روز دوشنبه، 17 مارس (27 اسفند)، محمدعلی حسینی، سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی، بیانیه ریاست دوره ای اتحادیه اروپا در مورد نواقص چگونگی برگزاری انتخابات مجلس را "عجولانه، با اغراض سیاسی، فرصت طلبانه و غیرقابل قبول" خواند و آن را به شدت محکوم کرد.
وی صدور بیانیه و ارزیابی از انتخابات را در شرایطی که هنوز نتایج نهایی و رسمی تمامی حوزه ها اعلام نشده اقدامی عجیب خواند.
آقای حسینی افزود که "بهتر بود ریاست اتحادیه اروپا به جای انتشار این قبیل پیش داوری های شتابزده و مغرضانه، به بررسی پیام های متعدد نتایج انتخابات دموکراتیک ملت بزرگ ایران برای اروپا و اصلاح رویکردهای ناعادلانه و غیرسازنده خود می پرداخت."
روز شنبه این هفته اتحادیه اروپا با انتشار بیانیه ای ضمن ابراز نگرانی در مورد نحوه برگزاری انتخابات اخیر در جمهوری اسلامی، گفت که این انتخابات با ضوابط بین المللی انطباق نداشته و "واقعا انتخاباتی رقابتی نبوده است."
این بیانیه، که از سوی اسلوونی - رئیس دوره ای اتحادیه اروپا - انتشار یافته، ضمن ابراز تاسف و یاس از رد صلاحیت بیش از یکسوم از داوطلبان شرکت در انتخابات، آمده است که مردم ایران امکان گزینش آزادانه از میان افرادی با دیدگاه های سیاسی مختلف را نداشته اند.
بیانیه اتحادیه اروپا می افزاید که نحوه برگزاری انتخابات مجلس هشتم "به وضوح با معیارهای بین المللی تعارض داشته است."
سخنگوی وزارت خارجه ایران با رد این ادعا گفته است که انتخابات مجلس با رعایت قانون اساسی و سایر قوانین جمهوری اسلامی و در کمال صحت، آرامش و حضور فراگیر رسانه های خارجی برگزار شد.
به گفته وی، مشارکت بیش از چهار هزار و هفتصد و پنجاه کاندیدا برای انتخاب 290 نماینده نشانه حضور گسترده نامزدهایی با سلیقه ها و گرایش های مختلف بوده است.
آقای حسینی از رئیس اتحادیه اروپا خواست تا "به نتایج برخاسته از آرا و اراده مردم ایران احترام گذارده و کژروی و انگیزه های بدخواهانه را کنار بگذارد."
نتایج اولیه
منتقدین روند برگزاری انتخابات اخیر در ایران عموما رد صلاحیت شماری از داوطلبان نمایندگی مجلس از گروه های منتقد دولت، از جمله جناح اصلاح طلب جمهوری اسلامی، را مورد استناد قرار داده اند.
گفته می شود طرفداران احمدی نژاد بیشترین کرسیها را در اختیار می گیرند |
رای گیری برای گزینش نمایندگان هشتمین دوره مجلس روز جمعه برگزار شد و خبرگزاری های داخلی ایران در شامگاه روز یکشنبه از تکمیل شمارش آرا در حوزه های انتخابیه به استثنای تهران و ادامه شمارش آرا در تهران خبر دادند.
براساس نتایج اعلام شده به نظر می رسد که جناح محافظه کار در جمهوری اسلامی- موسوم به اصولگرایان - بار دیگر اکثریت کرسی های مجلس را در اختیار خواهد گرفت.
در عین حال، جناح اصلاح طلب، شامل ائتلاف اصلاح طلبان و حزب اعتماد ملی، نیز از بهبود وضعیت خود در مقایسه با دوره قبلی مجلس سخن گفته است.
برخی منابع وابسته به ائتلاف اصلاح طلبان گفته اند که با وجود رد صلاحیت گسترده نامزدهای این جناح، حتی برخی از نمایندگان دوره کنونی مجلس، و عدم رقابت این جناح در برخی حوزه ها، اطلاح طلبان به موفقیت نسبی در این انتخابات دست یافته اند.
خبرگزاری فارس ضمن انتشار اسامی برندگان انتخابات در حوزه های مختلف گفته است که گرایش این افراد نشان می دهد که اصولگرایان در بیش از هفتاد درصد از حوزه های انتخابیه به پیروزی دست یافته اند.
در این گزارش آمده است که در طیف اصولگرا، نیز نامزدهای جبهه متحد اصولگرایان، که از محمود احمدی نژاد، رئیس جمهور، حمایت می کنند از ائتلاف اصولگرایان، شامل محافظه کاران منتقد دولت، پیشی گرفته اند.
خبرگزاری فارس در گزارشی دیگر گفته است که شمارش آرا تهران تا بامداد دوشنبه نشان می دهد که شانزده تن از اصولگرایان توانسته اند در مرحله اول به مجلس راه یابند و احتمال دارد برخی دیگر از نامزدها بتوانند در پی شمارش آرای صندوق های باقی مانده در همین مرحله انتخاب شوند.
این نتایج هنوز از سوی منابع رسمی انتخاباتی تایید نشده است.
برای ورود به مجلس در مرحله اول، کسب دست کم بیست و پنج درصد کل آرا ضرورت دارد و مرحله دوم برای انتخاب نمایندگان باقی مانده بین نامزدهای دارای بیشترین شمار آرا برگزار می شود.
تعداد نامزدهای شرکت کننده در دور دوم دو برابر کرسی های باقی مانده است و کسانی که اکثریت آرا را کسب کنند به مجلس راه می یابند.
|
|
|
|
|