کامران باقری لنکرانی، وزیر بهداشت ایران، در مراسم گشایش مرکز توریسم درمانی بیمارستان شهید هاشمی نژاد ضمن اینکه از بخش خصوصی خواست به این عرصه وارد شود، خطاب به بیمارستان های تحت پوشش دانشگاههای علوم پزشکی نیز گفت که از ظرفیت مازاد خود برای ایجاد مرکز توریسم درمانی استفاده کنند.
به گفته وزیر بهداشت ایران، دستور العملی هم در این باره به دانشگاههای علوم پزشکی ابلاغ شده که بر اساس آن بیمارستانهای درجه یک می توانند بخش توریسم درمانی تاسیس کنند.
توریسم درمانی به صورت مستقل پس از ادغام سازمان میراث فرهنگی و سازمان ایرانگردی و جهانگردی در سال ۸۳ به پیشنهاد رئیس وقت سازمان، ایجاد شد.
به گفته دست اندر کاران از جمله اقداماتی که برای زمینه سازی توریسم درمانی در ایران انجام شده بررسی وضعیت چشمه های آبگرم با خاصیت درمانی است.
عبدالحسین ناصری، رئیس کمیته توریسم درمانی ایران، می گوید این چشمه ها باید توسط سرمایه گذاران تجهیز شده و مورد نظارت دقیق قرار بگیرد تا بتوان برای آنها توریست جذب کرد.
به ازای هر نفر در توریسم درمانی باید بین ۴ تا ۵ هزار دلار در آمد عاید کشور میزبان شود که این میزان در ایران بین ۳ تا ۴ هزار دلار است. |
به گفته این مقام مسئول، از دیگر جاذبه های توریسم درمانی ایران، تخصص های جراحی پلاستیک، دندان پزشکی، جراحی قلب و چشم و درمان نازایی است.
مسعود اعتمادیان، معاون اول رئیس جمهور هم در مراسم گشایش بخش توریسم درمانی بیمارستان شهید هاشمی نژاد، در موردچگونگی پذیرش بیماران در این بخش توضیحاتی ارائه کرد از جمله اینکه محاسبه هزینه خدمات درمانی این بیماران دلاری و براساس تعرفه موجود خواهد بود.
به گفته معاون اول رئیس جمهور، بیشتر مراجعان این بخش از کشورهای همسایه به ویژه عراق هستند و تعرفه خدمات پزشکی بیماران عراقی در مقایسه با دیگر کشورهای همسایه ارزانتر است. آقای اعتمادیان درباره جزئیات این تعرفه ها توضیحی نداد.
بر اساس آمار موجود، ایران در سال ۸۳ حدود ۱۲ هزار بیمار خارجی پذیرش کرده که این تعداد در سال ۸۴ به ۱۷ هزار و پانصد هزار نفر رسید.
به ازای هر نفر در توریسم درمانی باید بین ۴ تا ۵ هزار دلار در آمد عاید کشور میزبان شود که این میزان در ایران بین ۳ تا ۴ هزار دلار است.
در دنیا استاندارد مشخصی در مورد توریسم درمانی وجود ندارد اما هر چه بیمارستان مجهزتر باشد امکان جذب توریست بیشتر می شود. از طرف دیگر هم وضعیت فرودگاه، دفاتر خدمات هواپیمایی و ویزا نیز بسیار موثر است زیرا این عوامل همه به صورت زنجیره به هم متصل اند و اگر یکی از این حلقه ها بگسلد، کل زنجیره آسیب می بیند.
با توجه به پتانسیل های موجود برای جذب توریست در ایران و تمایل برخی افراد مقیم خارج از ایران برای انجام بعضی جراحی ها در این کشور که هم می تواند به دلیل تفاوت قیمت ها باشد و هم برخی محدودیت ها و قوانینی که که در بخش بهداشت و درمان هر کشور وجود دارد، زمینه جذب توریست برای موارد درمانی و استفاده از صدها چشمه آب گرم در ایران فراهم است. اما اینکه آیا مدیریت در این عرصه به گونه ای باشد که بشود حداکثر استفاده را از این امکانات کرد یا نه، سوالی است که پاسخ مشخصی برایش وجود ندارد.
برخی کارشناسان می گویند ضعف مدیریت در این زمینه باعث می شود چرخ صنعت گردشگری ایران آن گونه که باید نچرخد.
ایران به لحاظ میراث فرهنگی در رتبه پنجم، از نظر آب و هوا در رتبه دهم اما در زمینه جذب گردشگر بالای رتبه هفتادم قرار دارد.
برخی صاحبنظران می گویند، رتبه ایران با وجود فراوانی جذابیت های گردشگری نشان می دهد که صنعت توریسم در این کشور باید خیلی پیشتر شکوفا می شد و به منبعی مهم برای ارزآوری تبدیل می شد. عرصه توریسم درمانی هم با توجه به قابلیت های فراوانی که دارد، در صورت مدیریت مناسب می تواند از رشد و پیشرفت خوبی برخوردار شود.
نظر شما در این باره چیست؟ آیا درباره توریسم درمانی تجربیات یا اطلاعاتی دارید؟ اگر خارج از ایران زندگی می کنید آیا به رفتن به ایران برای انجام امور پزشکب فکر کرده اید؟ چه پیشنهاداتی برای رونق این صنعت در ایران دارید؟
|