روز جمعه، 2 مه (13 اردیبهشت)، و در پی اعلام نتایج اولیه شمارش آرا در انتخابات شوراهای محلی در شماری از مناطق بریتانیا، که روز پنجشنبه برگزار شد، آقای براون در یک نشست خبری اذعان کرد که حزب کارگر متحمل شکستی سنگین شده است.
نخست وزیر بریتانیا با اشاره به اعلام نتایج انتخابات در ساعات شب گفت که "برای من کاملا روشن است که حزب کارگر شبی مایوس کننده، و در واقع شب بسیار بدی را پشت سر گذاشته است."
در مقابل، دیوید کامرون، رهبر حزب محافظه کار، که حزب اصلی مخالف دولت است، گفت که "نتیجه این انتخابات نه تنها نشانه رای قاطع مردم علیه گوردون براون و دولت او، بلکه به منزله رای اعتماد به حزب محافظه کار است."
گرچه هنوز نتیجه نهایی شمارش آرا برای انتخاب بیش از چهار هزار نماینده یکصد و نود و پنج شورای محلی در انگلستان و ویلز انتشار نیافته، اما نتایج اعلام شده نشان می دهد که حزب کارگر اکثریت خود در شماری از شوراها را از دست داده است در حالیکه احزاب اصلی دیگر موفقیت قابل توجهی کسب کرده اند.
براساس برآورد انجام شده توسط بی بی سی، نامزدهای حزب کارگر 24 درصد کل آرا را به دست درآورده اند در حالیکه حزب محافظه کار، که حزب اصلی مخالف است، حدود 44 درصد و حزب لیبرال دموکرات حدود 25 درصد کل آرا را به خود اختصاص داده اند.
قرار است نتیجه نهایی رای گیری اواخر روز جمعه اعلام شود اما تحلیلگران سیاسی پیش بینی می کنند که انتخابات روز پنجشنبه بدترین نتیجه برای حزب کارگر در انتخابات محلی در خلال چهل سال گذشته باشد.
انتخابات شهرداری لندن
براساس آرای شمارش شده، حزب محافظه کار توانسته است اکثریت کرسی های شماری از شوراهای محلی را نصیب خود کند و به این ترتیب، اداره امور این حوزه ها را در دست بگیرد.
شمار آرای جانسون و لیوینگستون به هم نزدیک است |
هنوز نتیجه انتخابات شهردار لندن اعلام نشده اما گفته می شود که احتمالا آرای کن لیوینگستون، از حزب کارگر که تا کنون دو دوره این سمت را در دست داشته، و بوریس جانسون، نامزد حزب محافظه کار، به یکدیگر بسیار نزدیک است.
به گفته ناظران، پیروزی آقای جانسون در تقویت موقعیت سیاسی دیوید کامرون، رهبر حزب محافظه کار، بسیار موثر خواهد بود.
به گفته تحلیلگران، نکته مهم در انتخابات اخیر شوراهای محلی این است که حزب کارگر در برخی از حوزه هایی که به طور سنتی از این حزب طرفداری می کنند نیز متحمل شکست شده است.
در مقابل، جف هون، رهبر فراکسیون حزب کارگر در مجلس عوام، با قبول ناخرسندی مردم از شرایط کنونی اقتصاد بریتانیا، مواجه بودن دولت با بحران سیاسی را رد کرده و گفته است که حزب کارگر همچنان سیاست هایی را که به حال کشور مفید می داند دنبال خواهد کرد.
رویگردانی طرفداران سنتی حزب کارگر به نشانه ای از ناخرسندی آنان از سیاست های دولت گوردون براون، نخست وزیر، به خصوص در زمینه های اقتصادی تعبیر شده و نگرانی حزب حاکم در مورد نتیجه انتخابات دوره بعدی پارلمان را به همراه آورده است.
حزب کارگر از سال 1997 با پیروزی در سه دوره انتخابات و کسب اکثریت قابل توجهی از کرسی های مجلس عوام، زمام امور این کشور را در دست داشته است و دوره کنونی مجلس عوام در سال 2010 به پایان می رسد.
تاثیر بر انتخابات پارلمانی
پارلمان بریتانیا از دو مجلس عوام، که اعضای آن توسط مردم انتخاب می شوند، و مجلس لردها، که اعضای آن غیرانتخابی هستند، تشکیل می شود در حالیکه قدرت اصلی در مجلس عوام متمرکز است و اعضای ارشد هیات دولت نیز اکثرا عضو این مجلس هستند.
نتیجه انتخابات شوراها حاکی از ناخرسندی رای دهندگان از دولت کارگری است |
دوره قانونگذاری مجلس عوام حداکثر پنج سال است اما دولت می تواند در هر زمانی خواستار انحلال مجلس و برگزاری انتخابات جدید شود.
در انتخابات پارلمانی سال 2005، حزب کارگر، با وجود مواجه شدن با کاهشی حدود 5 درصد در شمار آرا نسبت به انتخابات سال 2001، توانست بیش از 35 درصد آرا و سیصد و پنجاه و یک کرسی از مجموع 646 کرسی پارلمان را به دست آورد.
در همان انتخابات، حزب محافظه کار یکصد و نود و دو و حزب لیبرال دموکرات 63 کرسی را نصیب خود کردند.
گوردن براون تا ژوئن سال گذشته و کناره گیری تونی بلر، نخست وزیر سابق، سمت وزارت خزانه داری را که از سمت های مهم در کابینه بریتانیاست، برعهده داشت.
در حالیکه اقتصاد بریتانیا در خلال یک سال اخیر بخشی از رونق یک دهه قبل خود را از دست داده، ممکن است برخی از رای دهندگان تا حدودی آقای براون را، که برای حدود ده سال تعیین کننده اصلی سیاست های اقتصادی بود، مسئول وضعیت کنونی می دانند.
همچنین، تحلیلگران گفته اند که اقدامات آقای براون در طول دوره نخست وزیری به شهرت قبلی او به عنوان سیاستمداری قاطع و مصمم لطمه زده در حالیکه حامیان سنتی حزب کارگر نیز با بعضی سیاست های او موافق نبوده اند.
احتمالا یکی از آثار ناکامی حزب کارگر در انتخابات شوراها این خواهد بود که نخست وزیر در آینده نزدیک در صدد انحلال پارلمان و برگزاری انتخابات پارلمانی جدید برنخواهد آمد.