اختلاف در شورای امنیت بر سر قطعنامه تازه

اختلاف در شورای امنیت بر سر قطعنامه تازه

شورای امنیت سازمان ملل متحد امروز بحث بر سر قطعنامه تازه ای برای اعمال تحریمهای بیشتر بر ایران را آغاز می کند، نمایندگان آمریکا و بریتانیا در سازمان ملل پیش بینی کرده اند که این قطعنامه فردا به رأی گذاشته شود.
احتمال دارد اندونزی و لیبی در رأی گیری در مورد قطعنامه تازه علیه ایران شرکت نکنند

پیش نویس این قطعنامه را بریتانیا، فرانسه و آلمان تدوین کرده اند و پنج عضو دائم شورای امنیت بر سر آن به توافق رسیده اند اما اندونزی، ویتنام، آفریقای جنوبی و لیبی که اعضای غیردائم این شورا هستند مخالفتهایی با این قطعنامه ابراز کرده اند.

این قطعنامه برای تصویب به موافقت هر پنج عضو دائم شورای امنیت و رأی موافق دست کم چهار عضو غیردائم شورا نیازمند است.

توافق اعضای دائم بر سر تصویب این قطعنامه بر اساس گزارش اخیر رئیس آژانس بین المللی انرژی اتمی است که اعلام کرده است با اینکه ایران کلیه ابهامات مربوط به گذشته فعالیت اتمی خود را بر طرف کرده اما به دلیل احتمال ارتباط میان فعالیتهای نظامی و اتمی این کشور، هنوز نمی تواند اطمینان حاصل کند که برنامه اتمی ایران تنها شامل استفاده صلحجویانه از انرژی اتمی می شود.

اما لیبی، اندونزی، ویتنام و آفریقای جنوبی بر اساس بخشهایی از این گزارش که از افزایش همکاری ایران با بازرسان آژانس بین المللی انرژی اتمی و شفافتر شدن فعالیت اتمی این کشور حکایت می کند، خواهان تغییراتی در پیش نویس قطعنامه تازه ای هستند که در شورای امنیت به بحث گذاشته شده است.

ویتنام خواهان آن است که این قطعنامه به گونه ای تنظیم شود که بر روابط کشورهای جهان با ایران اثر منفی نگذارد و آفریقای جنوبی ابراز نگرانی کرده که تصویب قطعنامه تازه علیه ایران ممکن است باعث شود ایران از همکاری با آژانس بین المللی انرژی اتمی دست بردارد.

اندونزی و لیبی مخالفت جدی تری از خود نشان داده و اعلام کرده اند که ممکن است در رأی گیری شورای امنیت در مورد قطعنامه تازه شرکت نکنند.

دولتهای تدوین کننده این پیش نویس رایزنیهایی با این چهار کشور را به منظور جلب رضایت آنان با این پیش نویس آغاز کرده اند، بالاترین سطح این رایزنیها، گفتگوی نیکولا سارکوزی رئیس جمهور فرانسه با تابو امبکی رئیس جمهور آفریقای جنوبی است.

روسیه و چین به عنوان دو عضو دائم و دارای حق وتو در شورای امنیت با اعمال نفوذ خود باعث شده اند که متن قطعنامه تازه کمتر از قطعنامه های پیشین سختگیرانه باشد و بر خلاف قطعنامه های پیشین، افزایش همکاری ایران با آژانس بین المللی انرژی اتمی را مد نظر قرار دهد.

این دو کشور که همکاری گسترده تجاری با ایران دارند خواهان آنند که تحریم این کشور تنها آن بخش از فعالیتهای جمهوری اسلامی را هدف قرار دهد که مستقیماً به برنامه های مناقشه برانگیز اتمی ارتباط داشته باشد.

روسیه اخیراً معامله ای بیست میلیارد دلاری در حوزه نفت و گاز با ایران کرده و چین نیز در حال مذاکره برای معامله ای شانزده میلیارد دلاری در همین زمینه با ایران است.

نماینده روسیه در سازمان ملل تأکید کرده که به قطعنامه ای که اکنون علیه ایران در دستور کار شورای امنیت قرار گرفته نباید به عنوان اقدامی تنبیهی نگاه کرد بلکه باید به آن به عنوان اقدامی راهبردی نگریست که جامعه جهانی می خواهد از طریق آن ناخرسندی خود را نشان دهد، ناخرسندی از اینکه ایران به گامهایی که برای حل مناقشه اتمی از راههای دیپلماتیک برداشته می شود، واکنشی نشان نداده است.

او گفت: "روسیه در چارچوب گروه 5+1، تکالیف مشخصی را پذیرفته است. اگر ایران فعالیت های مربوط به آب سنگین خود را متوقف نکند، روسیه از قطعنامه جدید شورای امنیت علیه ایران حمایت خواهد کرد.

این قطعنامه از دولتهای جهان می خواهد از صدور روادید برای ورود دست اندرکاران برنامه اتمی ایران به خاک خود جلوگیری کنند، در دادوستد با ایران و همکاری با بانکهای ایرانی، بخصوص بانکهای ملی و صادرات، هوشیاری به خرج دهند تا این دادوستدها و همکاریها به نفع فعالیت اتمی ایران نباشد.

+0
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.