توقیف دوباره چند نشریه؛ عیدی دولت به مطبوعات؟

توقیف دوباره چند نشریه؛ عیدی دولت به مطبوعات؟

هیات نظارت بر مطبوعات در ایران، در آستانه عید چند نشریه را لغو امتیاز کرد که در میان آن ها سه مجله هفت، دنیای تصویر و شوکا از مطبوعات جدی حوزه هنر و ادبیات بودند.

طبق خبر اعلام شده از سوی خبرگزاری فارس، این مطبوعات به استناد تبصره ماده ۱۱ قانون مطبوعات لغو مجوز شدند. تبصره ماده ۱۱ می گوید: "درصورتی که صاحب پروانه یکی از شرایط مقرر درماده (۹) این قانون را فاقد شود، به تشخیص هیئت نظارت مقرر درماده (۱۰) و با رعایت تبصره های آن، پروانه نشریه لغو می شود."

شرایط مقرر در ماده ۹

۱. تابعیت ایران
۲. دارابودن حداقل ۲۵ سال سن
۳. عدم حجرو ورشکستگی به تقلب و تقصیر
۴. عدم اشتهار به فساد اخلاقی و سابقه محکومیت کیفری براساس موازین اسلامی که موجب محرومیت از حقوق اجتماعی باشد
۵. داشتن صلاحیت علمی درحد لیسانس و یا پایان سطح درعلوم حوزه ای ، به تشخیص هیئت نظارت موضوع ماده ۱۰ این قانون
۶. پایبندی والتزام عملی به قانون اساسی

در خبر اعلامی توضیح داده نشده است که صاحبان پروانه های این مطبوعات، در طول این مدت کدام یک از شرط های ششگانه تبصره ماده ۱۱ را از دست داده اند. این در حالی است که این مجلات تا کنون هیچ تذکری از هیات نظارت دریافت نکرده اند.

در دوره جدیدی که با روی کار آمدن دولت نهم آغاز شده است، هیات نظارت بر مطبوعات نیز به عنوان یکی از نهادهای توقیف کننده مطبوعات عمل کرده است، در حالی که در دوره قبلی توقیف ها توسط قوه قضاییه انجام می شد و هیات نظارت به تذکر و یا در موارد حاد به معرفی نشریه ای که از نظر آنان متخلف بود، به دادگاه اکتفا می کرد.

نخستین مجله ای که در هیات نظارت با تغییر ترکیب آن به محاق توقیف رفت، مجله کارنامه بود. مجله زنان نیز به دستور این هیات توقیف شد.

مجله دنیای تصویر یکی از قدیمی ترین مجلات سینمایی ایران ۱۶ سال پیش توسط علی معلم، منتقد سینمایی و تهیه کننده بنیان نهاده شد و به عنوان یکی از رقیبان مجله قدیمی و معتبر "فیلم" شناخته شد. این مجله با جذب عده ای از نویسندگان و منتقدان سینمایی توانست به تکثر در فضای سینمای ایران کمک کند.

با این حال رویکرد مجله دنیای تصویر نسبت به مجله فیلم مردمی تر بود و مخاطبان عمومی تر را هدف قرار داده بود.

مجله دنیای تصویر از چند سال پیش با راه اندازی یک جایزه سینمایی و تلویزیونی سعی کرد نقش تاثیرگذارتری در سینمای ایران بازی کند. جشن دنیای تصویر که هر سال برگزار می شود، در چند رشته به دست اندرکاران سینما تندیس حافظ اعطا می کند.

آخرین دوره جشن دنیای تصویر تابستان امسال برگزار شد و در آن از بهرام بیضایی و گروه دیگری از بازیگران، کارگردانان و دیگر دست اندرکاران سینما و هم چنین تلویزیون تقدیر شد.

مجله هفت، نیز که توسط احمد طالبی نژاد، یکی دیگر از منتقدان به نام سینمای ایران پایه گذاشته شده بود، با گرایش ادبی و هنری فعالیت می کرد و مخاطبان فرهیخته تری را نسبت به مجله دنیای تصویر هدف قرار داده بود. احمد طالبی نژاد با همکاری گروهی از نویسندگان و منتقدان هنری از شش سال پیش کارش را آغاز کرد و تا کنون ۴۵ شماره این مجله را منتشر کرده است.

در هر شماره از این مجله گفت و گو ها، نقد ها و مقاله هایی درباره سینما، ادبیات، نمایش و هنرهای تجسمی دیده می شد.

روی جلد هر شماره به تصویر یک چهره هنری و ادبی ایرانی یا خارجی اختصاص پیدا می کرد. تصویر روی جلد آخرین شماره این مجله به لئونارد کوهن اختصاص یافته است. هم چنین در این شماره مروری بر جشنواره های تئاتر و فیلم فجر شده است و گفت وگویی با علیرضا سمیع آذر به خاطر اعطای نشان افسری نظام هنر و ادبیات فرانسه منتشر شده است.

مجله شوکا اگر چه نسبت به هفت و دنیای تصویر مخاطبان کم تری داشته و نتوانسته بود جایگاه مهمی برای خود دست و پا کند، اما از این زاویه با اهمیت تلقی می شد که تریبون تجربه های تازه و جوان در ادبیات ایران به شمار می رفت.

همراه این سه مجله چند نشریه عامه پسند نیز با استناد به همین ماده از قانون مطبوعات توقیف شده است. برخی از حقوقدانان توقیف مطبوعات با این روش از سوی هیات نظارت را قانونی نمی دانند و معتقدند طبق قانون باید مطبوعات با حضور هیات منصفه و با طی مراحل قانونی محاکمه شود و چنین توقیف کردن هایی حقوق صاحبان امتیاز را برای دفاع از خود نادیده می گیرد.

parand2008 - فرانسه - نانسی
من میدونم به خاطر بهرام بیضائی این ها ازش خیلی میترسن ...برای این که از همه اخوندا باسوادتره روز راقعه را که دیدم فهمیدم
یکشنبه 26 اسفند 1386

babaktoronto - کانادا - تورونتو
من با این کار دولت موافقم. روزنامه ای که هر چند وقت یکبار تصاویری از بزغاله که مطلوب دولت و الاغ که حیوان مطلوب قوه قضاییه است را چاپ نمیکند چرا باید به کارخود ادامه دهند؟ در این راستا حمقا را هم فراموش نکنید.
یکشنبه 26 اسفند 1386

ali-vienna - اتریش - وین
عیدشون مبارک!
یکشنبه 26 اسفند 1386

alireza.ch - سوییس - نوشاتل
ای بابا حداقل «هفت» را که خبر دارم اصلا کار ژورنالیستی نمی کرد!!!حتما مثلا باید نقد آیت الله حدوی را بر دزدان دریایی کارائیب چاپ می نمودند؟؟؟
دوشنبه 27 اسفند 1386

DokhtarIrooni - ایران - مشهد
احمدی نژاد با اون دولت نهمش اونقدر .... که به خودش اجازه می ده هر جا سرک بکشه و تو هر کاری دخالت بکنه تو کار شوراها و مطبوعات و...اصلا انگار نه انگار که حیطه کار هر کس مشخصه.با قدرتی که داره اوضاع رو بر وفق مراد خودش می کنه.
سه‌شنبه 28 اسفند 1386

+0
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.