روز چهارشنبه، 14 مه (25 اردیبهشت)، سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه، در گفتگو با خبرنگاران گفت که به نظر وی، گروه 1+5 در مذاکره با ایران باید پیشنهادهای مشخصی را عرضه کند، به این کشور تضمین امنیتی بدهد و اطمینان یابد بحران خاورمیانه جای مشخصی در دستور کار مذاکرات خواهد داشت.
گروه 1+5 از پنج کشور عضو دایم شورای امنیت - آمریکا، روسیه، چین، بریتانیا و فرانسه - و آلمان تشکیل یافته و هدایت تلاش های شورای امنیت برای وادار ساختن ایران به تعلیق بخشی از فعالیت های هسته ای خود، به خصوص غنی سازی اورانیوم را برعهده داشته است.
اخیرا گروه 1+5 اعلام داشت که مجموعه مشوق هایی را برای قانع کردن ایران به قبول قطعنامه های مصوب شورای امنیت در مورد تعلیق غنی سازی به این کشور ارائه خواهد داد.
آقای لاوروف، که پس از ملاقات با فرانک والتر اشتاین مایر، وزیر خارجه آلمان، با خبرنگاران سخن می گفت، نوع تضمین های امنیتی مورد نظر خود را مشخص نکرد و توضیح نداد که به چه دلیل اطمینان دارد که گنجاندن این تضمین ها در بسته پیشنهادی می تواند باعث قبول آن توسط ایران شود.
در عین حال وی گفت که مطمئن است روش پیشنهادی او باعث کاهش تشنج در منطقه خاورمیانه و همچنین "تنظیم شرایط مرتبط با مساله هسته ای ایران" خواهد شد.
اظهارات سرگئی لاوروف درحالی انتشار می یابد که هفته گذشته رئیس جمهور آن کشور جدیدترین قطعنامه شورای امنیت حاوی تشدید تنبیه های بین المللی علیه ایران را که به تصویب پارلمان روسیه رسیده بود امضا کرد.
قطعنامه های شورای امنیت
شورای امنیت سازمان ملل متحد از اوایل سال 2006 تا کنون، یک بیانیه و چهار قطعنامه علیه ایران تصویب کرده و با وضع یک رشته تحریم های بین المللی، از این کشور خواسته است برنامه غنی سازی اورانیوم را به حالت تعلیق در آورد.
با وجود مصوبات شورای امنیت غنی سازی در نطنز ادامه داشته است |
پیش از ارجاع پرونده ایران به شورای امنیت نیز شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی با صدور قطعنامه هایی همین درخواست را از جمهوری اسلامی مطرح کرده بود.
جمهوری اسلامی با تاکید بر حق این کشور در غنی سازی اورانیوم برای مقاصد صلح آمیز، این قطعنامه ها را غیرقانونی خوانده و رد کرده است.
هفته گذشته اعلام شد که نمایندگان گروه 1+5 - به استثنای آمریکا - به زودی در ملاقات با مقامات جمهوری اسلامی بسته مشوق های پیشنهادی خود را به آنان عرضه خواهند کرد.
به گفته برخی کارشناسان، ممکن است وزیر خارجه روسیه به این دلیل گنجاندن تضمین امنیتی و رسیدگی به بحران منطقه ای در مشوق های 1+5 را باعث قبول آن از سوی ایران دانسته که مقامات جمهوری اسلامی خواستار مذاکراتی جامع در زمینه مساله هسته ای این کشور بوده اند.
اخیرا جمهوری اسلامی اعلام داشته که پیشنهادهایی را برای ارائه به جامعه بین المللی تهیه کرده و قبول آن را باعث حل مسایل سیاسی و اقتصادی در سطح منطقه و جهان دانسته است.
تحویل بسته پیشنهادی
روز چهارشنبه، محمد علی حسینی، سخنگوی وزارت خارجه ایران، گفت که "بسته تشویقی جمهوری اسلامی ایران تکمیل و توسط نماینده دایم جمهوری اسلامی در نیویورک به بان کی مون، دبیرکل سازمان ملل، تحویل گردید."
احمدی نژاد هدف از بسته پیشنهادی ایران را حل مسایل جهانی اعلام کرده است |
وی همچنین اعلام کرد که این بسته توسط سفیر ایران در بروکسل، پایتخت بلژیک، به خاویر سولانا، مسئول سیات خارجی اتحادیه اروپا، و توسط سفیر ایران در برن، پایتخت سوئیس، به وزیر خارجه آن کشور تحویل شده و به زودی این بسته در اختیار مقامات روسیه و چین نیز قرار خواهد گرفت.
از زمان قطع روابط سیاسی جمهوری اسلامی و آمریکا در سال 1980، سفارت سوئیس در تهران حافظ منافع ایالات متحده در ایران بوده است.
مقامات جمهوری اسلامی جزئیاتی در مورد بسته پیشنهادی خود انتشار نداده اند اما گفته اند که این بسته حاوی راه حل هایی برای مسایل مختلف منطقه ای و بین المللی است و همچنین به موضوع برنامه های هسته ای این کشور می پردازد.
به گزارش خبرگزاری فارس، مدیر رسانه ای شورای امنیت ملی گفته است که بسته پیشنهادی شامل چهار محور است و "به خاطر شرایط خاصی که ایران به عنوان یک قدرت تعیین کننده و اثرگذار در مسایل منطقه ای و جهانی دارد، می تواند تحولات مهم و مثبتی را در عرصه جهان دنبال کند."
روز سه شنبه نیز محمود احمدی نژاد، رئیس جمهور ایران، گفت که ایران به منظور کاهش معضلات جهانی از جمله در کشورهای غربی این بسته را تهیه کرده که شامل بهبود شرایط اقتصادی جهان و امنیت منطقه ای است.
در حالیکه گفته می شود بسته پیشنهادی 1+5 احتمالا تفاوت چندانی با مشوق های ارائه شده به ایران در سال 2006 ندارد، کارشناسان نسبت به تاثیر پیشنهادهای ایران در حل و فصل مساله هسته ای این کشور نیز ابراز تردید کرده اند.
ادامه مذاکرات ایران و آژانس
همزمان، خبرگزاری ایرنا گزارش کرده است که هیات اعزامی آژانس بین المللی انرژی اتمی که روز دوشنبه این هفته وارد تهران شده بود، سومین روز مذاکرات با مقامات ایرانی را برگزار می کند.
هاینونن مسایلی را در مورد "مطالعات ایران" در زمینه های اتمی و نظامی مطرح کرده است |
تابستان سال گذشته جمهوری اسلامی موافقت کرد اطلاعات لازم برای رفع ابهامات موجود درباره ماهیت برنامه های هسته ای این کشور را در اختیار آژانس بین المللی انرژی اتمی قرار دهد.
در ماه فوریه سال جاری، محمد البرادعی، مدیرکل آژانس، گزارشی را در مورد پیشرفت در اجرای این توافقنامه در اختیار شورای حکام آژانس قرار داد.
گرچه مقامات جمهوری اسلامی تاکید داشته اند که این گزارش نشان می دهد که به تمامی سئوالات آژانس بین المللی در مورد فعالیت های اتمی این کشور پاسخ داده شده است، اما آقای البرادعی از لزوم حصول اطمینان از رفع تمامی ابهامات سخن گفته است.
همچنین، در ماه فوریه، اولی هاینونن، معاون آژانس گزارشی را به جلسه محرمانه شورای حکام آژانس ارائه داد که ظاهرا به برخی فعالیت ها و مطالعات جمهوری اسلامی در زمینه ارتباط برنامه های هسته ای و نظامی مربوط بوده است.
آقای هاینونن اواخر ماه گذشته ظاهرا برای مذاکره در مورد "مطالعات ایران" در زمینه بهره برداری نظامی از انرژی هسته ای به تهران سفر کرد.
ایرنا به نقل از یک مقام مسئول، که از او نام نبرده، گزارش کرده است که نمایندگان ایران در مذاکرات سه روز اخیر ارزیابی خود را در خصوص "مطالعات ادعایی" را ارائه کرده اند.