این موشک که کاوشگر - 1 نام دارد، روز دوشنبه گذشته طی مراسمی با حضور رئیس جمهور ایران بسوی فضا پرتاب شد.
ایران هدف از پرتاب این موشک را شناسایی محیط پروازی برای حمل نخستین ماهواره تحقیقاتی ایران به فضا اعلام و تأکید کرده که پرتاب کاوشگر - 1 بسوی فضا صرفاً جنبه علمی و تحقیقاتی دارد.
اما آلکساندر لاسیوکف، معاون وزارت خارجه روسیه به خبرگزاری روسی ایتارتاس گفته که موشکهای دوربرد از ملزومات سلاحهای اتمی اند و پرتاب چنین موشکهایی به فضا نگرانی در مورد دستیابی ایران به سلاح اتمی را افزایش می دهد.
به گفته آقای لاسیوکف، پرتاب موشک ایرانی بسوی فضا موجبات نگرانی روسیه و دیگر کشورها را فراهم آورده است.
در همان روزی که ایران دست به پرتاب کاوشگر - 1 بسوی فضا زد نیز آمریکا اعلام کرد که این اقدام تنها به انزوای بیشتر ایران در صحنه بین المللی منجر می شود.
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا پرتاب کاوشگر - 1 بسوی فضا را در راستای تلاش ایران برای تولید موشکهای دوربرد ارزیابی کرد که می تواند در دستیابی ایران به سلاح هسته ای کاربرد داشته باشد.
این در حالی است که ایران همواره تلاش برای دستیابی به سلاح اتمی را رد و تأکید کرده که تنها به دنبال کاربرد صلح آمیز انرژی اتمی است.
معلوم نیست آیا ماهواره امید با قرارداد ماهواره زهره با شرکت آویا اکسپورت روسیه ارتباطی دارد |
ایران قصد دارد ماهواره ای تحقیقاتی به نام امید در فضا مستقر کند و به جمع کشورهای دارای فناوری فضائی بپیوندد.
پرتاب کاوشگر - 1 بسوی فضا که در بیابانهای استان سمنان در شرق ایران انجام گرفت با تبلیغات فراوان رسانه های دولتی و مقامات حکومتی ایران همراه بود.
ایران اعلام کرده که موشک کاوشگر - 1 و همچنین ماهواره امید و پایگاه کنترل این ماهواره و موشک حامل آن به دست متخصصان ایرانی ساخته شده و ایران را به یازدهمین کشوری تبدیل کرده که امکان ارسال ماهواره به فضا را یافته است.
در مراسم پرتاب کاوشگر - 1 بسوی فضا، علاوه بر رئیس جمهور، جمعی از نمایندگان مجلس، وزیران دفاع، دادگستری، علوم، تحقیقات فن آوری، فرهنگ و ارشاد اسلامی، ارتباطات و فن آوری اطلاعات، رئیس سازمان ملی جوانان و رئیس ستاد مشترک ارتش نیز حضور داشتند.
این مراسم در روزهای موسوم به دهه فجر برگزار شد که هرساله به یادبود ده روز بین ورود آیت الله خمینی به ایران در اول فوریه 1979 (دوازدهم بهمن 1357) تا سقوط رژیم سلطنتی در یازدهم (22 بهمن) در این کشور گرامی داشته می شود.
ارسال ماهواره به فضا از پیش از انقلاب در دستور کار دولت ایران بوده و در اوائل سال 2003، معاون فن آوری وزارت علوم اعلام کرد که ماهواره ای به نام مصباح به دست کارشناسان ایرانی ساخته شده و تا دو سال دیگر به فضا پرتاب خواهد شد.
در سال 2005 گزارش شد که وزارت ارتباطات و فن آوری اطلاعات، قراردادی با شرکت روسی آویا اکسپورت برای ساخت و پرتاب ماهواره ای به نام زهره به فضا امضا کرده و قرار است این ماهواره تا دو یا سه سال دیگر به فضا پرتاب شود.
امضای این قرارداد بحث هایی را درباره اقتصادی بودن پرتاب ماهواره ای با ظرفیت بالا درمیان کارشناسان در پی آورد و همچنین برخی نمایندگان وقت مجلس نسبت به توانایی فنی شرکت روسی طرف قرارداد ابراز تردید کردند.
معلوم نیست که آیا ماهواره امید که مقامات ایرانی از ارسال قریب الوقوع آن به فضا صحبت می کنند با قرارداد ساخت و پرتاب ماهواره زهره توسط شرکت روسی ارتباط دارد یا نه.
|
|
|
|
|