در بریتانیا، با وجود این همه هشدار و گذراندن قوانین اضطراری درباره خطر تروریسم، هنوز نمی شود بدون دلیل کافی از شهروندان انگشت نگاری کامل کرد. مگر آنکه پلیس، شخص را به دلیلی دستگیر و به کلانتری برده باشد. و در حالیکه هرمتهمی، بعد از گرفتن حکم برائت خود از دادگاه، حق دارد نابود کردن اثر انگشت خود را از پلیس طلب کند، روسای شهربانی ها طرفدار اجباری کردن نمونه برداری از دی-ان-ای همه هستند.
در دفاع ازنظر خود، پلیس به محاکمه ای پر سر و صدا اشاره می کند که اخیرا به پایان رسید. استیو رایت که متهم بود در طول شش هفته، پنج زن روسپی را کشته است، رابطه با هر پنج زن را تائید ولی قتل آنها را کتمان می کرد. آنچه که محکومیت این راننده ۴۹ ساله را حتمی کرد، وجود نمونه ای از دی-ان-ای او در بایگانی پلیس بود. نمونه ای که ۴ سال پیش، به دلیل یک مورد سرقت پول از صندوق هتلی که در آن کار می کرد، از استیو رایت برداشته شده بود.
مطابقت شکل این بافت ژنتیکی، که زنجیره ای است از کروموزوم های پروتئینی در سلول، و شکل هر زنجیره خاص هر فرد، با نمونه بعدی که از روی بدن سومین قربانی متهم پیدا شده بود، برای رأی هیئت منصفه دادگاه کافی بود که استیو رایت را در هر پنج مورد قاتل شناخته و به اشد مجازات ممکن در این دیار محکوم کند؛ یعنی حبس ابد بدون حق تجدید نظر. شیوه اثبات جرم، وزیر و وکیل را مجاب کرد که اجباری کردن نمونه برداری از دی-ان-ای شهروندان به سود جامعه است.
روسای شهربانی ها طرفدار اجباری کردن نمونه برداری از دی-ان-ای همه هستند. |
همزمان، خبر رسید که دو شهروند که پلیس، به دلیل مسائلی پیش پا افتاده و منتفی، از آنها نمونه برداری مشابه کرده و حاضر نیست آنرا نابود کند، پس از رأی منفی دیوان عالی به درخواست آنها، شکایتشان را به دادگاه اروپایی حقوق بشر برده اند. این دو مدعی اند که نگهداری بدون دلیل نمونه دی-ان-ای آنها در بایگانی پلیس، ناقض حقوق شخصی و حریم خصوصی آنها است.
سازمان مستقل "لیبرتی" که از حقوق مدنی شهروندان این جزیره دفاع می کند با ادعای دو شاکی موافق است و می گوید بایگانی دی-ان-ای باید فقط محکومان جرائم جنسی و اعمال وحشیانه را شامل شود. واکنش دولت به پیشنهاد روسای شهربانی برای در میان گذاشتن بحث موافق و مخالف با مردم، پاسخی هوشمندانه بود. دولت که چند ماهی است به علت ناپدید شدن چند دیسک کامپیوتری حاوی اطلاعات شخصی میلیون ها شهروند دچار کسری اعتماد شده، با اشاره به هزینه گزاف جمع آوری ۶۰ میلیون نمونه دی-ان-ای و نگاهداری آزمایشگاهی آن در چند منطقه مختلف کشور، در یک جمله گفت تشکیل چنین بایگانی ای در برنامه دولت نیست!