چیلوره هردی - فعالان حقوق زنان می گویند خودسوزی زنان کرد بازتاب تجارب آنها در دوران صدام حسین است |
تخصص این بیمارستان، واقع در منطقه کردنشین عراق، رسیدگی به جراحات ناشی از جنگ و سوختگی است.
در حالی که اتاق عمل این بیمارستان به خاطر خشونت ها در استان های موصل و دیاله تقریبا هرگز خالی نمی شود، بخش سوختگی نیز مراجعه کنندگان زیادی دارد.
خودسوزی در بین زنهای منطقه کردنشین عراق امری عادی شده است.
احمد محمد، سرپرستار این بیمارستان بعد از سر زدن به بخش مراقبت های ویژه زنان می گوید: "در حال حاضر چهار زن در این بخش بستری هستند."
"سنه"، یکی از این چهار زن است. او می گوید: "من می خواستم خودکشی کنم. مریض بودم. مشکلات روحی داشتم به همین خاطر تصمیم گرفتم خودسوزی کنم."
این دختر کرد ۱۸ ساله ۹ هفته است که در بخش درمان سوختگی بیمارستان بستری است. تمام بدن "سنه" باندپیچی شده و فقط سرانگشت ها و بخش کوچکی از صورتش را می توان دید. شرایط روحی متعادلی ندارد و حرفهایی می زند که مبهم است. اما هر از گاهی گفته هایش واضح می شود و می گوید که فشار امتحانات در مدرسه او را به خودکشی واداشته است. او گاهی خودش را سرزنش می کند و گاه خانواده اش را.
این روزها بسیاری منطقه کردنشین شمال عراق را به عنوان سرمشقی برای بقیه این کشور مطرح می کنند.
البته این منطقه نیمه خودمختار، نسبت به بقیه مناطق عراق امن تر است و اقتصاد آن در حال شکوفایی است. کشورهای غربی هم آن را "بهشت آزادی" در منطقه محافظه کار خاورمیانه می دانند.
اما از زمان سقوط صدام حسین خودسوزی زنهای کرد در این منطقه، به روندی نگران کننده، تبدیل شده است.
به گفته منابع پزشکی و مدافعان حقوق زنان در این منطقه به طور متوسط روزانه یک زن دست به خودسوزی می زند و دلیل بیشتر این خودسوزی ها مشکلات خانوادگی است.
اما مردم منطقه دلایل مختلفی را برای وقوع این حوادث ذکر می کنند. برخی معتقدند اعتقادات مذهبی باعث خودسوزی زنان شده است. مثلا بر اساس این اعتقادات اگر زنی کار خلافی انجام بدهد، در آن دنیا به جهنم خواهد رفت.
در حالی که برخی دیگر جامعه مردسالار کرد را علت این امر می دانند.
"چیلوره هردی"، که رادیو محلی زنان و یک مرکز زنان را در کردستان اداره می کند، دلیلی تاریخی برای این خودسوزی ها دارد: "رژیم صدام حسین تمام تلاش خود را به کار برد تا زنان را بی ارزش کند و "عملیات انفال" - که برای کشتار دسته جمعی کردها در عراق به اجرا درآمد - دقیقا بخشی از این برنامه بود. او تمام مردان را می کشت ولی می گذاشت زنها زنده بمانند تا زندگی پر از رنجی را با فرزندانشان تجربه کنند. ۳۰ سال مردم تحت چنین شرایطی زندگی کردند و خیلی طول می کشد تا این عادت ها را بتوان تغییر داد."
او روشی که این زنان خود را می کشند را یک تراژدی واقعی توصیف کرد و گفت: "تصورش را بکنید؟ روی خودت نفت بریزی و روشنش کنی. بعضی از آنها خودشان را در اتاق حبس می کنند تا کسی نجاتشان ندهد."
دکتر "یوسف شوان عزیز"، وزیر حقوق بشر در دولت منطقه کردستان عراق، قبول دارد که خودسوزی زن ها یک مسئله مهم جامعه و مشکل اصلی دولتش است که به راحتی قادر به حل آن نیست.
او گفت: "جامعه کرد شامل همه جور تفکر می شود. خوشبختانه اغلب این تفکرها لیبرال است و کردهای لیبرال به پیشرفت زنان و مردان اعتقاد دارند."
برای بسیاری از زنان کرد خوشبینی وزیر حقوق بشر دولت کردستان زائیده تجربه نبوده است.
"شیمین" که خواهرش به خاطر خودسوزی جان خود را از دست داده است می گوید: "من معتقد نیستم که زنان قدرتی داشته باشند. گزارش های رسانه ای فقط حرف است. واقعیت جامعه ما کاملا با این گزارش ها فرق دارد. دولت کردستان بیش از حد فئودال است و برای مشکلات راه حلی ندارد."
تلاشهایی برای افزایش سطح آموزش زن های کرد منطقه صورت گرفته و پناهگاه هایی برای آنها ساخته شده است ولی هنوز راه بسیار درازی در پیش است.
برخی اوقات چالش هایی که عراق با آن روبروست قابل درک نیست و در این کشور هم مانند سایر کشورهای در حال جنگ این زنان هستند که بیشترین سهم آزار و اذیت را متحمل شده اند.
hussain - بریتانیا - لندن |
عراق بعد از جنگ به شدت دچار کمبود مرد شده... مثل آلمان بعد از جنگ جهانی که همه می دونین چه مشکلات اجتماعی در اون کشور به خاطر عدم تناسب جمعیت مرد و زن بوجود اومد! ضمن اینکه زن های عرب هم طبیعتشون اینه که خانه داری کنن... و تغییر فرهنگ در اونها به این آسونی نیست و یه نسل دست کم طول میکشه. |
دوشنبه 22 بهمن 1386 |
|
30min - ایران - ایران |
متاسفانه خود سوزی یکی از شایعترین نوع خودکشی هستش در مناطق کردنشین.همش از روند و فرهنگ مردسالاری هستش که در اون نوع جوامع رشد کرده و خودسوزی دخترهای نوجوان هم نتیجه ی اون حکمی هست که در اونجا حاکمه.نداشتن سرپناه دولتی.نداشتن سوسیال و مستقل بودن زنان از نظر اقتصادی.نبود قانونی معقول از طرف حکومت برای زنان ووووو.....متاسفم |
دوشنبه 22 بهمن 1386 |
|
arashk_fara - انگلیس - لندن |
خود کشی در بیشتر کشورها سومین عامل مرگ و میر جوانان و نوجوانان ۱۵ تا ۲۴ سال و به طور کلی هشتمین علت فوت در دنیا هست. بنا بر آمار بهزیستی، خودسوزی با فراوانی ۳۰ درصد کل خودکشی ها - پس از حلق آویز کردن - در رتبه دوم انواع خودکشی منجر به مرگ در ایران قرار دارد ...زمانی که نتوانند این خشم و غضب را سرکوب کنند یا ظلمی که بر آنها رفته است را از راه قانونی پیگیری کنند با سوزاندن خود آن را به دیگران نشان می دهند |
پنجشنبه 25 بهمن 1386 |
|
arashk_fara - انگلیس - لندن |
* نابرابری در حق اشتغال، علیه زنان: ماده ۱۱۱۷ قانون مدنی:شوهر می تواند زن خود را از حرفه یا صنعتی که منافی مصالح خانوادگی یا حیثیات خود یا زن باشد منع کند.
* نابرابری در انتخاب آزادانه همسر: مواد ۱۰۴۱و ۱۰۴٣، ۱۰۵۹ قانون مدنی که به نوعی اذن ولی در ازدواج دخترها را شرط می کند .
* محدودیت در حق ازدواج ِ آزاد برای زنان : ماده ۱۰۵۹ قانون مدنی: نکاح مُسلِمه(زن مسلمان) با غیر مُسلم(مرد غیر مسلمان) جایز نیست.
* نابرابری در حق انتخاب مسکن، علیه زنان: ماده ۱۱۱۴ قانون مدنی: زن باید در منزلی که شوهر تعیین می کند سکنی نماید مگر آنکه اختیار تعیین منزل به زن داده شده باشد.
* نابرابری در احکام کسب، انتقال و استفاده از مزایای تابعیت، علیه زنان: بند ۲ ماده ۹۷۶: کسانی که پدر آنها ایرانی است اعم از اینکه در ایران یا در خارجه متولد شده باشند{تابعیت ایران را دارند}.و همچنین تبصره ۲ ماده ۹٨۷: زن های ایرانی که بر اثر ازدواج تابعیت خارجی را تحصیل می کنند حق داشتن اموال غیر منقول را در صورتی که موجب سلطه ی اقتصادی خارجی گردد ندارد.
* نابرابری در حق طلاق، علیه زنان: ماده ۱۱٣٣ قانون مدنی: مرد می تواند با رعایت شرایط مقرر در این قانون با مراجعه به دادگاه تقاضای طلاق همسرش را بنماید.
* نابرابری در موارد فسخ طلاق، علیه زنان (مواد ۱۱۲۲و۱۱۲٣قانون مدنی) :عیوب ِ مردان که موجب ایجاد حق فسخ نکاح برای زنان می شود در ٣ مورد خلاصه می شود (م ۱۱۲۲ق.م) در حالیکه عیوب ِ زن که موجب فسخ نکاح برای مردان می شود در ۶ مورد بیان شده است(م۱۱۲٣ق.م)
* نابرابری در حق حضانت ِ کودکان ، علیه زنان: مواد۱۱۶٨و ۱۱۶۹قانون مدنی:نگاهداری اطفال هم حق و هم تکلیف ابوین است.
* نابرابری در حق ولایت بر فرزند: مواد ۱۱٨۰ و ۱۱٨۱ قانون مدنی: طفل صغیر تحت ولایت قهری پدر و جد پدری خود می باشند.
* نابرابری در حق تصمیم گیری مشترک در امور خانواده: ماده ۱۱۰۵ قانون مدنی که می گوید ریاست خانواده از خصایص شوهر است و ... .
بدین حالت است که زنان فاقد امنیت قضایی عادلانه می شوند و بند های ۱۴ و ۹ قانون اساسی کم رنگ و بی اثر می شود.
ظهور نابرابری در قانون مجازات اسلامی در حدود مسئولیت جزایی است. دختران در ۹ سالگی و پسران در ۱۵ سالگی مسئولیت جزائی پیدا کرده و می توانند مجازات شوند. پس اگر یک پسر۱۴ ساله جرمی انجام دهد مجازات نمی شود اما اگر دختر ۹ ساله همان جرم را با شرایط کاملاً برابر انجام دهد مجازات می شود آن هم مجازات در حد یک فرد بزرگسال! (تبصره ۱ ماده ۴۹ قانون مجازات اسلامی) نابرابری در حقوق مدعی و مجازات(در قصاص): ماده ۲۰۹: «هرگاه مرد مسلمانی عمداً زن مسلمانی را بکشد محکوم به قصاص است لیکن باید ولی دم ِ زن قبل از قصاص نصف دیه مرد را به او بپردازد.»
نابرابری در مقدار دیه قتل نفس: مواد ۲۹۷،٣۰۰و ٣۰۱ قانون تأکیدی است بر نابرابری زن و مرد در مقام مدعی و زیان دیده از جرم و جنایت. ماده ٣۰۰ دیه قتل زن مسلمان خواه عمدی و خواه غیر عمدی را نصف دیه مرد مسلمان اعلام داشته و ماده ٣۰۱ تصریح می کند دیه ی زن و مرد یکسان است تا وقتی که مقدار دیه به ثلث دیه کامل برسد در آن صورت دیه زن نصف دیه مرد خواهد بود. ماده ٣۰۱ علاوه بر تبعیض از دیدگاهی متفاوت مروج خشونت علیه زنان نیز هست. چرا که اگر شوهری قصد ضرب و جرح همسرش را داشته باشد اگر عالم به این باشد که همسرش توان پرداخت نصف دیه را نخواهد داشت می تواند ضرب و شتمی کند که مقدار دیه از ثلث دیه کامل فراتر رود و زن برای قصاص مجبور به تأمین نصف دیه عضو مجروح خود شود!
----------------------
کاربر محترم
لطفا نظرات خود را هر حتی الامکان کوتاهتر بیان بفرمائید تاامکان درج آن موجود باشد . در صورت درج نظرات طولانی سایت از درج آن خودداری خواهد نمود.
با تشکر از توجه شما
سایت ایرانیان انگلستان
|
پنجشنبه 25 بهمن 1386 |
|