روز چهارشنبه، 28 مه (8 خرداد) و یک روز پس از برگزاری مراسم افتتاحیه دوره هشتم مجلس شورای اسلامی، رای گیری برای انتخاب هیات رئیسه موقت مجلس به عمل آمد و علی لاریجانی با کسب 232 رای از مجموع 263 رای نمایندگان حاضر، به ریاست موقت مجلس انتخاب شد.
به گزارش خبرگزاری فارس، نمایندگان حاضر در این جلسه همچنین سید حسن ابوترابی فرد و محمدرضا باهنر را به سمت نواب رئیس اول و دوم و محمدرضا میر تاج الدینی، نماینده تبریز، موسی قربانی، نماینده قائنات، حمیدرضا حاج بابایی، نماینده همدان، حسن غفوری فرد، نماینده تهران و حسین نژاد فلاح، نماینده ساوجبلاغ، را به عنوان منشی های موقت و محمد آشوری، احمد ناطق نوری و احمد مهدوی ابهری را به عنوان کارپردازان هیات رئیسه موقت انتخاب کردند.
رئیس موقت مجلس تا تصویب اعتبارنامه های دو سوم نمایندگان منتخب اداره جلسات مجلس را در دست خواهد داشت.
رای گیری برای گزینش هیات رئیسه دائم مجلس پس از رسیدن مجلس به حد نصاب قانونی برگزار خواهد شد و انتظار می رود آقای لاریجانی با کسب شمار قابل توجه آرای نمایندگان به ریاست دائم انتخاب شود.
روز یکشنبه این هفته نمایندگان فراکسیون موسوم به اصولگرایان، که اکثریت قابل توجه کرسی های مجلس هشتم را در اختیار دارند، در جلسه ای بر سر نامزدی علی لاریجانی برای تصدی ریاست مجلس به توافق رسیدند.
هیات رئیسه موقت تا رسیدن مجلس به حد نصاب قانونی اداره جلسات را برعهده خواهد داشت |
غلامعلی حداد عادل، رئیس مجلس هفتم، دیگر نامزد احتمالی اصولگرایان برای تصدی سمت ریاست مجلس هشتم بود اما با تفاوت چشمگیر آرا از آقای لاریجانی شکست خورد.
در پی این رای گیری، آقای حداد عادل گفت که توافق شده بود که تنها یک نفر از اعضای فراکسیون اصولگرایان نامزد انتخابات ریاست مجلس از سوی این گروه باشد و به همین دلیل، وی با آقای لاریجانی رقابت نخواهد کرد.
رئیس و هیات رئیسه دایم مجلس برای دوره های یکساله انتخاب می شوند و انتخاب مجدد آنان بلامانع است.
در صورت انتخاب علی لاریجانی به ریاست دائم مجلس، این دومین بار از زمان تاسیس مجلس شورای اسلامی خواهد بود که دو فرد غیر معمم این سمت را برعهده گرفته اند.
رئیس موقت مجلس هشتم
علی اردشیر لاریجانی، که از وی به عنوان یکی از شخصیت های محافظه کار و از افراد نزدیک به آیت الله خامنه ای، رهبر جمهوری اسلامی، نام برده می شود، پنجاه و یک سال دارد.
وی فززند آیت الله حاج میرزا هاشم آملی، از مراجع تقلید سابق است و در شهر نجف، عراق، متولد شده است.
آقای لاریجانی فارغ التحصیل رشته ریاضیات از دانشگاه صنعتی شریف است و از دانشگاه تهران نیز مدرک دکترا در فلسفه غرب را دریافت کرده است.
گفته شده اختلاف نظر با احمدی نژاد علت استعفای لاریجانی از سرپرستی مذاکرات هسته ای بود |
پس از انقلاب سال 1979، علی لاریجانی به سمت های ارشد در رادیو و تلویزیون جمهوری اسلامی، وزارت کار و امور اجتماعی، وزارت پست و تلگراف و تلفن (سابق) و سپاه پاسداران منصوب شد.
وی در اوایل دهه 1990 برای مدتی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی بود و از سال 1994 به مدت ده سال ریاست سازمان رادیو و تلویزیون جمهوری اسلامی (صدا و سیما) را برعهده داشت.
علی لاریجانی، که یکی از نامزدهای جناح موسوم به محافظه کار در انتخابات ریاست جمهوری سال 2005 بود، پس از انتخاب محمود احمدی نژاد، به سمت دبیر شورای امنیت ملی و سرپرست مذاکرات هسته ای جمهوری اسلامی منصوب شد.
وی این سمت را تا سال گذشته بر عهده داشت اما به گفته برخی ناظران، به دلیل اختلاف نظر با آقای احمدی نژاد از این سمت استعفا داد هرچند همچنان به عنوان یکی از نمایندگان رهبر جمهوری اسلامی عضو این شورا باقی مانده است.
دیگر سمت های آقای لاریجانی شامل عضویت در مجمع تشخیص مصلحت نظام و شورای انقلاب فرهنگی بوده است.
برادران دیگر آقای لاریجانی - محمد جواد، صادق و باقر - نیز سمت های مهمی را در تشکیلات دولتی و آموزشی جمهوری اسلامی برعهده داشته اند.
علی لاریجانی داماد آیت الله مرتضی مطهری، از نظریه پردازان جمهوری اسلامی است که در سال 1979 و چند ماه پس از انقلاب اسلامی، در تهران ترور شد.
در روزهای اخیر، آقای لاریجانی تشکیل گروهی موسوم به فراکسیون غدیر را اعلام کرده است که با بنیاد بین المللی غدیر، از تشکل های غیر دولتی وابسته به حزب موتلفه اسلامی، ارتباط دارد.
اگرچه از علی لاریجانی به عنوان یکی از شخصیت های وابسته به جناح های محافظه کار در جمهوری اسلامی یاد می شود، اما مشخص نیست که در مقام ریاست مجلس، چه نوع برخوردی را با دولت محمود احمدی نژاد خواهد داشت.
در دوره قبلی مجلس، که در آن نیز محافظه کاران اکثریت داشتند، برخی سیاست های دولت به خصوص در زمینه های اقتصادی با انتقاداتی از جمله از سوی شماری از نمایندگان اصولگرا مواجه بود.
هشدار به آژانس
آقای لاریجانی پس از انتخاب به ریاست موقت مجلس، در گفتگو با خبرنگاران به انتقاد از گزارش اخیر آژانس بین المللی انرژی اتمی در مورد مساله هسته ای جمهوری اسلامی پرداخت.
وی گزارش این گزارش را دوپهلو توصیف کرد و گفت که "بنا نیست ایران همکاری وسیعی با آژانس داشته باشد اما آنها سوء استفاده کنند."
رئیس موقت مجلس تلویحا در مورد احتمال محدود کردن همکاری ایران و آژانس بین المللی هشدار داد و گفت "اگر آژانس بخواهد به روش خود ادامه دهد مجلس شورای اسلامی حتما در پرونده هسته ای ورود کرده و با توجه به رفتار آینده آژانس تصمیم گیری خواهد کرد."
علی لاریجانی در مورد شرایط داخلی ایران گفت که ساماندهی اقتصاد کشور از اولویت های مجلس هشتم است و در این زمینه، رایزنی هایی با دولت و سایر قوا صورت خواهد گرفت.
در مورد نحوه برخورد با دولت، آقای لاریجانی گفت که بعید نیست که در مواردی بین دولت و مجلس اختلاف ایجاد شود و افزود که در چنین مواردی، از توصیه آیت الله خامنه ای در تشکیل کمیته ای متشکل از نمایندگان دو قوه برای حل چنین اختلافاتی استفاده می شود.
اگرچه هنوز رای گیری برای انتخاب رئیس دائم مجلس برگزار نشده است، اما در گفتگوی خبرنگاران با وی، سئوالاتی در مورد برنامه های بلند مدت مجلس مطرح شد و آقای لاریجانی نیز به آنها پاسخ داد.
|
|
|
|
|
|
|