تصاویر بسیار زیبا از فضا و کهکشان

تصاویر بسیار زیبا از فضا و کهکشان

راه شیری از دید اسپیتزر
تصویری فروسرخ از تلسکوپ فضایی اسپیتزر که دربرگیرنده صفحه کهکشان راه شیری است، نگاهی که به سختی(فارسی) در یک تصویر جای می‌گیرد. در حقیقت، بیش از 800000 فریم از اطلاعات دوربین‌های اسپیتزر به صورت تکه تکه در کنار هم گرد آمده‌اند و اکنون این تصویر عظیم موزائیکی را از صفحه کهکشان پدید آورده‌اند. دقیق‌ترین تصویری که تاکنون در طول موج فروسرخ از کهکشان ما ثبت شده است. هر بخش کوچکی که در اینجا دیده می‌شود، 8 درجه از آسمان را پوشش می‌دهد، که تقریبا به اندازه‌ی زاویه مشت شما است در حالی که دست خود را باز کرده‌اید، و کل مرکز کهکشان(فارسی) را ثبت کرده است. تصویر کامل موزائیکی 120 درجه پهنا دارد .رشته‌هایی که با رنگ سبز کاذب برجسته شده‌اند، مولکول‌های پیچیده‌ی هیدروکربن پلی‌سایکلیک آروماتیک(PHAs) هستند. این مولکول‌ها در زمین بسیار معمولی هستند و در دوده‌ی حاصل از احتراق ناقص تولید می‌شوند. PHAs ها در مناطقی که ستاره‌ها شکل می‌گیرند یافت می‌شوند و به همراه ذرات غبار قرمز رنگ گرافیتی هستند. رنگ آبی که سراسر عکس را فراگرفته است ستاره‌های متعلق به کهکشان راه شیری هستند.
دو بازوی مارپیچی راه شیری
بانگاه کردن به کهکشان راه شیری از داخل، تشخیص ساختار آن دشوار است. اما نقشه برداری جاه طلبانه و پرکوشش تلسکوپ فضایی اسپیتزر، اکنون مدارکی را به ما عرضه داشته است که نشان می‌دهند ما در کهکشانی بزرگ زندگی می‌کنیم و این کهکشان با دو بازوی مارپیچی(بازوهای سپر ــ قنطورس و برساوش) برجسته شده است که از انتهای میله بزرگ مرکزی بیرون آمده‌اند. در حقیقت، در نقاط مناسبی که کهکشان ما به صورت کامل از روبه‌رو دیده می‌شود، منجمان آن کهکشان‌های دور می‌توانند راه شیری را با دو بازوی مارپیچی بسته ببینند، مانند تصویر هنری بالا. تحقیقات قبلی ساختار بسته کوچک‌تری را در مرکز به همراه چهار بازوی مارپیچی تشخیص می‌دادند. منجمان هنوز مکان خورشید را در یک سوم لبه خارجی راه شیری می‌دانند، جایی در بازوی کوچک جبار. برای شناسایی مکان خورشید و جزئیات نقشه‌ی جدید راه شیری، مکان نمای خود را بر روی تصویر بالا قرار دهید.
هلال زیبای خرداد
رصدگران آسمان این هفته در سراسر سیاره‌ی زمین هلال جوان و زیبای ماه را در افق غربی پس از غروب خورشید نظاره‌گر بودند. این عکس نمایی است از ساحل آرامی در حوالی «لیسبون» پرتقال که ماه در آن بر فراز کوه‌های «سینترا» جای گرفته است. ماه که در کنار ابرهای عظیم چنین رخ می‌نماید تنها 1 درصد از سطح روشن خود را که از بازتابش نور خورشید روشن می‌شود به سمت ما گرفته است. این هلال زیبا و غروب خورشید نمایی دیدنی را پدید آورده‌اند. بخش تاریک ماه هم چندان تاریک نیست و به وسیله‌ی زمین تاب، ماه درخشان شده است. هلال ماه که خود را به بدر نزدیک می‌کند، اواخر این هفته نمای زیبای دیگری را در افق غربی پدید خواهد آورد. نقطه‌ی روشنی که امشب(شنبه شب) در کنار ماه خواهید یافت، سیاره ی مریخ است. یکشنبه، ماه حرکت خود را به سمت قلب الاسد ادامه می‌دهد و می‌توان زحل را در حوالی آن یافت.
خاک مریخ در انتظار آزمایش

چه شگفتی‌هایی در خاک مریخ نهفته شده است؟ برای پی بردن به آن‌­ها، ققنوس که دو هفته قبل به مریخ رسید تلاش می‌­کند مقداری از خاک مریخ را در تحلیل کننده گاز و گرمایی خود قرار دهد. در تصویر بالا این مریخ نشین مقداری خاک را به سمت یکی از هشت گرم کننده خود می‌­برد. در داخل دستگاه، خاک بسیار گرم می‌شود و شروع به تابش می‌کند. تابش خاک به وسیله‌ی یک طیف‌سنج جرمی تحلیل می‌شود. به احتمال زیاد، مقداری از مواد سبک و روشن داخل چنگک در بالا ، همانند مقداری از مواد کنار مریخ نشین از یخ هستند. ققنوس در سه ماه آینده به وسیله حفاری، گرم کردن و آزمایشات شیمیایی روی خاک مریخ سعی خواهد کرد با درک بهتر شرایط مریخ به نشانه‌­هایی از مواد حمایت کننده از حیات دست یابد.

حلقه‌های زحل از آنطرف

اگر از آن طرف به حلقه‌های زحل نگاه کنیم، چگونه خواهند بود؟ از روی زمین ما حلقه‌ها را همواره از یک سو می‌بینیم. طرفی که نور خورشید باعث درخشش آن‌ها می‌شود. اما تصویر بالا را کاوشگر روبوتیک کاسینی زمانی گرفته است که خورشید در طرف دیگر حلقه ها قرار دارد. اینجا در 17 درجه‌ای بالای حلقه‌ها شرایطی ایجاد شده که می‌توان نمایی خارق العاده را از باشکوه‌ترین حلقه‌های منظومه‌ی شمسی به نظاره نشست. در این نما حلقه‌ها بر خلاف سوی دیگرشان تاریکند، انگار عکس نمای روبرویی حلقه‌ها را نگاتیو کرده باشیم. درخشش و روشنایی حلقه‌ها به ضخامت حلقه‌ها و قطر قطعات سازنده‌ی آن‌ها بستگی دارد. سایه‌ی حلقه‌ها را می‌توانید روی سطح روشن زحل ببینید که ساختارهای ابری بسیاری آن را فرا گرفته است.در عکس، ابرها رنگی نزدیک به رنگ واقعی دارد.

رنگین کمان آتشی بر فراز نیوجرسی

 

این رنگین کمان وارونه در آسمان چیست؟ گاهی این رنگین کمان وارونه، که به دلیل شکل شعله مانندش و رنگین کمان آتشی مشهور است، به وسیله یخ، و نه آتش ایجاد می­شود. برای دیدن این پدیده، خورشید باید حداقل 58 درجه ارتفاع داشته و ابرهای سیروس نیز در آسمان باشند. همچنین کریستال­های شش ضلعی یخ تشکیل دهنده این ابرها باید جهت گیری افقی داشته باشند تا همانند یک منشور غول پیکر نور خورشید را بشکند. به همین سبب، این پدیده چندان متداول نیست. تصویر بالا، یکی از همین رنگین کمان­های آتشی است که بر فراز درختان وایتینگ در نیوجرسی ایالات متحده در اواخر می ثبت شده است.

در نهایت،GLAST

اوج اوج گرفتن در میان موجی از ابرهای دود، این موشک دلتا 2 در روز چهارشنبه ساعت 12:05 ETD ظهر، از سکوی پرتاب 17-B در پایگاه نیروی هوایی کیپ کاناورال به فضا پرتاب شد. در بخش بار GLAST آرمیده بود. این تلسکوپ ناحیه بزرگ در طول موج گاما، اکنون در مدار زمین است. تکنولوژی آشکارساز GLAST، برای کار در شتابدهنده‌های ذرات زمینی گسترش یافته است. در مدار، GLAST می‌تواند پرتوهای گاما را از نواحی بسیار فعال راه شیری، سیاهچاله‌هایی که در مرکز کهکشان‌های فعال و دور قرار دارند و منابع قدرتمند انفجار گاما، مطالعه کند. این شتابدهنده‌های کیهانی به چنان انرژیی نائل می‌شوند که نمی‌توان آن‌ها را در آزمایشگاه‌های زمینی کسب کرد. GALAST همچنین به جستجوی نشانه‌های محدوده‌ی کاوش نشده ذرات پر انرژی در فیزیک نسبیتی جدید خواهد پرداخت.

بازبینی نگاه هابل به M51
پنجاه و یکمین عضو کاتالوگ معروف مسیه، احتمالا در ابتدا سحابی مارپیچی نام داشت. M51 کهکشانی است مارپیچی با بازوهایی گسترده که با نام NGC5194 نیز شناخته می‌شود. M51 با گستره‌ی 60 هزار سال نوری در آسمان جای گرفته و می‌بینیم که چگونه بازویش، مواد قمر کهکشانی آن(NGC5195) را بلعیده است(سمت راست تصویر). این تصویر از پردازش مجدد داده‌های حاصل از نگاه دوربین پیشرفته‌ی نقشه برداری آسمان هابل به دست آمده است و نمای دیگری است از چهره‌ی آشنای این دو کهکشان در حال برخورد. در این پردازش مجدد، تصویری دقیق‌تر به دست آمده که دقت و تضاد رنگ در آن بیشتر و مسیر موادی که به کهکشان همدم کشیده شده‌اند بسیار واضح‌تر شده است. به اینها جزئیات بهتری از مرکز کهکشان و حوالی آن را هم اضافه کنید. این جفت کهکشانی 31 میلیون سال نوری از ما فاصله دارند و فاصله‌ی چندانی با دسته‌ی دب اکبر ندارند، گرچه به طور رسمی در تقسیم‌بندی‌های آسمان در محدوده‌ی صورت فلکی کوچک سگان شکاری(تازی‌ها) هستند.
منبع : ماهنامه اختر شناسی ایران
payaam - ایران - تهران
دولت امریکا 422 میلیون دلار برای مریخ نورد فینیکس خرج میکنه تا دری تازه بر روی دانش بشر باز بشه.ما هم در عوض شعار مرگ نثار اونها میکنیم.
اما این طرف دولت ما میلیونها دلار خرج داغدار کردن پدرها و مادرها میپردازه.
ما هم به قهقهرای روضه و زوزه و استخاره و محلل و اداب خلا رسیدیم .
شنبه 25 خرداد 1387

chirowrow66 - امارات - دبی
به این همه زیبایی چی بایدگفت.یا رب العالمین تو بی نیازی از این همه قشنگیها............کاش بندگانت بفهمند اینها به خا طر انها خلق شدند
شنبه 25 خرداد 1387

jgreene75 - انگلستان - لستر
نظر احمقی نژاد و دار و دسته بی کلاسش راجع به این چیه؟ حتما می گویند مرگ بر آمریکا... و بعد پول بیت المال مردم دربند ایران را خرج گدا گشنه های حزب الله و ... می کنند!!!! ای ی ی ی ی دل غافل
یکشنبه 26 خرداد 1387

SAMAN DAR BE DAR - انگلیس - منچستر
اگر این امرییکایها نبودند بشر هیچ وقت به بی نیازی رب االعالمین پی نمیبرد
یکشنبه 26 خرداد 1387

sa@24 - ایران - تهران
payaam - ایران - تهران
خود امریکا توی عراق و افغانستان و فلسطین و جنوب لبنان (توسط اسراییل)میلیونها دلار خرج داغدار کردن پدرها و مادرها و بچه ها میکنه ؛ هرجا جنگی هست یه سمتش آمریکاست توی جنگ ایران وعراق چقدر پول به عراق داد برای کشتن هموطنانمون.
ما مرگ برسیاستهاشون میگیم
یکشنبه 26 خرداد 1387

ehsan2008 - انگیس - لندن
واقعا که جل الخالق که میگن راست میگن.چقدر ما در مقابل عظمت خدا کوچیک هستیم.خدایا مارا به راه راست.راهنمایی کن.
یکشنبه 26 خرداد 1387

alaindelone - امریکا - لس انجلس
به هر حال مانتو کوتاه نپوشید!
یکشنبه 26 خرداد 1387

kiyawashsasani - کانادا - تورنتو
payaam - ایران - تهران
دمت گرم که درکمال ادب تا عمق قضیه رو گفتی . منم دلم خیلی از این آخوندهای دزدمون پره...میخواستم خودمو یه جوری روشون خالی کنم که دیدم تو قبلآ کردی . خسته نباشی.
چهار‌شنبه 29 خرداد 1387

+0
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.