در دو سالی که از عمر دولت نهم می گذرد آمار عملکرد حوزه های مختلف را به جای گزارش های مکتوب مراجع ذی صلاح باید از زبان مسوولان امر و به طور شفاهی جست وجو کرد. به همین دلیل، حوزه های مختلف از نظر آماری با تناقض های زیادی همراه هستند. یکی از این موارد حساب ذخیره ارزی است. حساب ذخیره ارزی پس از کنار گذاشتن علی طیب نیا که عنوان دبیر هیات امنا را عهده دار بود عملاً از مهرماه گذشته مسوول مشخصی نداشته است. با ادغام هیات امنای این حساب در شورای عالی اقتصادی سازوکار اجرایی حساب به طور کامل از هم باز شد تا یکی از مهمترین نهادهای اقتصادی کشور در بلاتکلیفی کامل باقی بماند و عملاً وضعیت به گزارشی از موجودی آن به صورت نقدی محدود شود.
وضعیت حساب ذخیره ارزی و ارز واریزی به آن در سال های پیش رو نیز چندان روشن نیست.پس از سخنان علی عسکری معاون اقتصادی معاونت برنامه ریزی و نظارت راهبردی مبنی بر واریز مابه التفاوت پیش بینی قیمت نفت در بودجه برای مصرف ارز و فروش آن در سال 87، هاله ابهام این حساب گسترده تر شد.برای بازتر شدن موضوع اعداد بودجه سال جاری در سال آینده را باید مورد کنکاش قرار داد.
دولت بودجه سال 87 را برای مصرف ارزی براساس هر بشکه نفت 7/39 دلار بسته و متوسط فروش قیمت نفت را نیز 55 دلار پیش بینی کرده است. دولت میزان فروش نفت در سال آینده را نیز 912 میلیون بشکه پیش بینی کرده است. به گفته معاون اقتصادی سازمان مدیریت ضرب میزان فروش نفت (912 میلیون بشکه) در مابه التفاوت 55 و 7/39 دلار، موجودی حساب ذخیره ارزی را تعیین می کند. با این حساب اگر قرار است سال آینده 912 میلیون بشکه نفت صادر شود بر مبنای 7/39 دلار در بودجه سال آینده از محل فروش این منبع 36 میلیارد دلار برداشت می شود. در حالی که اگر همین عملیات برای متوسط فروش محاسبه شود کل درآمدهای نفتی در سال آینده 50 میلیارد و 160 میلیون دلار است.
بنابراین مابه التفاوت 36 میلیارد دلار و 50 میلیارد دلار رقمی حدود 14 میلیارد دلار است که با استناد به سخنان عسکری در سال آینده به حساب ذخیره ارزی واریز می شود. اما این یک طرف ماجرا است. طرف دیگر ماجرا این است که به طور معمول رقم پیش بینی برای فروش نفت در بودجه رقمی حداقلی است.
متوسط قیمت فروش نفت ایران در سال جاری 65 دلار بوده و این میزان برای سال آینده 70 دلار پیش بینی می شود که اگر میزان فروش نفت سال آینده را (912 میلیون بشکه) در رقم پیش بینی شده واقعی (70 دلار) ضرب کنیم میزان فروش نفت کشور به 63 میلیارد و 840 میلیون دلار می رسد. به عبارت دیگر علاوه بر مابه التفاوت 14 میلیارد دلاری بین رقم پایه نفت برای مصرف ارزی و پیش بینی فروش، دولت در سال آینده با 8/13 میلیارد دلار مازاد منابع روبه رو است. با این حساب مازاد منابع نفتی سال آینده به رقمی بالغ بر 27 میلیارد دلار می رسد که با روش دولت فقط 14 میلیارد دلار آن به حساب ذخیره ارزی واریز می شود و تکلیف 8/13 میلیارد دلار آن نامعلوم است.
از آنجا که مبنای محاسبه دولت برای واریز موجودی حساب ذخیره ارزی مبهم است با این روش 14 میلیارد دلار مازاد منابع نفتی معلوم نیست چگونه هزینه یا ذخیره خواهد شد.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|