وزیر سابق رفاه و تامین اجتماعی آمار اعلام شده درباره خط فقر در ایران که در چند روز گذشته در رسانه ها عنوان شد را "نزدیک به واقعیت" دانست.
در این آمار ، خط فقر در تهران بالای 700 هزار تومان و در شهرستان ها حدود 400 هزار تومان برآورد شده است.
پرویز کاظمی بیان داشت: البته برای ترسیم خط فقر باید شرایط هر کشور را در نظر داشت و به عنوان مثال نمی توان ایران را با افغانستان و یا سوئد مقایسه کرد و علاوه بر این ، در ایران هم نمی توان خط فقر را در همه شهرها یکسان تعیین کرد چرا که هزینه ها و درآمدها در شهرهای بزرگ و کوچک با هم متفاوت است و شهر تهران نیز با بقیه نقاط کشور تفاوت های خاصر خود را دارد.
وزیر سابق رفاه و تامین اجتماعی تاکید کرد: طبق قانون نظام جامع تعیین خط فقر به عهده وزارت رفاه گذاشته شده و این وزارتخانه موظف است خط فقر را محاسبه و اعلام کند و البته در تعیین نرخ خط فقر متغیرهای مختلفی مد نظر قرار می گیرد.
وی یادآور شد: البته در تعریف خط فقر نیز دو نکته وجود دارد یکی این است که آیا منظور از خط فقر بقا و مقدار کالری است که انسان برای زنده ماندن و ادامه حیات نیاز دارد یا اینکه نحوه زندگی محل سکونت و ... را نیز باید از محاسبه خط فقر تعیین کنیم.
کاظمی تصریح کرد: اینکه گفته می شود نیازی به تعیین و اعلام خط فقر در کشور نیست غلط است چون تعیین خط فقر می تواند در سیاستگذاری های کلان دولت موثر باشد و دولت می تواند بر اساس عدد به دست آمده در زمینه معافیت های مالیاتی مربوط به بخشی از افراد جامعه و یا هدفمند کردن یارانه ها که جزو وظایف وزارت رفاه است اقدام و سیاست گذاری لازم را انجام دهد.
وی با اشاره به اینکه تنها در شرایطی خط فقر مخفی نگه داشته می شود که برنامه ای برای تغییر آن وجود نداشته باشد، اظهار می دارد: تعیین کسانی که در زیر خط فقر قرار دارند می تواند به این معنا باشد که دولت برای توانمند کردن افراد ضعیف برنامه دارد ولی وضعیت فعلی یارانه ها مانند این است که با بالگرد در فضای جامعه بر سر افراد پول بریزیم در حالی که برای اختصاص یارانه ها، باید افراد نیازمند شناسایی شده باشند.
وی با تاکید بر اینکه "گسترده بودن خانواده کمیته امداد افتخار نیست" یادآور می شود: دولت باید اقشار آسیب پذیر با برنامه های دولت توانمند کند و آنها رااز خط فقر خارج نماید و الا افزایش مدام افراد تحت پوشش کمیته امداد نشانه خوبی به شمار نمی رود.
وزیر رفاه سابق دولت نهم در پاسخ به این سوال که آیا خط فقر کشور در زمان وزارت شما تعیین شده بود؟ بیان می دارد: البته خط فقر در سال 84 و 85 که من وزیر رفاه بودم با شرایط فعلی کاملا متفاوت است چون در این یکی دو سال شاهد تورم بالای 20 درصد و افزایش شدید قیمت مسکن بوده ایم که همین مساله ، محاسبات آن زمان را بر هم می زند؛ اما با همه این تفاسیر در آن زمان خط فقر تهران حدود 150 هزار تومان و در روستاها حدود 100 هزار تومان برای هر خانوار 4 نفره تعیین شد که البته باز هم معتقدم که در این محاسبه مسکن بسیار کمرنگ دیده شده بود و بر این اساس اگر بخواهیم نرخ تورم و افزایش قیمت مسکن را در شرایط فعلی در نظر بگیریم تعیین 700 هزار تومان در تهران و 400 هزار تومان در شهرستان برای خط فقر چندان دور از واقعیت نیست هر چند که به نظر من مقداری بالاتر گرفته شده است.
کاظمی در ادامه در واکنش به اظهار نظر وزیر رفاه مبنی بر اینکه چون به هر مددجو حدود 25 تا 50 هزار تومان کمک ماهانه می شود کسی در فقر مطلق نیست اظهار داشت: از خانواده هایی که این کمک ها را دریافت می کنند سوال کنید که آیا با همین کمک 25 هزار تومانی دولت امرار معاش می کنند و آیا درآمد دیگری ندارند؟!
وی افزود: البته اعلام رسمی خط فقر باید با ظرافت خاصی صورت بگیرد ضمن اینکه اگر همراه با اعلام خط فقر در کشور برنامه های تکمیلی برای رفع یا ارتقاء آن هم اعلام شود هیچ ایرادی ندارد و اعلام خط فقر در این صورت نتیجه بخش هم خواهد بود.
نایب رییس کمیسیون اقتصادی مجلس: مسکن دو سوم درآمد افراد را می بلعد
در همین باره ، نایب رییس کمیسیون اقتصادی مجلس نیز به خبرنگار عصرایران می گوید: در تهران زندگی نسبت به دیگر نقاط کشور پر هزینه تر است و در مقابل ، درآمد افراد هم بیشتر است اما در هر صورت اگر درآمد افراد با هزینه های زندگی هماهنگ نباشد و فرد نتواند نیازهای اساسی خود را تامین کند در فقر قرار دارد.
ایرج ندیمی نماینده مردم لاهیجان درمجلس هفتم اضافه می کند: البته قرار داشتن تعدادی در زیر خط فقر به معنای این نیست که نظام تاکنون کاری انجام نداده و این افراد مورد بی توجهی قرار گرفته اند چون در حال حاضر حداقل 7 میلیون نفر زیر پوشش حمایت سازمان و نهادهای حمایتی قرار دارند.
وی ادامه داد: این هم درست نیست که ما بگوییم در این هیچ کس زیر خط فقر مطلق قرار ندارد و اصلا فقیر نداریم چون در این صورت واقعیت را انکار کرده ایم اما اگر بگوییم تلاش کرده ایم افراد فقیر را از حالت فقر خارج کنیم اما باز هم افرادی در زیر خط فقر قرار دارند در این صورت حرف منطقی زده ایم.
ندیمی با تاکید بر اینکه در شرایط فعلی، مسکن حدود دو سوم در آمد افراد را می بلعد تاکید می کند: 25 هزار تومان واقعا در کوچکترین روستای کشور هم جوابگوی هزینه ها نیست و چند قلم خرید به بیش از 25 هزار تومان نیاز دارد.
وی با اشاره به اینکه بیکاران هم جزو فقرا قرار دارند می گوید: کسی که نتواند هزینه های اولیه زندگی را تامین کند در فقر شدید قرار دارد و بر این اساس با یکی حساب سرانگشتی باید گفت در تهران حداقل درآمد برای تامین هزینه های اولیه زندگی باید بیش از 300 و در شهرستان بیش از 100 هزار تومان باشد که البته برای در نظر گرفتن مسکن باید مبلغ آن با احتساب قیمت مسکن به مبالغ فوق اضافه شود.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|