نام: پان. نام خانوادگی: پراگ - شهرت: پان عربی، پان اسفناج، گوتکا، راجا، تایتانیک، ملوان شجاع، هیرو و... در مجموع همان آدامس پودر و پاستیل تحت عنوان خوشبو کننده دهان. ترکیبات: ماده اولیه آن ناس است که مخلوطی از تنباکو، آهک و خاکستر بوده و با افزودن انواعی از اسانس و رنگ در اشکال مختلف فروخته می شود. در بعضی از انواع نیز مواد خطرناکی مانند کربنات منیزیم، سرب و ارسنیک دیده می شود. مکان: شهرهای مرز شرقی کشور، خراسان و بخشهایی از آذربایجان، شاید هم در همین نزدیکی...
* نگاهی به مخدرهای تازه به دوران رسیده!
بر اساس این گزارش به نقل از قدس چاپ تهران، مواد مخدر امروزه به عنوان یکی از پر سودترین تجارت های غیرقانونی در جهان به شمار می رود. گردش مالی سالانه آن بین هزار و 500 تا 2 هزار میلیارد دلار برآورد شده است، همسایگی ایران با افغانستان و افزایش کشت خشخاش در این کشور تهدیدی جدی برای ایران است، به طوری که افزایش تعداد معتادان و گسترش کشت خشخاش تا سطح 6 هزار و 100 تن در افغانستان از برنامه ریزیهای خارجی برای افزایش میزان اعتیاد در این منطقه حکایت دارد.
تریاک، هروئین، حشیش، اعضای جدیدی در خانواده مواد مخدر به شمار نمی روند قدمتشان شاید بیش از هزاران سال باشد. کارشناسان و مسؤولان مبارزه با مواد مخدر تلاش خود را برای کاستن میزان معتادان و اعتیاد به این مواد انجام می دادند که ناگهان ماده جدیدی به نام کراک، فتنه بزرگی در میان خانواده مخدرها ایجاد کرد.
کراک از همان هروئین قدیمی گرفته می شد، اما این بار دیگر نمی شد آن را در گروه مخدرها قرار داد، زیرا خلوص بالای آن مصرف کننده را با حال و هوای جدیدی رو به رو می کرد. روانگردان های جدید با نامهای تجاری متفاوت!
با رواج مصرف کراک در میان جوانان و نوجوانان و پیدا کردن مشتریانی حتی در میان سالخوردگان، بتدریج انواع متعددی از مخدرها با اشکال و نامهای مختلف در گوشه و کنار بازار این اجناس به چشم می خورد. گروهی در خانواده روان گردانها قرار گرفتند و گروهی نیز با میزان خلوص بالاتر توانستند جای پای خود را در میان مخدرها باز کنند. از همین جا بود که کم کم ماده ای جدید با ظاهری موجه دست به دست میان افراد چرخیده می شد. نامش «پان پراگ پود» خوشبو، خوشرنگ و زرق و برق دار.
قیمت زیادی نداشت، 50 و حداکثر 300 تومان به راحتی در بازار و دکه های روزنامه فروشی و... پیدا می شد. دیگر از بوی بد تریاک و دود و بساط و... هم خبری نبود. پدر و مادرها تفاوت آن را از قرصهای درمانی تشخیص نمی دادند. شادی کاذب، گیجی و به هم خوردن تعادل رفتاری و همچنین وابستگی جسمی و روانی از عوارض زودهنگام مصرف آن به شمار می رود، این در حالی است که در درازمدت می تواند آسیبهای جدی به مغز، دستگاه تنفسی و قلب و عروق وارد کند. از همه اینها گذشته به دلیل تحریک مخاط دهان، از عوامل مستعدکننده سرطانهای زبان، حنجره و دهان به شمار می آید.
* «پان» از کجا آمده است؟
«پان پراگ» ماده غلیظ سرخ رنگ و دست سازی است که از برگ درخت مخصوصی ساخته می شود. یکی از مواد پر مصرف رایج در پاکستان در کنار «جاآلیا»، «کوتکا» و «دینودر» است. شیوع مصرف این محصولات جویدنی بین جوانان پاکستانی در حال افزایش است. در فرهنگ هندی ها از «پان» به عنوان یک ماده خوشبوکننده و تمیزکننده دندانها استفاده می شود. این مواد از سوی دست فروشان به دو روش فروخته می شود. نوع طبیعی آن که روی برگهای درختان مخصوص در میان عسل و دیگر مواد معطر پیچیده شده تا یکباره در دهان قرار گیرد و دقایقی بعد تفاله های آن به همراه بزاق قرمز رنگ دهان از سوی مصرف کننده خارج شود، نوع دیگر آن در بسته های کوچک آلومینیومی قرار دارد که ضرر و آسیب زیادی به دهان، دندان و لثه وارد می کند.
در افغانستان و پاکستان این مواد که حاوی مقداری «ناس» است به مدت پانزده دقیقه در زیرزبان قرار گرفته و تفاله آن دور ریخته می شود پس از شادی کوتاه مدت، سرگیجه، عدم تعادل و آثار تخریبی روی سیستم اعصاب برجای می گذارد.
گفته می شود این ماده خوشبو و خوشرنگ ماده جدیدی نیست و همان MDMA ها بودند که شرکت مرگ آسمان در سال 1912 آنها را برای درمان بیماران روانی ساخته بود، اما چهل سال بعد در آمریکا ممنوع اعلام شد.
*هوشیار باشید!
به گفته یکی از کارشناسان مبارزه با موادمخدر، «پان» از برگ سبز تنباکوی افغان ها تهیه می شود. برگ سبز تنباکو به نسبت خاصی با آهک ترکیب شده و پس از آمیختگی با بزاق دهان، نیکوتین تنباکو را آزاد و تولید انرژی می کند.
گرمای حاصل از این واکنش تصور اشتباه انرژی زایی را در افراد ایجاد کرده و تقاضای مصرف مجدد را پدید می آورد. بدین ترتیب فرد به مصرف ماده معتاد می شود آهک موجود در این ماده، بیش از هر نقطه ای به لثه و دیگر قسمتهای دهان و دندان آسیب می رساند، اما با گذشت زمان این ماده دیگر نیازهای روحی و جسمی فرد را تأمین نمی کند، به همین دلیل فرد معتاد رفته رفته به طرف مواد سنگین تری می رود.
اصغر باقریان به خانواده ها هشدار می دهد، گاه موادی در قالب خوشبوکننده و در بسته های کوچک مانند سماق یا نمکهای رستورانی عرضه می شود. این ماده با ظاهری فریبنده و خوشبو افراد بویژه دانش آموزان را هدف قرار داده است. این بسته های کوچک اغلب حاوی سه عدد از این ماده به شکل پاستیل است و توانایی بدن، میزان و روش مصرف آن در بروز عوارض ظاهری نقش مهمی دارد. این مواد در شکل پودر و با طعم نعناع و موارد مشابه نیز عرضه می شود.
* رواج آدامسهای مخدر
جانشین معاون مبارزه با مواد مخدر پلیس خراسان رضوی چندی پیش نیز نسبت به توزیع این ماده مخدر جدید هشدار داد، «پان پراگ» با ظاهری کاملا متفاوت به عنوان ماده مخدر به کشور وارد شده است و دسترسی به آن بسیار راحت است.
سرهنگ گل محمدی اضافه می کند: طبق دستورالعملی که از سوی مرکز مبارزه با مواد مخدر نیروی انتظامی ابلاغ شده است، روند حساس سازی موضوع و ارائه هشدار به سازمانهای مختلف بخصوص آموزش و پرورش و نهادهای آموزش عالی در حال پیگیری است تا از رواج آن جلوگیری شود.
* هند، مقام دوم سرطان دهان در دنیا
از سوی دیگر دکتر محمدرضا جهانی، جانشین دبیرکل ستاد مبارزه با مواد مخدر نیز با اشاره به اینکه این ماده از سال گذشته از کشورهای هند، پاکستان و افغانستان وارد کشور شده است تصریح می کند: در بررسی های انجام شده از سوی مرکز بهزیستی استان سیستان و بلوچستان، از انواع «پان» که در سطح این استان جمع آوری شده، شش نوع آن حاوی مواد مخدر افیونی نیز بوده است.
وی اضافه می کند: هندوستان به دلیل مصرف زیاد این ماده، مقام دوم سرطان دهان در دنیا را دارد.
دکتر محمود توکلی، مدیر اجرایی مرکز تحقیقات اعتیاد دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی نیز در گفتگو با خبرنگار ما با اشاره به تحقیقات انجام شده در خصوص اعتیاد و تغییر نوع مصرف مواد مخدر از انتشار این ماده جدید در میان افراد کم سن و سال اظهار نگرانی می کند.
وی می گوید: براساس آخرین تحقیقات انجام شده در سال 86 با نام طرح ملی برابر تقریبی معتادان در کشور که به سفارش ستاد مبارزه با مواد مخدر صورت گرفت، مشخص شد، در حالی که شیوع اعتیاد در سال 86 نسبت به سالهای قبل از آن افزایش نیافته است اما متأسفانه شدت اعتیاد از تریاک و هروئین به سمت مواد خطرناکی از جمله کراک تغییر داشته است. به گونه ای که مصرف تریاک به 60 درصد و کراک به 40 درصد رسیده است که آمار ناگواری به شمار می رود، زیرا سن مصرف آن پایین است و همه وابستگی بیشتری به مصرف ایجاد می کند.
به گفته این کارشناس مصرف کنندگان کراک نیز افراد بین 20 تا 25 سال هستند که به نظر می رسد این ماده جدید تحت عنوان آدامس یا پاستیل با ترکیبات خطرناک مشتریان کم سن تری را جذب می کند.
وی به خانواده ها هشدار می دهد تا نسبت به آخرین و جدیدترین انواع مواد مخدر اطلاعات کافی به دست آورند، زیرا در صورت اعتیاد و ایجاد وابستگی به این مواد توهم زا، آثار و عوارض بسیار بدی در انتظار مصرف کننده است. از این رو دقت لازم را داشته و در خصوص مواد خوراکی مشکوک تحقیقات بیشتری انجام دهند.دکتر توکلی می افزاید: آدامسها و یا پاستیلهای «پان پراگ» مخدرهای سبکی هستند که به اصطلاح به آنها ورودی گفته می شود، زیرا بتدریج فرد را به سمت مواد سنگین تر سوق داده و دریچه ای به دنیای خطرناکترین مخدرهای توهم زا می گشایند
khasteh - فرانسه - استراسبورگ |
تو فرانسه ادما حداقل روزی یکساعت در شبانه روز تو خیابونا میدوند و در اینموردرکوردار هستند در جهان .به امید روزی که توی ایران جای ورزش و کراک با هم عوض بشه . شاید اونروز فیلم سنتوری اجازه اکران پیدا کنه ! |
چهارشنبه 21 فروردین 1387 |
|