زرتشت؛ پایه‌گذار موسیقی مذهبی

زرتشت؛ پایه‌گذار موسیقی مذهبی

زرتشت برای نخستین بار موسیقی مذهبی را در دنیا پایه‌گذاری کرد و شادی به عنوان یک اصل در آیین زرتشت در آمد. 
اگر چه اطلاع زیادی از دین زرتشت ( دوره مادها ) در دست نیست ولی شواهد حاکی از آن است که موسیقی در این دوره گسترش قابل توجهی به ویژه در مراسم مذهبی داشته است . هرودوت مورخ معروف یونان باستان می گوید "مغها ( روحانیون زرتشتی) در دوره هخامنشی نیایشهای مذهبی مربوط به خدایان را با آواز و بدون همراهی با سازهایی نظیر نی اجرا می کردند". بنابراین عدم استفاده از ساز در موسیقی مذهبی در ادوار گذشته وجود داشته و اثرات آن تا امروز هم دیده می شود.
با آن که زمان زرتشت به درستی مشخص نیست و به اختلاف روایت از حدود ۶۰۰ میلادی تا سده های ۶ و ۷ قبل از میلاد گفته شده ، ولی به احتمال زیاد در دوران ماد می زیسته و در صدد اصلاح آیینهای آلوده به خرافات مغها بوده است.
در هر حال بخش اصلی کتاب زرتشت یا اوستا به نام" گاتها" مجموعه ای از شعر آزاد (هجایی) است که با آهنگ و به صورت نیایش (هیمن) خوانده می شد. همچنین بخش دیگر اوستا به نام "یشت" معنی آواز یا آواز نیایش گونه را دارد. گاتها اواسط کتاب یسنا قرار دارد که ۱۷ سرود مذهبی است که احتمامل می رود از سروده های خود زرتشت باشد .
تصور می شود واژه "گاه" در موسیقی سنتی ایران به شکل پسوند در نام دستگاهها و ردیفها، یادگار همان "گات" باستانی باشد که در فارسی میانه یا پهلوی "گاس" به معنی سرود و سپس در فارسی دری به شکل گاه در آمده است.
بنابراین در اوستا بارها توصیه شده است که گاتها را با آواز بخوانند، از این رو زمزمه یا خواندن آهسته در نظر زرتشتیان اهمیت ویژه ای دارد و نیز گفته شده است: "هر گاه کسی گاتها را با آواز نخواند و یا مانع شود کسی به آواز بخواند، مرتکب گناه بزرگی شده است." این بود که زرتشتیان یا آریاییها، دعاهای خود را که موزون و آهنگین بود، می سرودند و معتقد بودند اگر چنین باشد، تأثیر آنها به مراتب بیشتر می شود.
موسیقی مذهبی را نخستین بار زرتشت به کار گرفت و هنوز هم در دنیا از الحان او استفاده می ‌کنند و این امر در آیین زرتشت به صورت یک اصل در آمد، به طوری که در" هفتن یشت " شادی نکردن را به عنوان یک گناه به شمار می آورد.
سروش که در اوستا به صورت "سروشه" از آن یاد شده و در زبان پهلوی به شکل سروش در آمده، نام فرشته ای بود که در آیین زرتشت جایگاه والایی داشت و روز هفدهم هر ماه شمسی را منسوب به او می دانستند. در آن روز به نیایشگاهها رفته و دعا می خواندند، در این روز تفسیر و ترجمه پهلوی اوستا را نیز با آهنگ و آواز خوش می خواندند .

مرد خشمگین - ایران - مشهد
ولی زرتشت پیامبر اوالعضم نبود .درود خدا بر روان پاک خاتم انبیا محمد مصطفی .0000التماس دعا
دوشنبه 19 آذر 1386

بابک - کانادا - تورونتو
اونوقت مقایسه کنید با دین اسلام ما همش گریه گریه غم حتی شادیهامون هم بوی غم میده
دوشنبه 19 آذر 1386

اریا - ایران - زاهدان
چنین گفت زرتشت رفتار نیک گفتار نیک پندار نیک
دوشنبه 19 آذر 1386

کیاوش - انگلیس - لندن
معلوم خدا ایرانی ها رو دوست داره
دوشنبه 19 آذر 1386

افشین - ایران - سنندج
مرد خشمگین - ایران - مشهد
با سپاس از نظرات شما با وجود اینکه اکثر عقاید من با شما متفاوت است ولی با توجه به اینکه من تا کنون ندیده ام که به کسی توهین کنید و همیشه فقط نظرات خود را بیان کرده اید (با وجود توهینهای بعضیها به شما ) قابل احترام هستید. عرض شود که اولالعضم نبودن یک پیامبر خدا دلیل بلند مرتبه نبودن ایشان نیست همانطور که پیامبران بزرگی مانند یوسف و سلیمان و لوط اوالعظم نبودند. التماس دعا.
بابک - کانادا - تورونتو
دین اسلام هیچگاه دین ماتم و عزا نبوده است.
سه‌شنبه 20 آذر 1386

علی - ایران - تهران عزیز
مرد خشمگین-ایران-مشهد
تو اگه واقعا ادعای مسلمونیت میشه پس چرا خشمگین هستی پس همش حرفه....
سه‌شنبه 20 آذر 1386

مرد شاد - ایران - تهران
میگم مرد خشمگین مثل اینه که یه چیزیت میشه
سه‌شنبه 20 آذر 1386

ایران - ایران - ایران
آقای خشمگین بعید می دانم شما رسول خدا(ص) را هم قبول داشته باشی چون او را به حسن خلق می شناسند نه به خشم و غضب. از زرتشت پیامبر هم چیزی نمی دانی چون نه گفتار تو درست است نه رفتار تو و نه افکار و پندارت. این همه التماس دعا هم برایت کارساز نیست اول خودت و افکارت را درست کن تا بتوانی دل مردم و رضایت خدا را بدست آوری.
سه‌شنبه 20 آذر 1386

MEHRAFARIN - IRAN - TEHRAN
زنده و جاوید باد نامش و یادش همیشه و در همه جا
سه‌شنبه 20 آذر 1386

آزاده - ایران - تهران
متن کاملا درست است ولی عکس بیشتر شبیه به پیامبران سامی است. ایرانیان باستان از آنجا که از کتیبه ها و تخت جمشید پیداست به این شکل لباس
نمی پوشیدند.
سه‌شنبه 20 آذر 1386

کورش - ایران - تهران
اقای مرد خشمگین واقعا واست متاسفم. هم با تخت جمشید و فرهنگ ایران باستان مخالفی حالا کارت به جایی کشیده که با پیامبر ما هم مخالفت میکنی. خشمگین باش و از خشمت بمیر. مرگ بر وطن فروش عرب پرست.
سه‌شنبه 20 آذر 1386

سامان - ایران -
همش دروغه
سه‌شنبه 20 آذر 1386

ایران - ایران - ایران
دوستان عزیز .چرا اینقدر سعی میکنید ایرانی بودن را در مقابل اسلامی بودن و زرتشت رامقابل اسلام قرار دهید. مگر چیزی که زرتشت گفته خلاف چیزی است که اسلام می گوید.چرا ما سعی نمی کنیم از تمام داشته هایمان بهره ببریم. مگر از فردوسی وطن پرست تر داریم در حالی که یک مسلمان شیعه واقعی نیز هست. مگر فرهنگ ایرانی ما آنطور که مولانا گفت " شیر خدا و رستم دستانم آرزوست " نیست؟ مگر فرهنگ شیر خدا علی (ع) و رستم دستان از هم جداست؟ تورا به خدا بیایید کمی واقع نگر و منصف باشیم.
و همه چیز را آبی و قرمز نکنیم.!
سه‌شنبه 20 آذر 1386

احمد - ایرانا - ابادان
بابک جان اسلامی که از اینها نشعت گرفته بله همه اش ناله و غم و اندوه است حتی در روز تولد بیغمبران و امامان مردم باید در حال گریه و زاری باشند ولی قران چیز دیگری میگوید و آن بایان هر مرگی تولدی خواهد شد.
سه‌شنبه 20 آذر 1386

ارام - ماد - ایالت اشنوت
بیامبری ان نیست که تنها عرب یا یهود باشد بیام اور که بیام نیک اورد هرکه باشد باز بیامبر است
سه‌شنبه 20 آذر 1386

فربد - ایران - کرمانشاه
دوست عزیز ایران /ایران /ایران
برادر گرامی این اظهار نظر شما مبنی بر نداشتن مطالعه است لطفا کتاب دو قرن سکوت دکتر زرین کوب را بخوانید ایشان جواب شما را داده اند درضمن برادران مسلمان ما پس از مرگ فردوسی حاضر به خواندن نماز میت بر روی جنازه او نشدند چرا که فردوسی را اتش پرست میدانستند (لطفا در مورد فردوسی به سریال های تلوزیون اکتفا نکنید )
سه‌شنبه 20 آذر 1386

+0
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.