زیان قطع گاز بر صنایع ایران

زیان قطع گاز بر صنایع ایران

در حالی که ایران صادرات گاز به ترکیه را از سرگرفته است اما گزارش ها نشان می دهد که هنوز در تامین گاز مصرف خانگی و تجاری و صنعتی مشکلاتی در این کشور وجود دارد و گاز برخی صنایع در ایران قطع است.
سرمای بی سابقه باعث قطع گاز در برخی استان ها شد

افت فشار و قطع گاز در ایران خسارت هایی به بخش های مختلف به خصوص بخش صنعت ایران وارد کرده است.

با کاهش سرمای هوا تا حدودی جلوی بحران گاز گرفته شده اما برخی گزارش ها نشان می دهد که هنوز برخی مناطق با افت فشار گاز مواجهند و دولت برای تامین گاز مصرفی خانگی، اجازه استفاده از گاز در بخش های تجاری و صنعتی را نداده است.

صنعت ایران یکی از مصرف کنندگان بزرگ است و گاز ارزان یکی از مزیت های این بخش به حساب می آید اما در بحران اخیر کمبود گاز، آسیب هایی را به صنایع وارد کرده است.

با آنکه مقامات دولتی می گویند کمبود گاز تاثیری در بخش های صنعتی نداشته اما گزارش ها نشان می دهد که برخی کارخانجات و واحدهای صنعتی با قطع گاز تعطیل شده اند.

از میزان خسارت های ناشی از قطع گاز گزارشی منتشر نشده است اما برخی مدیران صنعتی از تصمیم دولت برای قطع گاز واحدهای صنعتی ابراز نارضایتی کرده اند.

 صنعت ایران یکی از مصرف کنندگان بزرگ است و گاز ارزان یکی از مزیت های این بخش به حساب می آید اما در بحران اخیر کمبود گاز، آسیب هایی را به صنایع وارد کرده است
 

محمد نهاوندیان رئیس اتاق بازرگانی ایران این پرسش را مطرح کرده است که "اگر دولت گاز ندارد چرا به انعقاد قرادادهای گاز با کارخانه ها اصرار می ورزد اما تعهدی برای تامین گاز واحدهای در فصل زمستان نمی دهد."

به گفته آقای نهاوندیان، صرفه جویی در مصرف گاز یک وظیفه ملی است و تامین گاز خانگی در اولویت اول کشور قرار دارد اما کارخانجات تولیدی کشور نباید در صف اول قطعی گاز قرار گیرند.

خسارات قطع گاز

حسین هاشمی رئیس کمیسیون صنایع مجلس نیز از دولت خواسته است تا خسارات ناشی از قطع گاز واحدهای صنعتی را جبران کند.

به گفته این نماینده مجلس، زمانی که دولت برای جبران کمبود گاز خانگی، گاز واحدهای صنعتی را قطع می کند باید خسارات این واحدها را نیز بپردازد تا صاحبان کارخانه ها و کارگاه ها بتوانند دستمزد نیروی انسانی خود را پرداخت کنند.

کمبود گاز در یک ماه اخیر فشار سنگینی بر صنایع وارد کرده اما واحدهایی که از دو نوع سوخت استفاده می کنند با مشکل کمتری مواجه شده در عوض صنایعی که تنها سوخت آنها گاز بوده خسارت بیشتری دیده اند.

نیروگاهها یکی از بزرگترین مصرف کنندگان گاز به شمار می آیند اما عمده نیروگاه ها از دو نوع سوخت استفاده می کنند و در زمستان معمولا به جای گاز از سوخت مایع نظیر مازوت و گازوئیل استفاده می کنند.

 دولت باید از مدتها قبل، چنین مشکلی را پیش بینی می کرد نه این که به محض بروز سرما و افت فشار، اول گاز واحدهای تولیدی را قطع کند
 
محمد نهاوندیان

مصرف کنندگان بزرگی نظیر کارخانجات سیمان نیز که معمولا از گاز استفاده می کنند در بیست روز اخیر خسارت زیادی دیده اند و کارخانجات بخش خصوصی نیز به دلیل قطع گاز ناچار شده اند برای چند روز واحد تولیدی خود را تعطیل کنند.

به گفته رئیس اتاق بازرگانی ایران، دولت باید از مدتها قبل، چنین مشکلی را پیش بینی می کرد نه این که به محض بروز سرما و افت فشار، اول گاز واحدهای تولیدی را قطع کند.

علاوه بر صنایع، در بیست روز اخیر عرضه گاز در جایگاه های توزیع گاز خودروها نیز متوقف شده که روزانه حدود سه میلیون مترمکعب گاز مصرف می کنند.

شرکت ملی گاز ایران اعلام کرده که به زودی عرضه گاز خودروها به حالت عادی باز می گردد اما هم اکنون اکثر جایگاه های عرضه گاز تعطیل است.

از سرگیری صادرات گاز به ترکیه

صادرات گاز به ترکیه پس از بیست روز مجددا آغاز شده است. صادرات گاز به ترکیه در پی برودت شدید هوا در ایران و افزایش مصرف داخلی از یک سو و قطع صادرات گاز ترکمنستان به ایران، متوقف شده بود.

ایران بر اساس قراردادی که با ترکیه امضا کرده از سال ۲۰۰۱ صادرات گاز به آن کشور را آغاز کرده است و هر ساله در ماه های سرد با افزایش مصرف داخلی اختلالاتی در صادرات گاز به ترکیه پیش می آید اما توقف اخیر صدور گاز ایران به ترکیه، طولانی ترین دوره از زمان شروع صادرات گاز به آن کشور بوده است.

اکنون صادرات گاز با حدود سه تا چهار میلیون مترمکعب در روز آغاز شده در حالی که این میزان بر اساس قرارداد باید حدود ۲۸ میلیون مترمکعب باشد.

افت شدید دمای هوا و افزایش مصرف داخلی ایران دلیل اصلی قطع صادرات گاز به ترکیه بوده اما ایران هر ساله تقریبا به میزان صادرات گاز به ترکیه از ترکمنستان گاز وارد می کرد که این کشور نیز صادرات گاز به ایران را متوقف کرده است.

به گفته مسئولان ایرانی، مصرف گاز در این کشور به نسبت سال گذشته ده درصد افزایش یافته است

ترکمنستان قراردادی ۲۵ ساله با ایران برای صادرات گاز دارد اما گزارش ها نشان می دهد که این کشور برای وادار کردن ایران به افزایش قیمت گاز، صادرات را متوقف کرده است.

ایران اعلام کرده تا زمانی که صادرات گاز از سوی ترکمنستان از سرگرفته نشود حاضر به مذاکره در این باره نیست.

بر اساس پیش بینی های هواشناسی، موج جدید سرما وارد ایران می شود و این نگرانی وجود دارد که صدور گاز صادراتی به ترکیه و عرضه گاز به واحدهای صنعتی مجددا با اختلالاتی مواجه شود.

+0
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.