مظاهری نوشتن مقاله در انتقاد از دولت را تکذیب کرد

مظاهری نوشتن مقاله در انتقاد از دولت را تکذیب کرد

به گفته بانک مرکزی نرخ تورم در اردیبهشت ماه به 25 درصد رسید
به گزارش خبرگزاری فارس رئیس بانک مرکزی ایران این مساله را که در مقاله ای در یک روزنامه هلندی به شدت نسبت به عواقب سیاست کاهش نرخ بهره بانکی هشدار داده را تکذیب کرده است.

پیشتر خبرگزاری رویتر گزارش داده بود که وی طی مقاله ای در روزنامه هاندلزبلات اخطار داده است که سیاست دولت در زمینه نرخ بهره بانکی می تواند باعث افزایش بیشتر نرخ تورم که ماه گذشته به 25 درصد رسید شود.

به گزارش رویتر طهماست مظاهری در آن مقاله در هشداری علنی در مورد سیاست های دولت محمود احمدی نژاد نوشت: "سیاست جاری دولت به 'تورم خارج از کنترل' (hyper-inflation) منجر می شود."

"تورم خارج از کنترل" در اصطلاح اقتصادی به رشد فوق العاده سریع نرخ کالاها که برای اقتصاد یک کشور خطرناک است گفته می شود، چرا که می تواند کارکردهای متعارف پول ملی را تضعیف کند.

بهای کالاهای مصرفی در ایران - چهارمین تولیدکننده بزرگ نفت جهان - طی حدود یک سال اخیر منظما در حال افزایش بوده است که به اعتقاد کارشناسان اقتصادی از خرج کردن درآمدهای نفتی توسط دولت (افزایش نقدینگی) و شرایطی که در آن نرخ سود بانکی بسیار پایین تر از نرخ تورم است، نشات می گیرد.

رویتر از مقاله آقای مظاهری که اکنون تکذیب شده چنین نقل قول کرده بود: "دولت تصور می کند می تواند تورم را با کاهش نرخ بهره پایین آورد. آنها با اصول اقتصاد کلان آشنا نیستند."

وی اکنون اظهارات نسبت داده شده به وی را برداشت روزنامه هلندی عنوان کرده است.

 دولت تصور می کند می تواند تورم را با کاهش نرخ بهره پایین آورد. آنها با اصول اقتصاد کلان آشنا نیستند
 
به نقل از مقاله تکذیب شده مظاهری

از چندی قبل گزارش هایی دایر بر اختلاف شدید بانک مرکزی با دولت احمدی نژاد بر سر سیاست تعیین نرخ بهره بانکی منتشر شده است.

برخی نشریات ایران اخیرا گزارش دادند که آقای مظاهری به زودی جایگزین خواهد شد.

سرپیچی از دستور دولت

آقای احمدی نژاد که سه سال پیش با شعار تقسیم عادلانه تر ثروت های ملی سر کار آمد به خاطر ناکامی در کنترل تورم دو رقمی با انتقاد فزاینده از سوی مجلس، رسانه ها و عموم روبرو بوده است. حتی صندوق بین المللی پول نیز اخیرا به دولت ایران گفت سیاست کاهش نرخ بهره در شرایط کنونی غلط است.

آقای مظاهری که در شهریور ماه گذشته به ریاست بانک مرکزی منصوب شد قبلا علنا در زمینه کاهش سود بانکی از آقای احمدی نژاد انتقاد کرده بود.

رئیس جمهور ایران اخیرا برای سومین سال پیاپی دستور کاهش نرخ بهره بانکی را داد و گفت که منتقدان این سیاست باید کنار بروند.

نرخ سود در سال های 85 و 86 به ترتیب از 16 درصد به 14 درصد و سپس به 12 درصد کاهش داده شد. رئیس جمهور امسال خواستار کاهش نرخ سود به 10 درصد - به غیر از بخش خدمات و بازرگانی - شده است.

اما بانک مرکزی در سرپیچی از این تصمیم هنوز به طور رسمی آن را به بانک ها ابلاغ نکرده است چرا که استدلال می کند تعیین نرخ سود بانکی اصولا نه وظیفه دولت بلکه بر عهده بانک مرکزی است.

بانک مرکزی پیشنهاد کرده که نرخ بهره 3 درصد بالاتر از نرخ تورم سالانه که اکنون حدود 20 درصد است تعیین شود.

'کار دشمنان'
 آنها در صدد انتقام از ملت ایران هستند و با کمک عوامل داخلی، سعی در گران کردن یا کمیاب نشان دادن برخی اقلام مورد استفاده مردم از جمله چای، برنج، قند و شکر و حتی نمک کرده اند
 
محمود احمدی نژاد در اشاره به 'دشمنان'

آقای مظاهری آخرین مقامی است که در زمینه سیاست های اقتصادی با دولت رو در رو می شود.

ماه گذشته داود دانش جعفری وزیر اقتصاد و دارایی پس از کناره گیری از مقام خود در مراسم خداحافظی از سیاست بودجه و سایر سیاست های اقتصادی دولت انتقاد کرد.

وی گفت: "تعیین دقیق نرخ سود بانکی در اقتصاد یک فرایند علمی دارد و سلیقه ای نیست. اما بعضی ها آن را با مسائل شرعی مرتبط می کردند و می گفتند وقتی سود بالا می رود، یعنی شبهه ربوی دارد."

آقای احمدی نژاد در مقابل مخالفان را متهم به تخریب طرح های او برای به جریان انداختن اقتصاد می کند. وی همچنین می گوید که "دشمنان" اقتصاد را تضعیف کرده اند.

در انتخابات اسفند ماه محافظه کاران برنده اکثریت کرسی های مجلس شورای اسلامی شدند اما تحلیلگران بر این باورند که مجلس هشتم بیش از مجلس هفتم از سیاست های اقتصادی دولت انتقاد خواهد کرد.

البته در مجلس قبلی نیز انتقاد از دولت به گوش می رسید.

عادل آذر عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس هفتم در آخرین روزهای کاری مجلس گفته بود: "طرح های اقتصادی دولت پایه و مبنای بلندمدت ندارد و در سیاست های دولت تنها می توان شاهد نگرش های کوتاه مدت بود."

وی در گفتگو با وبسایت خبری "عصر ایران" دولت را متهم کرد که هیچ مدل مشخص اقتصادی در جهان را دنبال نمی کند.

وی در مورد تورم گفت: "... تزریق حجم بزرگی وجه نقد در سال های گذشته و جاری به اقتصاد به افزایش نقدینگی و در نهایت افزایش تورم منجر شده است."

مساله کناره گیری
 من نگرانی های خود را نه در سخنرانی خداحافظی بلکه اکنون مطرح می کنم. خیلی ها هستند که از من می پرسند تا کی می مانم. من به آینده خیلی دور نمی نگرم
 
به نقل از مقاله تکذیب شده رئیس بانک مرکزی

اما حسین صمصامی، سرپرست وزارت امور اقتصادی و دارایی، اعلام کرده که به عقیده دولت ارتباطی میان نرخ سود بانکی و تورم وجود ندارد.

وی اخیرا به خبرگزاری مهر گفت: "نرخ سود بانکی را رئیس جمهور ۱۰ درصد اعلام کرده و این نرخ باید توسط بانک مرکزی ابلاغ شود."

ابراهیم شیبانی، رئیس کل پیشین بانک مرکزی نیز سال گذشته با دستور احمدی نژاد برای کاهش نرخ سود بانک ها از ۱۴ درصد به ۱۲ درصد مخالفت و اعلام کرد که بدیهی ترین وظیفه بانک مرکزی و شورای پول و اعتبار تعیین نرخ سود بانکی است. وی پس از آن جایگزین شد.

به هر حال دولت محمود احمدی نژاد بر این اعتقاد خود پافشاری می کند که کاهش نرخ سود بانکی باعث افزایش سرمایه گذاری و تولید و کاهش بیکاری می شود.

+0
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.