بانک جهانی در گزارشی به نام«محیط کاری برای زنان خاورمیانه و شمال آفریقا»به بررسی وضعیت اشتغال زنان در این منطقه پرداخته است که بخشی از این گزارش به زنان ایران اختصاص دارد.
بر اساس این گزارش طی چهار سال گذشته به موازات افزایش قیمت نفت از سطح بیکاری در ایران کاسته شده است.در عین حال کاهش سطح بیکاری در این مدت مربوط به جمعیت مردان بوده است.میزان بیکاری زنان در این مدت رو به افزایش داشته و در حال حاضر نرخ بیکاری زنان دو برابر نرخ بیکار مردان است.
این در حالی است که زنان بیش از مردان برای کار اهمیت و ارزش قائل هستند.نمره مردان ایرانی در شاخص ارزش برای کار 94/2 است و این رقم برای زنان 29/3 اعلام شده است.
در این گزارش مردان ایرانی خوشبین تر از زنان دانسته شده اند. نمره مردان در شاخص خوشبینی 41/3 و نمره زنان 06/3 اعلام شده است. متوسط سنی جمعیت مردان نیز 33سال و متوسط سن جمعیت زنان 31 سال برآورد شده است. ایرانی ها از نظر نگاه مثبت به فعالیت های اقتصادی زنان در منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا در رتبه نخست قرار دارند.
نمره ایرانی ها در شاخص تایید کار زنان در خارج از خانه 23/4 اعلام شده است که این بیشترین رقم در سطح منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا است. متوسط نمره منطقه اروپا و آسیای مرکزی در شاخص تایید کار زنان در خارج از خانه نیز 31/4 اعلام شده است.
از کل جمعیت مردان در ایران 89 درصد تحصیل کرده هستند و این رقم برای زنان 86 درصد است.
در منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا پس از ایران از نظر تایید کار زنان الجزایر با نمره 08/4 در جایگاه دوم و مراکش با 06/4 در جایگاه سوم قرار گرفته اند.
نمره مصر نیز در این رابطه 68/3 برآورد شده است.
تعداد زنان ایرانی که در بازار کار فعالیت دارند به نسبت جمعیت خود بالاترین رقم را در سطح منطقه به خود اختصاص داده است.از کل جمعیت زنان در ایران 38 درصد وارد بازار کار شده اند. درصد مشارکت مردان در بازار کار نیز 76 درصد است. پس از ایران زنان الجزایر از نظر میزان حضور در فعالیت های اقتصادی در منطقه دوم و زنان مراکش سوم هستند. 36 درصد زنان الجزایری و 28 درصد زنان مراکشی در بازار کار فعالیت دارند. این رقم برای اردن،مصر و عربستان به ترتیب 27درصد،22 درصد و 18 درصد است.
پس از بررسی کلیه قوانین مربوط به تجارت و سرمایه گذاری در ایران مشخص شد این قوانین به هیچ وجه میان زنان و مردان تبعیض قائل نشده اند.در واقع در این قوانین هیچ اشاره ای به طور صریح به زنان نشده است و این نشان می دهد در ایران به زنان و مردان در بخش اقتصاد نگاهی یکسان شده است.
البته در قانون کار ایران بخشی ویژه زنان وجود دارد که با فعالیت زنان در هر کاری که سخت محسوب می شود مخالفت کرده است.همچنین زنان اجازه ندارند در شب ها به طور رسمی کار کنند.