کشف تشعشات رادیو اکتیو در قطار باربری در قرقیزستان

کشف تشعشات رادیو اکتیو در قطار باربری در قرقیزستان

متخصصان امور زیست محیطی قرقیزستان در یک نشست خبری جزئیات حادثه اخیر کشف مواد تشعشعی در یکی از واگنهای یک قطار باربری این کشور را توضیح داده اند.

وجود این تشعشعات را روز 31 دسامبر 2007 مرزبانان ازبک در مرز با قرقیزستان مشخص کردند و قطار باربری دوباره به ایستگاه بلوودسکایا، در قرقیزستان بازگردانده شد.

دولت قرقیزستان برای تشخیص این مواد کمیسیون ویژه ای تاسیس کرده و در یک نشست خبری بیشکک اعلام شده است که واگن حامل مواد تشعشعی به تاجیکستان تعلق داشته است.

میزان تشعشع در ایستگاه بلووادسکایا، در ناحیه "جوی" قرقیزستان که گفته شده مواد دارای تشعشعات رادیواکتیو در آنجا به یک قطار باربری حمل شده بود، معتدل ارزیابی شده است.

به گفته متخصصان امور زیست محیطی در نتیجه تشخیص، ثابت شده که یکی از واگنهای قطار باربری در واقع دارای مواد تشعشعی بوده است.

رئیس آژانس دولتی تحقیق مسایل زیست محیطی قرقیزستان گفته است، پس از تخلیه واگن از بار توسط گروهی از داوطلبان، در مساحت نیم متر مربع در داخل واگن موادی روفته شد (بدست آمد) که شامل "سزیوم 137"، عنصری شیمیایی با تشعشع بیش از میزان معتدل بوده است.

در حالی که نارضایتی در قرقیزستان نسبت به خودداری مقامات از پخش بموقع این خبر وجود دارد، مقامات گفته اند از آنجا که این حادثه برای سلامت عمومی خطرات زیادی نداشته، آنها از پخش اطلاع در این باره خودداری کرده اند.

این در حالی است که متخصصان مشخص کرده اند که میزان تشعشع مواد کشف شده برابر یک هزار مایکرورنتکن در ساعت بوده است که در شرایط قرقیزستان این میزان بسیار بالا تلقی می شود.

به عنوان مثال میزان معتدل تشعشع در کشور همسایه تاجیکستان 36 مایکرورنتگن در ساعت بوده و در کشورهای پیشرفته تر این رقم بمراتب پایین تر است.

آرسن ریسپکف، متخصص ارشد آژانس دولتی تحقیق محیط زیست قرقیزستان گفته است، هرچند در حال حاضر هیچ خطری مردم را تهدید نمی کند، در ساعات نخست کشف این مواد، میزان تشعشع رقم مرگباری را نشان می داد.

از سوی دیگر، سوال مطرح این است که بار آلوده به مواد دارای تشعشع چرا در این قطار قرار داده شده و این بار به کی تعلق دارد؟

هرچند واگنی که دارای مواد الوده به تشعشعات رادیواکتیو بود، رسما مال تاجیکستان اعلام شده، اما به گفته منابع قرقیز بار این واگن به شرکت دولتی موسوم به تمیر تعلق داشته است.

با توجه به این که این واگن تا آشکار شدن قضیه در مرز ازبکستان از مرزهای تاجیکستان، قرقیزستان و قزاقستان عبور کرده است، جانب قرقیزستان هم اکنون مایل نیست مسئولیت این امر را به دوش بگیرد.

با این همه، آژانس بین المللی انرژی اتمی، قرقیزستان را شامل فهرست کشورهایی کرده است که در آنها داد و ستد غیرقانونی مواد رادیئاکتیو امکان پذیر است.

پیتر گرهم ریکوود، مسئول بخش اطلاعات این آژانس در وین می گوید، هرچند حادثه اخیر از لحاظ نظامی اهمیت خاصی ندارد، اما در سطح امنیت عمومی بسیار جدی محسوب می شود.

این در حالی است که کشورهای منطقه آسیای میانه، بخصوص قرقیزستان و تاجیکستان از جمله کشورهایی هستند که در قلمرو آنها مقدار زیادی از پرتاوگاههای رادیواکتیوی وجود دارد و از لحاظ خطرات تشعشعی ناامن تلقی می شوند.

+0
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.