جایگاه متعالی زنان در ایران باستان و اوستا

جایگاه متعالی زنان در ایران باستان و اوستا

زن در اوستا به لقب «ریته‌سیه‌بانو» یا «اَشَه‌بانو» خوانده شده، که به معنی دارنده فروغ راستی و پارسایی است. امروز واژه نخستین در زبان پارسی حذف شده و فقط بانو که، به معنی فروغ و روشنایی است برای زنان به کار می‌‌بریم. باز واژه مادر در اوستا و سنسکرت «ماتری» است که به معنی پرورش دهنده می‌‌باشد و خواهر را «سواسری» یعنی وجود مقدس و خیرخواه می‌‌نامد و زن شوهردار به صفت «نمانوپنتی» یا نگهبان خانه، نامزد شده است.

زن درایران باستان (درمتون پهلوی) مقامی بسیار والا و ارجمند داشته است. مهریکی از ایزدان مادینه بوده که به شکل زن مهر آن نیز وجود دارد. اما بعدها نماد مردانه پیدا کرد. زن ایرانی در دوره هخامنشیان در کلیه امور همچون مردان به کار و پیشه مشغول بوده است. این را کشف سنگ‌نبشته‌های گلی در تخت جمشید به اثبات می‌‌رساند. جالب این که بدانید زنان در هنگام زایمان مرخصی با حقوق داشته‌اند و همچنین پس از زایمان به آنان پاداش‌های گران بها نیر داده می‌‌شد. در برخی از سنگ نبشته‌ها شاهد آن هستیم که مردان در خدمت زنان کار می‌کنند و ریاست کارها به زنان است و نیز می‌‌بینیم که زنانی معرفی شده‌اند که املاک وسیع و کارگاه‌های بزرگی داشته‌اند، همچنین زنان دوره هخامنشی می‌‌توانستند بدون هیچگونه دخالت شوهر در املاک و دارایی‌های خودهرگونه تصرفی که مایل بودند، بنمایند.

در ایران باستان، مقام زن در جامعه بسیاربالا بود و زن در بسیاری از شئون زندگی با مرد همکاری می‌‌کرد. بنابرنوشته کتاب نیرنگستان پهلوی، زنان می‌‌توانستند در سرودن یسنا و برگزاری مراسم دینی حتی با مردان شرکت کننده یا خود به انجام اینگونه کارها بپردازند. زنان حتی می‌‌توانستند درا وقات معینی به پاسداری آتش مقدس پرداخته و طبق کتاب ماتیکان هزاردادستان به شغل وکالت و قضاوت مشغول شوند. در فروردین یشت و دیگریشت‌ها و همچنین شاهنامه و دیگرحماسه‌های باستانی این سرزمین، اسامی بسیاری از این زنان نامدار و پهلوان و میهن پرست دین دار- که به واسطه کارهای مفید و نیکشان در گروه زنده و روانان جاوید، درآمده‌اند – نام برده شده و برروان فرهمند آنان درود فرستاده می‌شود. در ایران باستان زنان همچون مردان می‌‌توانستند فنون نظامی را یاد بگیرند و حتی فرماندهی سپاهیان را بر عهده بگیرند (مانند: بانو آرتمیس که فرمانده سپاهیان ایران در برابر یونانیان بود، و گردآفرید که مرزدار ایران بود و در برابر سهراب صف آرایی کرد).

زیبایی تمدن ایران و فرهنگ انسانی اش در اینجا بیشترآشکار می‌شود که زنی ایرانی دارای شخصیت حقوقی و برابر با مردان بوده و می‌‌توانسته به شغل وکالت دادگستری بپردازد و حتی بر مسند قضاوت بنشیند. بنابه گفته کتاب هزار دستان (هزار ماده قانون) زنان دانشمند و باسواد به پیشه قضاوت مشغول بوده اند. این زیبایی تمدن دیدن چهره‌هایی درخشان از زنان ایرانی که بر جایگاه والای ایران تکیه زده‌اند نمایان تر می‌شود. چهره‌هایی همچون «هما»، «آذرمیدخت»، «پوراندخت»، «دنیاک» و نیز چهره‌هایی مشهوری که فرماندهی سپاهیان ایرانی را بر عهده داشته‌اند: همچون آرتمیس، کردیه، بانوگشسب، گردآفرید و... نیز زنان سیاستمدار و دانشمندی که به تنهایی و یا دوش به دوش مردان خود ایستادند و از این سرزمین پاسداری کردند، زنانی چون: آتوسا (همسرکورش بزرگ)، شهربانو استر، شهربانو موزا، پروشات، آتوسا (همسرسیاستمدارو هوشمند اردشیر دوم)، پانته‌آ، کتایون، سیندخت، فرنگیس، فرانک، شیرین، منیژه، ارنواز، شهرناز، رودابه، تهمینه، دوغدو، پورچیستا (چیستا دخترکوچک آشوزرتشت).

kamran1955 - ایران سرزمین جاوید - تهران شهر یاران
آفرین بر ایران و ایرانی و آیین های نیکش. باید به ایرانی بودن خود ببالیم. پاینده نام و یاد کورش و داریوش. جاوید ایران.
سه‌شنبه 16 بهمن 1386

vira - ایران - تهران
چه گذشت بر این سرزمین ؟ چه گذشت که تاریخ اجدادمان برایمان از رویا هم دست نیافتنی تر مینماید ؟
سه‌شنبه 16 بهمن 1386

shayaan - المان - کلن
حالا زنهای امروزی هر چه بیشتر اسوده طلب و پر ادعا شدند.
و از زنان باستان فقط نام بانو شو یدک میکشند.
سه‌شنبه 16 بهمن 1386

iroony - ایران - تهران
برای همینه که آخوندها با ریشه های ملی و ایرانی ما مخالفند چون اون ریشه ها از بن با افکارشون متضاده....از یه آخوند شنیدم در جواب یک زن که گفت شوهرم منو کتک میزنه گفت.....خواهرم صبوری کن صبوری....
سه‌شنبه 16 بهمن 1386

sara12 - انگتستانک - اسلو
درود فراوان بر آزاد اندیشان بشریت کورش کبیر .شاه شاهان و بنیانگذار حقوق بشر و خدمت گذارن جامعه بشریت که در حقوق بشر که در چهار چوب قانون هیچ وقت زن و مرد را از هم جدا ندانسته و همواره بر تساوی حفوق بشریت فانون گذاسته است نه قوانین مخصوص زن و یا قوانین مخصوص مرد و آن هم که ملاحظه میکنید نتیجه قوانین حقوق بشر است .اما امروزه بعد از 2500 سال تازه با چماق به زنان حمله ور میشوند و این تجاوزات بدستور کسانیکه در جایگاه پر عظمت کورش کبیر و سلسله هخامنشیان تکیه زده اند صادر میشود.این شیر زنان دلاور و مردان غیور ایرانی هنوز زنده هستند و خاک و پرچم شیرخورشید نشان را باز پس خواهد گرفت.
سه‌شنبه 16 بهمن 1386

keyanfarhad - انگلپس - لندن
دورود وسپاس بیکران بر شیرزنان ایرانی
سه‌شنبه 16 بهمن 1386

keyanfarhad - انگلپس - لندن
دورود وسپاس بیکران بر شیرزنان ایرانی
سه‌شنبه 16 بهمن 1386

mah1 - ایران - تهران
حالا بعد از گذشت قرنها جایگاه زن رو مرور کنیم. اصلا چرا خودمون رو خسته کنیم پایه منبر امثاله حسنی بشنید تا جایگاه این ضعیفه براتون روشن شه. این پس رویه ما واقعا جایزه داره!
سه‌شنبه 16 بهمن 1386

(1) سعید - ایران - تهران
از زمانی که اعراب در این آب و خاک ریشه دوانیدند و مرام و مسلک کثیف خود را در دل عوام ساده لوح جای دادند و افکار منقرضشان در ذهن حاکمان حکومتی پرورش یافت باید منتظر اتفاقات عجیب و غریب باشیم.
یاد کورش کبیر ٬ شاه شاهان و بزرگمرد نامی ایران هماره قرین افتخار و عظمت باد.
سه‌شنبه 16 بهمن 1386

khasteh - فرانسه - استراسبورگ
درود بر ایران و ایرانی
سه‌شنبه 16 بهمن 1386

bahram1 - ایران - تبریز
شایان جون تو هم مثل اون داوود گلمون یه فکری به حال عقدت بکن. من که به خانومم افتخار می کنم.
چهار‌شنبه 17 بهمن 1386

MAHtab80 - کانادا - ونکوور
زنان ایرانی زیباترین صادقترین هوشیارترین باوفاترین و محکم ترین زنان روی زمینند. چه در زمان حکومت هخامنشیان چه حالا و چه هر زمان دیگه ای . زنان غربی وقتی شوهرشون باز نشسته میشه ازش طلاق میگیرند به خاطر اینکه تحمل وتوان زندگی کردن با حقوق کم رو ندارد. البته همه جا استثنا وجود داره.
چهار‌شنبه 17 بهمن 1386

+0
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.
Afshin-B - ایران - تهران
این اسلام بود که ارزش به زنان داد و شما تا به حال دخترانتان را زنده به گور می‌کردید!!!!
نام کاربری : *
کلمه عبور : *

فراموشی گذرواژه