دکترالکس رفیعی-آلفردآبرامیان -فریدون فرخزاد-سیروس افهمی -دکترنوشیروان حاتم -فرودفولادوند- امیل ایمانی-دکترهوشنگ سلیمانی-رضا فاضلی -کاظم ملک -دکتررهنوردی-خانم پری صفاری-میرزاآقاعسگری(مانی)-نادراکبری - نیما فهیمی و ..... |
چهارشنبه 6 شهریور 1387 |
|
tahdeh - مالاوی - لیلونگوه |
اگه صادق هدایت عرضه داشت که خودکشی نمی کرد |
چهارشنبه 6 شهریور 1387 |
|
alireza1386 - ایران - بابل |
به خاطره اینه که سرتو مثل کبک کرده ای زیر برف ورسانه ملی آسید علی هم همش به به وچه چه میکنه که چه مردم خری داریم. |
چهارشنبه 6 شهریور 1387 |
|
sarab22 - المان - دوسلدورف |
katayoon - المان - المان
پس تو المان چکار میکنی ؟
یکی از علل فرار دختران کمبود محبت ومسایل اقتصادی میباشد که در درجه اول دولت و حکومت بانی این مسایل است. امیدوارم که خانوادها بتوانند با فرزندان خودشان رفتاره خوبی داشته باشند .
70 درصد از دوستان خارج از کشور که از اداره کار یا سوسیال امت پول میگیرند و پاسپورت ایرانی هم گرفتن و .. دفاع از حکومت ایران میکنن خواهشن به بیت رهبری مراجعه کنن و بلیط ورود بهشت و دریافت کنن. ادم فروشها |
پنجشنبه 7 شهریور 1387 |
|
gelareh - ایران - تهران |
katayoon - المان - المان حرف بی ربط نزن تا یه مشکلی تو مملکت پیدا میشه غرب غرب را میندازی!تو حتی اسم یک شهر تو المانو بلد نیستی نمیخواد راجع به غرب نظر بدی!گندای رژیم اخوندی گذاشتی کنار!هیچ جور نمیتونی این گند کاریارو توجیه کنی نظر نده خوب!!! |
پنجشنبه 7 شهریور 1387 |
|
Mehrdadpars - آلمان - دوسلدورف |
ای بابا این خواهر زینب نهی از منکرات (کتایون) اصلاً از بیخ عربه . . . !
این خواهر زینب یک جوری میگه خوشبختانه در ایران وضع خیلی بهتر از جوامع دیگر است که انگار داره برای آفریقاییها از ایران تعریف میکنه ! بابا تو ایران رشد فحشا بیداد میکنه و بهتره که از آمار و ارقام راجع به معتادین اصلاً حرفی نزنیم و جرائم و جنایات که جای خود داره و تمام این نابسامانیها و جرائم از فساد و ظلم خود رژیم جمهوری اسلامی سر چشمه میگیرد . آخه خواهر زینب که عقلت را خاموش کرده ای و خودت را به کثیف ترین آدمکشها فروخته ای البته نوکران و مزدوران آخوندها که از صدقه سر جمهوری کثیف اسلامی به همه چیز رسیده اند و جیبهایشان را خوب پر کرده اند وضعیت ایران را خوب و عالی میبینند . |
پنجشنبه 7 شهریور 1387 |
|
eteraaz_2 - ایران - تهران |
katayoon - المان - المان
فکر میکنی برو دوبی پاکستان لبنان .وووو ببین دختران ایرانی بخاطر بی پولی اونجا رفتن....که نمیرن.خودت الکی توجیه نکن. |
پنجشنبه 7 شهریور 1387 |
|
ARTEMIS-SW - سوئد - مالمو |
ناراحت نشوید..نام کتایون مساوی است با//سیده کلثوم رقیه/// در المان هم نیست جائی در کنار امامزاده هاست |
پنجشنبه 7 شهریور 1387 |
|
tnt20 - لهستان - ورشو |
در ایران هیچ فحشایی وجود نداره.
استاد مددی رو بی گناه بی آبرو کردند درحالیکه صیغه محرمیت خونده بود.
زنان و دختران خیابانی نداریم
تجاوز هم اگر اتفاق می افته کار افغانهاست.
ما شریفترین مردم جهانیم.
خوشبحال کوروش و داریوش و یزدگرد وبقیه. |
پنجشنبه 7 شهریور 1387 |
|
zahra1387 - ایران - ایران |
این کتایون یک ....بیشتر نیست به حرفهاش محل نزارید تو قم نشسته هر روز یک اخوند می بینه فکر کرده دنیا همون حوزه علمیه قمه ... |
شنبه 9 شهریور 1387 |
|