قرص‌‌ها ما را مانکن می‌کنند؟

قرص‌‌ها ما را مانکن می‌کنند؟

نازنین، 40سالش شده بود اما لاغر شدن هنوز برایش یک رؤیا بود.

تمام سال گذشته را سعی کرده بود. اگرچه با زحمت زیاد، 10کیلویی لاغر شده بود ولی هنوز تا رسیدن به وزن ایدئال‌اش باید 10کیلوی دیگر لاغر می‌شد.

دوستش به او پیشنهاد کرد از قرص‌های لاغری- که تازگی‌ها خیلی بر سر زبان‌ها افتاده- استفاده کند.

نازنین- که  یک سال رژیم گرفته بود و دیگر خسته شده بود- از این فکر خوش‌اش آمد. به نظر می‌رسید با خوردن قرص، می‌توان بدون زحمت و سریع لاغر شد.دیگر لازم نبود از خوردن شیرینی‌های خوشمزه و بستنی مورد علاقه‌اش چشم‌پوشی کند.

دلش لک زده بود برای ته‌دیگ‌های سیب‌زمینی چرب و چیلی! چرا زودتر به فکرش نیفتاده بود؟ گیریم مجبور شود بالای این قرص‌ها پول زیادی بدهد، به لاغر شدن‌اش که می‌ارزد.

روز بعد، نازنین به پیشنهاد دوستش یک نوع از این قرص‌ها را تهیه و مصرف آن را شروع کرد. فکر می‌کنید بالاخره نازنین به آرزویش رسید؟

متاسفانه این باور غلط در جامعه رواج پیدا کرده که داروهای لاغرکننده، یک شبه و بدون نیاز به رژیم غذایی، رویای لاغری را به حقیقت نزدیک می‌کنند.

حالا بگذریم از عوارض این داروها که اگر در درازمدت استفاده شوند ممکن است خطرآفرین باشد؛ بنابراین بهتر است یادتان نرود که بیشتر داروهاى ضدچاقی تنها براى مصرف موقت ساخته شده‌اند و بیشترین تاثیر خود را هنگامی نشان مى‌دهند که مصرف آنها با تغییر در سایر شیوه‌هاى زندگى همراه باشد.

در صورتی که سایر روش‌های کاهش وزن برایتان موفقیت‌آمیز نباشد، شاخص توده بدنی (BMI) به‌عنوان معیار چاقی در شما بالاتر از 24 باشد، دچار عوارض پزشکی چاقی مانند دیابت، فشار خون بالا یا قطع تنفس هنگام خواب باشید، ممکن است پزشک برایتان دارو تجویز کند.

 آیا قرص معجزه می‌کند؟

در حال حاضر، تنها 2نوع دارو برای کاهش وزن به‌وسیله «سازمان غذا و داروی آمریکا» مورد تأیید قرار گرفته‌اند؛ سیبوترامین و زنیکال.

سیبوترامین یا (Meridia) با تغییر مواد شیمیایی در مغز، باعث کاهش اشتهای شما می‌شود.این دارو با تحریک تولید هورمون‌هاى سروتونین و سایر کاتکولامین‌ها و تاثیر آنها بر مرکز اشتها در مغز باعث کاهش اشتها مى‌شود.

بررسی‌ها نشان داده که مصرف‌کنندگان سیبوترامین بعد از یک سال تنها 5کیلو بیشتر از کسانی که رژیم کم‌کالری و دارونما مصرف کرده‌اند، لاغر شده‌اند.

افزایش فشار خون و ضربان قلب، سردرد، خشکی دهان، یبوست و بی‌خوابی عوارضی است که این دارو دارد ولی رژیم کم‌کالری این مشکلات را ندارد و مصرف بی‌رویه این داروممکن است   موجب سکته قلبی یا مغزی شود.

 وقتی چربی جذب نمی‌شود

ارلیستات (Xenical) از جذب چربی در روده شما جلوگیری می‌کند و چربی جذب‌نشده با مدفوع خارج می‌شود. لازم است بدانید فقط ۳۰ درصد جذب چربى‌هاى خورده شده توسط این دارو مهار مى‌شود و به همین دلیل است که معمولا درمان چاقى با این دارو به علت نا‌آگاهى کافى بیماران به شکست مى‌انجامد.

بنابراین از این دارو انتظار معجزه نداشته باشید چون میانگین کاهش وزن با آن در حد متوسطی است؛ یعنی حدود 3کیلوگرم پس از یک سال.

 عوارض جانبی  این دارو شامل اسهال حاوی چربی و کمبود ویتامین‌های محلول در چربی است چون ارلیستات مانع جذب ویتامین‌های محلول در چربی (مانند A، D و‌‌E) می‌شود.

بدین ترتیب با خوردن این قرص، نیاز به مصرف مکمل ویتامین پیدا می‌کنید؛به‌علاوه خانم‌های شیرده، باردار و بچه‌ها باید از مصرف این دارو خودداری کنند.

جالب است بدانید دوز پایین‌تر این دارو با نام Alli در آمریکا بدون نسخه فروخته می‌شود و به عنوان مکمل رژیم غذایی و ورزش برای کاهش وزن مورد استفاده قرار می‌گیرد.

 شکم پرکن‌ها

دسته دیگرى از داروها هستند که به عنوان حجم‌دهنده سیستم گوارش- به‌خصوص معده- عمل مى‌کنند؛ یعنی با پر کردن معده و اشغال حجمی از آن، مانع گرسنگی مى‌شوند (مثل آگارآگار).

این گروه به عنوان داروی موثر در درمان چاقى محسوب نمی‌شوند. البته به‌تازگی محققان ایتالیایی هم  با استفاده از سلولز، نوعی هیدروژل گرد مانند ساخته‌اند که وقتی با یک لیوان آب خورده می‌شود، در معده باد می‌کند و به فرد احساس پری معده دست می‌دهد؛ احساسی که به مغز این پیام را مخابره می‌کند که «تو سیری و نیازی به غذا نداری!».

 البته این دارو باید نیم‌ساعت تا یک ساعت قبل از صرف غذا خورده شود تا بتواند جلوی پرخوری‌های بی‌مورد را بگیرد. بعد از حدود 5 تا 6 ساعت، این دارو از دستگاه گوارش انسان خارج می‌شود.

 سقوطی به تمام معنا

اگر تاریخچه داروهای ضدچاقی را مرور کنیم، می‌بینیم در این فهرست، داروهای متعددی بوده‌اند که به علت عوارض ناگوارشان از رده خارج شده‌اند؛ مثلا در سال‌های دهه1890 داروهایی با اثر بر تیروئید مصرف می‌شد که کاهش وزن حاصل از آن، بیشتر مربوط به از دست رفتن بافت عضلانی ‌بود.

بعد‌ها متوجه شدند که این عصاره تیروئید خطر پوکی استخوان را زیاد کرده و می‌تواند باعث بالا رفتن ضربان قلب و درد قفسه سینه شده و حتی موجب مرگ ناگهانی شود.

 در سال ۱۹۹۶ سازمان غذا و داروى آمریکا مصرف دکس فن فلورامین را با نام تجارتى REDEX تایید کرد.

مطابق بررسى‌هاى انجام‌شده خطرات این سه دارو شامل فشار خون اولیه ریوى، بیمارى دریچه‌اى قلب و مسمومیت عصبى است.

با توجه به این بررسى و بررسى‌هاى بعدى- که نشان مى‌داد یک‌سوم مصرف‌کنندگان دکس فن فلورامین و فن فلورامین مبتلا به بیمارى دریچه‌اى قلب شده‌اند- سازمان غذا و داروى آمریکا ممانعت از فروش این داروها را خواستار شد و شرکت‌هاى داروسازى، دکس فن فلورامین و فن فلورامین را در سال ۱۹۹۷ از بازار ایالات متحده خارج کردند.

گروهی ادعا می‌کنند مصرف داروهای گیاهی- که عمدتا سوخت و ساز چربی را زیاد می‌کنند- می‌تواند بدون عوارض، باعث کاهش وزن شود اما صرف طبیعی بودن، به معنای بدون عارضه بودن نیست.

متخصص تغذیه- دکتر مسعود کیمیاگر- معتقد است اشکال کار در این است که اینها تنها چربی‌های اضافه را نمی‌سوزانند بلکه چربی‌های مفید بدن را هم از بین می‌برند.

فراموش نکنیم که راه اصلی برای لاغرشدن، ورزش منظم و رژیم غذایی مناسب با محدود کردن کالری و استفاده از سبزیجات و میوه‌‌هاست.

ahangebiseda - سوذد - نورشوپیگ
استعداد بدن افراد متفاوت است اگر بدن استعداد چاقی داشته باشد حتی اب خالی هم چاق میکند باید استعداد بدن را کنترل کرد البته تا حدی که زیان به بدن نرسانیم گ
پنج‌شنبه 25 بهمن 1386

dandy - امارات - امارات
من استفاده کردم واقعا یک شبه میکن بود ولی از بدترین حالتهای این قرصها بی خوابی و عرق در روزهای اولیست....از بی خوابی رنج بردم ولی این لاغری موقت بود.. زنیکال استفاده کردم بد بود چربی خالی میشد ولی وزنم پایین نیومد....مهم اینکه باید بعد از این قرصها خودت پرخوری نکنی
جمعه 26 بهمن 1386

نیکا - ایران - شیراز
من تا حالا هیچوقت از این قرصا استفاده نکردم البته اضافه وزن هم اصلا ندارم ولی دوست دارم یک کم لاغرتر بشم. یک نفر بهم پیشنهاد داده از آمینه اسید استفاده کنم و گفته که اصلا هیچ عوارضی هم نداره و صد در صد هم گیاهیه اما من می ترسم. اینجا کسی تا حالا استفاده کرده ؟
شنبه 27 بهمن 1386

+0
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.