تصمیمی اتخاذ کنیم که شرمنده فرزندانمان نشویم

تصمیمی اتخاذ کنیم که شرمنده فرزندانمان نشویم

پانصد و پنجاه نفر از فعالان حقوق زنان و مدافعان حقوق برابر در ایران در نامه ای به نمایندگان زن مجلس این کشور نسبت به لایحه ای که تحت عنوان لایحه خانواده از سوی دولت به مجلس ارائه شده است، اعتراض کرده اند.
زنان
اعتراضات زنان با برخورد شدید نظام جمهوری اسلامی ایران مواجه بوده است

در صورت تصویب این لایحه در مجلس شورای اسلامی ایران، مردان این کشور اجازه خواهند یافت تا در صورت داشتن توان مالی، به صورت قانونی چند همسر اختیار کنند.

بنا به قانون فعلی ایران مرد تنها در صورتی می تواند مجددا ازدواج کند که اجازه همسر اول را داشته باشد.

اما در ماده بیست و سه این لایحه، که امسال از سوی قوه قضائیه جمهوری اسلامی پیشنهاد و به تصویب دولت ایران رسید، این پیش شرط حذف و آمده است که "اختیار داشتن همسر دائم بعدی، منوط به اجازه دادگاه است و دادگاه می تواند پس از اثبات توانایی مالی مرد و تعهد اجرای عدالت بین همسران، به مرد اجازه بدهد دوباره ازدواج کند."

فعالان حقوق زنان در نامه خود به نمایندگان زن مجلس ایران، که رونوشت آن به قوه قضائیه و صدا و سیمای این کشور نیز ارسال شده است از عواقب به گفته آنها "وخیم تصویب قوانینی که بر زندگی میلیون ها زن ایرانی تاثیر نامطلوب خواهد گذاشت"، ابراز نگرانی کرده اند.

به اعتقاد این گروه بزرگ از زنان مدافع حقوق برابر در ایران، "عده قلیلی از مردان صاحب ثروت های بیکران" پشتیبان این لایحه هستند تا به گفته آنها "بتوانند بدون دغدغه ازدواج های مکرر داشته باشند."

 ما پیشنهاد کرده ایم که در این گفتگو هر کس که حرفی برای گفتن در ارتباط با لایحه خانواده دارد شرکت کند. از جمله نمایندگان مجلس پیشین، نمایندگان جنبش زنان، نمایندگان فعلی مجلس. اما به طور خاص از اعضای کمیسیون زنان قوه قضائیه و نمایندگان زن مجلس هفتم و نمایندگان جنبش زنان ایران دعوت کرده ایم این لایحه را بررسی کنند. تنها تقاضای ما در این نامه در واقع همین گفتگوی فارغ از تنش است
 
آسیه امینی، فعال حقوق زنان

امضاکنندگان این نامه همچنین می گویند که تعداد معدودی از سیاستمداران مرد، مسائل مربوط به حقوق زنان را به مسئله ای جنجال برانگیز در عرصه سیاست و امنیت در ایران تبدیل کرده اند و "به جای همدلی و اتحاد برای رفع مشکلات زنان" از آن علیه فعالان حقوق زنان استفاده کرده اند.

چرا فقط تعدد زوجات؟

لایحه خانواده پیشنهادی دولت نهم به مجلس ایران شامل شش فصل و پنجاه و سه ماده می شود. این فصل ها از جمله شامل دادگاه خانواده، ازدواج، طلاق، حضانت و نگهداری اطفال و مقررات کیفری می شود.

550 فعال حقوق زنان در نامه خود به نمایندگان زن مجلس ایران، فقط ماده 23 فصل مربوط به قوانین ازدواج را مد نظر قرار داده اند.

آسیه امینی، روزنامه نگار و مدافع حقوق بشر در ایران و از امضاکنندگان این نامه، در توضیح این موضوع به بخش فارسی بی بی سی گفت: "وقتی لایحه ای تصویب می شود که فقط یکی از مواد آن، به مرد حق می دهد همسر، و آن هم نه فقط همسر دوم بلکه همسر بعدی خود را در صورت داشتن امکان مادی اختیار کند، همین یک حق کافی است که لایحه ای که عنوان خانواده را بر خود دارد زیر سوال ببریم. چنین لایحه ای قطعا بنیاد خانواده را تهدید می کند."

از زمان روی کار آمدن مجلس هفتم نگرانی هایی در مورد میزان حمایت قانونگذاران ایران از حقوق زنان وجود داشته است.

خانم امینی گفت امضاکنندگان نامه امیدوارند که نمایندگان زن مجلس ایران در واکنش به این اعتراض پیش از آن که یک سیاستمدار باشند، خود را در قالب یک زن ببینند: "نمایندگان زن قبل از هر چیز در جامعه ایران یک زن هستند. آنها در برابر لایحه ای قرار گرفته اند که قرار است تا سال ها فرزندان ما را هدایت کند برای آنها تصمیم بگیرد. به همین دلیل ما از آنها دعوت کرده ایم تا در یک فضای غیر سیاسی و بدور از جنجال های جناحی به گفتگو و بررسی این لایحه بنشینند."

این مدافع حقوق بشر در پاسخ به این سوال که چه کسانی قرار است در چنین گفتگویی شرکت کنند، گفت: "ما پیشنهاد کرده ایم که در این گفتگو هر کس که حرفی برای گفتن در ارتباط با لایحه خانواده دارد شرکت کند. از جمله نمایندگان مجلس پیشین، نمایندگان جنبش زنان، نمایندگان فعلی مجلس. اما به طور خاص از اعضای کمیسیون زنان قوه قضائیه و نمایندگان زن مجلس هفتم و نمایندگان جنبش زنان ایران دعوت کرده ایم این لایحه را بررسی کنند. تنها تقاضای ما در این نامه در واقع همین گفتگوی فارغ از تنش است."

به گفته این فعال حقوق زنان، معترضین به لایحه خانواده همچنین از صدا و سیمای ایران خواسته اند تا یکی از شبکه های خود را در اختیار انتشار این گفتگو قرار بدهد تا "مردم بتوانند از محتوای این گفتگو و مخالفت ها ویا موافقت هایی با این لایحه ابراز می شود همه باخبر بشوند."

 عدالت یک مفهوم انتزاعی است پس چگونه می توان ثابت کرد که یک مرد می تواند عدالت را میان همسرانش برقرار کند
 
آسیه امینی

در لایحه پیشنهادی دولت ازدواج مکرر مرد منوط شده است به توان مالی او و اجرای عدالت میان همسرانش که هر دو به تشخیص دادگاه خواهد بود.

اما معیار دادگاه ها برای تعیین تمکین کافی یک مرد برای ازدواج بعدی یا نحوه برقراری عدالت میان همسرانش چه خواهد بود؟

آسیه امینی در این باره می گوید: "این یکی از سوالات متعددی است که ما می خواهیم در گفتگو با مقامات مطرح کنیم. تمول مردی که ساکن یک منطقه مرفه نشین تهران است با مردی که در یک منطقه محروم زندگی می کند قاعدتا تفاوت دارد. عدالت هم یک مفهوم انتزاعی است پس چگونه می توان ثابت کرد که یک مرد می تواند عدالت را میان همسرانش برقرار کند."

فعالان زن امضاکننده این نامه اعتراضی گفته اند که تعداد قلیلی از مردان ثروتمند از لایحه پیشنهادی دولت حمایت کرده اند. خانم امینی در توضیح می گوید "پیش کشیدن موضوع تمول به عنوان تنها پیش شرط برای اختیار کردن همسران متعدد به نوعی حمایت از سرمایه داری و آن هم سرمایه داری مردسالانه است.

جنبش زنان ایران مدتی است که با برخوردهای گاه خشونت بار نظام جمهوری اسلامی مواجه بوده است و اعتراضات و کمپین های مختلف آنها، از جمله جمع آوری یک میلیون امضا برای تغییر قوانین نابرابر منجر به بازداشت و حبس شماری از آنها شد.

خانم امینی در پاسخ به این سوال که انتظار آنها از پاسخ به این نامه چیست گفت: "ما امیدواریم که خانم های مجلس با سعه صدر با این نامه برخورد کنند و به تقاضای ما برای گفتگو در مورد لایحه خانواده واکنش مثبت نشان بدهند. جنبش زنان ایران همواره با بن بست های زیادی روبرو شده اما تا زمانی که این نامه با بن بستی روبرو نشده، با امیدواری به نتیجه آن فکر می کنیم."

الهام - انگلیس - منجستر
من نمی دونم چرا مردها قدرت خو دشون رو تو زیاد زن گر فتن مید و نن پس اگه قرار هرکی پولدار زن زیاد بگیره پس عشق اینجا دیگه معنی نداره هوس میشه و بس من که هیچوقت با این نظریه موافق نبودم و نخواهم بود همیشه گفتن خدا یکی زن هم یکئ
چهار‌شنبه 14 آذر 1386

باقر - ایران - تهران
اولا چطور میشود اسلام را قبول کنند ولی تعدد زوجات را قبول نکنند؟ ثانیا من وارد بحث فقهی نمیشوم که درست است یا نیست که این کار یعنی تفسیر اسلام تخصص وصلاخیت لازم دارد که من ندارم . ثالثا ما عادت کردیم که با هر چیزی که بشکل خاصی بخوردمان بدهند فورا هماهنگ شویم وبه شکلی در اپیم که ان عده خاص میخواهند شما یک مقایسه ای بین زنان ودختران ایرانی با خارجیها در کشور های اروپاپی بکنید اگر هشیار باشید میبینید هرچه ان زنها صاف و بی الایشند زن ها ودختر های ایرانی هفت خط وزبلند! در صد انهم بالا ست البته مطلق نیست اما بیاپید از منظر روانشناسی انرا بررسی کنیم چرا اینطور است؟ دلیل اول ان فقر است وبه تبع ان عدم امنیت حاصل از نبود تضمین های اجتماپی برای همه باللخص زنان دلیل دوم تبدیل زن به کالای لذت بخش به جهت محدودیت روابط دستگیر کردن یک بنا یک خانم دکتر را به جرم قدم زدن با یک مرد! وهزاران فاجعه از این دست چطور که وقتی مواد مخدر تعقیب ودستگیزیهایش زیاد میشود بهاء ان بالا میرود این مساپل هم باعث همین موضوع در بین زنان است گویا خانمها هم بدشان نمیاد چون مهریه های چند هزار سکه ومیلیاردی روز بروز گسترده تر میشود خوب این امر ازیکطرف مثل دانشگاه ازاد که علم را به قشر ثروتمند مجاز کرده زن را هم نصیب پولدار میکند من حالا تعجب میکنم خانمها با این وضع چرا اب در اتش خود میزیزند وبا این کار مخالفت میکنند خودش یک الت دست شدن است برمیگرزدیم موضوع را از منظزی دیگر نگاه کنیم : در دولت هاپی که قبلا داشتیم ورپیسشان فرد روحانی بود یک تزویری در جامعه اعمال شد انهم این بود = خانمها میتوانند در عین حال که با شوهرانشان زندگی میکنند مهریه اشان را مطالبه کنند- خانمها میتوانند حتی برای شیر دادن بچه از شوهر خود مطالبه اجرت نمایند- خانمها میتوانند با مراجعه به قانون به خصوص اگر رنگی هم به رخسار داشته باشند دمار از روزگار شوهرانشان در بیاورند! - خانمها میتوانند برای کار در منزل اجرت المثل مطالبه کنند . انوقت اینها همه باعث شد خانواده ها کانون اختلافات عمیق بشود این خباثت ها موخب از هم پاشیدن زندگی انهاپی شد که این قلدری تزریق شده به زنها( البته نه در مقیاس نطلق بلکه در امار بسیار وسیع) را مردان تحمل نکردند. امار این از هم پاشیده شدن ها انقدر زیاد است که موجب وحشت شده است حال من نتیجه گیری میکنم با دید از این منظر کمی زنها حد خودشانرا بشناسند واین در گیری ها با شوهرانشان فروکش کند وخانمها اینقدر خود خواه نباشند .یک نکته ای را هم ما نباید فراموش کنیم ا امروزه ایران وفرهنگش پیچیدگی های خودش را دارد ونمیشود با تفکر اروپا در این کشور تحلیل درستی انجام داد. باقر عزیزی
پنج‌شنبه 15 آذر 1386

نسل سوخته - ایران - تهران
واقعاٌ ننگ‌آور است. مطلب تعدد زوجات حتی در کشورهایی که ما از نظر فرهنگ و تمدن قبولشتان نداریم وجود ندارد ما قبل از اسلام هم در کشورمان تعدد زوجات نداشتیم.
پنج‌شنبه 15 آذر 1386

نگین - انگلیس - لندن
به نظر من مردایی که دنبال چند همسری هستند بیمار جنسی و روحی روانی هستند و اگر اینگونه نیست در صورت عدم رضایت از همسرشون میتونن جدا بشن و همسر دیگه ای اختیار کنند نه اینکه قوز بالا قوز بذارن . در ضمن من نمیدونم این اسلام عزیز و حکومتهای اسلامی چرا فقط در پی اصلاح و اجرای صحیح اینگونه قوانین اسلامی هستند وبه چیز دیگه ای نمیپردازند. خانمهای عزیز بی شوهری بهتر از شوهر بیمار داشتن.
شنبه 17 آذر 1386

+0
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.