نیویورک تایمز و لس آنجلس تایمز، دو روزنامه مهم آمریکا امروز سی ژانویه در گزارش هایی به این موضوع پرداخته اند.
در این نشست مجمع جهانی اقتصاد در سوئیس که به سیاست خارجی ایران می پرداخت، به غیر از آقایان متکی، خلیلزاد و هاشمی ثمره، گرت اوانس از گروه بحران بین الملل که مدیریت جلسه را به عهده داشت، خالد عبدالله جناحی، عضو هیات مدیره بانک شامل بحرین و لیلیا شوتسووا از موسسه کارنگی حضور داشتند.
مناقشه هسته ای ایران، روابط ایران با همسایگان خود عراق و افغانستان، روابط با سوریه و لبنان، روابط با حماس و حزب الله، دیدگاه های ایران در مورد اسرائیل از جمله مسایلی است که در این نشست مورد بررسی قرار گرفت.
آمریکا با ایران رابطه دیپلماتیک ندارد و دولت جورج بوش، رئیس جمهور آمریکا به دنبال انزوای بیشتر ایران در عرصه بین المللی است.
روزنامه نیویورک تایمز به نقل از هلن کوپر، گزارشگر خود نوشته است که حضور زلمی خلیلزاد، نماینده آمریکا در سازمان با شگفتی مقام های دولت جورج بوش همراه شده است. این روزنامه نوشته است که مقام های آمریکایی هنگامی از حضور زلمی خلیلزاد در نشستی با منوچهر متکی خبردار شدند که ویدئوی این نشست در سایت یوتیوب منتشر شد.
نیویورک تایمز نوشته که نتوانسته است با آقای خلیلزاد برای اظهارنظر در این مورد ارتباط برقرار کند اما ریچارد گرنل، سخنگوی او گفته است که حضور آقای خلیلزاد در این نشست در کنار مقام های ایرانی، در نشستی چندجانبه با حضور یک مجری بوده است.
آقای گرنل به نیویورک تایمز گفته است که هیج دیدار و مکالمه جداگانه ای در کار نبوده و طرفین با یکدیگر دست هم نداده اند.
این روزنامه خاطرنشان می کند که مقام های بلندپایه دولت بوش که نام آنها را فاش نکرده گفته اند که از این مساله خشمگین هستند.
مقام های آمریکایی هنگامی از حضور زلمی خلیلزاد در نشستی با منوچهر متکی خبردار شدند که ویدئوی این نشست در سایت یوتیوب منتشر شد |
گزارشگر نیویورک تایمز نوشته که این ابراز خشم از حضور زلمی خلیلزاد در نشستی با حضور مقام های ارشد ایران نشاندهنده اختلاف نظرها و درگیری های درون دولت جورج بوش بر سر نحوه رفتار با ایران است.
به نوشته این روزنامه، بسیاری از مقام های وزارت خارجه آمریکا بر این باورند که آمریکا باید به صورت مستقیم و بدون پیش شرط وارد تعامل با ایران شود اما این رویکرد در کاخ سفید چندان مورد پسند نیست.
در نشست مورد نظر در داوس سوئیس، زلمی خلیلزاد در کنار آقای متکی نشسته بود و در سخنان خود تاکید کرد که فشارها بر ایران تا زمانی که این کشور، فعالیت های غنی سازی اورانیوم را متوقف نکرده، باید ادامه یابد.
روزنامه لس آنجلس تایمز نیز در گزارشی به قلم پل ریختر و مگی فرلی نوشته است که آقای خلیلزاد، بدون تائید مقام های بالاتر در این نشست شرکت کرده است.
این روزنامه نوشته که آقای خلیلزاد در این نشست مواضع دولت بوش را تکرار کرده اما مقررات و قوانین دولت این کشور در مورد محدود بودن دیدار با مقام های ایرانی را نقض کرده است.
یک سخنگوی وزارت خارجه آمریکا که هویت او فاش نشده به این روزنامه گفته است که حضور آقای خلیلزاد در این نشست بدون مجوز و هماهنگی بوده است.
زلمی خلیلزاد در فهرست مهمانان نشست داوس حضور نداشت و به نظر در لحظات آخر به آن اضافه شده است |
به گفته این سخنگو، مقام های وزارت خارجه آمریکا در مورد این مساله با آقای خلیلزاد صحبت خواهند کرد.
لس آنجلس تایمز نوشته که زلمی خلیلزاد در فهرست مهمانان این نشست حضور نداشت و به نظر در لحظات آخر به آن اضافه شده است.
زلمی خلیلزاد پیش از عهده دار شدن نمایندگی آمریکا در سازمان ملل، سفیر آمریکا در افغانستان و عراق بود و در این سمت های خود با مقام های ایرانی ارتباط داشت.