باغ ارم شیراز - عکس و تاریخچه

                       باغ ارم شیراز

  

در شمال غربی شیراز و در انتهای خیابان ارم و در تقاطع بلوار شرقی - غربی باغ ارم و بلوار شمالی - جنوبی جام جم و آسیاب سه تایی، باغ ارم قرار گرفته است. این باغ به مناسبت عمارت و باغ بزرگی که در گذشته توسط شدادبن عاد پادشاه عربستان به رقابت با بهشت ساخته شده و ارم نامیده شده بود، به باغ ارم مشهور گردیده است.

تاریخ ساخت این باغ را به دروه سلجوقیان نسبت داده اند چرا که در آن زمان، باغ تخت و چند باغ دیگر توسط اتابک قراجه حکمران فارس - که از سوی سنجر شاه سلجوقی به حکومت فارس منصوب شده بود، احداث شد و احتمال ایجاد این باغ به درخواست وی و در آن زمان، زیاد است. همچنین احتمال می رود که این باغ در زمان کریم خان زند مرمت شده باشد.

در اواخر سلسله زندیه، بیش ا ز75 سال این باغ در تصاحب سران ایل قشقایی بود، بنای اولیه عمارت باغ ارم توسط جانی خان قشقایی اولین ایلخان قشقایی و پسرش محمدقلی خان و در زمان فتحعلیشاه قاجار احداث شده است. معماری بنا نیز توسط شخصی به نام حاج محمد حسن که از معماران معروف بود، صورت گرفته است.

در زمان ناصرالدین شاه قاجار، میرزا حسن علی خان نصیرالملک، آن باغ را از خاندان قشقایی خرید و ساختمان کنونی را به جای عمارت قبلی ساخت، اما تزئینات ناتمام باغ پس از فوت حسنعلی خان در سال 1311 توسط ابوالقاسم خان نصیرالملک پایان یافت.

باغ ارم پس از فوت ابوالقاسم خان نصیرالملک به پسرش عبدالله قوامی رسید و بعد از مدتی دوباره یکی از خوانین ایل قشقایی به نام محمد ناصر خان آن را خرید.

عمارت اصلی باغ ارم طبق معماری دوره صفویه تا قاجاریه بنا شده است. این ساختمان دارای سه طبقه است که طبقه زیرین دارای حوض خانه ای برای استراحت در روزهای گرم تابستان است که در آن آب نمای زیبایی است و طاق آن با کاشی های هفت رنگ مزین شده است. جوی آبی نیز از وسط آن می گذرد و سپس به آب نمای بزرگ جلوی عمارت می ریزد.

طبقه دوم دارای ایوانی دوستونی با سقف مسطح است که در پشت آن تالاری قرار دارد و دو طرف آن دو راهرو، 4 اتاق در دو طرف راهرو و دو ایوان کوچک و دو طبقه ساخته شده است و بر فراز این دو راهرو، دو گوشواره به عنوان طبقه سوم وجود دارد.

قسمت جلویی ستون های این دو طبقه با کاشی های هفت رنگ مزین به مجالسی از سواران، زنان و گل ها شده است.

طبقه سوم، دارای یک تالار بزرگ مانند تالار طبقه دوم است که پنجره های آن به ایوان اصلی باز می شود. در دو طرف آن ینز دو راهرو وجود دارد. دو ایوان کوچک نیز در هر طرف ایوان بزرگ همانند طبقه سوم قرار دارد.

در پیشانی عمارت، هلالی هایی وجود دارد که به سنتوری معروف است و دارای سه مجلس بزرگ و دو مجلس کوچک کاشیکاری با کاشی های لعابدار رنگی است.

در هلالی میدان که بزرگترین هلالی است، نقش ناصرالدین شاه، سوار بر اسب سفیدی دیده می شود که نیم تاجی نیز در جلو کلاه خویش دارد. در اطراف آن، سه نقش دیگر که برگرفته از داستان های فردوسی و نظامی است، دیده می شود. در دو طرف این مجلس، دو مجلس کوچک وجود دارد که در وسط یکی از آنها نقش داریوش هخامنشی برگرفته از نقوش تخت جمشید وجود دارد. دو مجلس دیگر که در اطراف این مجلس است، تصویر شکار آهویی توسط پلنگی را بر روی کاشی هایی با طرح اسلیمی نشان می دهد. در ضلع شمالی عمارت و چسبیده به آن هشت باب اتاق قرار دارد که در حال حاضر مورد استفاده جهت امور اداری باغ گیاهشناسی ارم است. در پشت ساختمان اصلی، ساختمان و محوطه اندرون قرار دارد. در جلو این عمارت، حوض وسیعی قرار گرفته که با کاشی آبی رنگ کاشی کاری شده است.

ازاره های جلوی عمارت اصلی از سنگ گندمک یکپارچه است که بیش از دو متر بلندی دارد. تعداد آنها 8 تاست که بر روی 6 تای آنها کتیبه هایی از اشعار حافظ، سعدی و شوریده به خط نستعلیق میرزا علینقی شریف شیرازی نوشته شده است. در تخته سنگ آهکی نیز نقشی وجود دارد و در وسط آنها پنجره آهنی قرار گرفته. این نقوش که تقلیدی از نقوش تخت جمشید است، تصویر مردی نیزه به دست با لباس و کلاه یک مرد عشایری را نشان می دهد.

در سال های 50-1345 ه. ش. این باغ در زیر نظر مسؤولین دانشگاه شیراز تعمیر شد. هم چنین در سال 1358 به وسیله سازمان میراث فرهنگی مرمت گردید، هم اکنون این باغ به عنوان باغ گیاهشناسی مورد استفاده قرار گرفته است. این باغ در تاریخ 1353.8.12 به ثبت تاریخی رسیده است.

 

بهرام - امریکا - سان انتونیو
شیراز معجزه طبیعت
یکشنبه 11 آذر 1386

اکرم - ایران -
خوشا شیراز و وضع بی مثالش خداوندا نگه دار از زوالش
دوشنبه 12 آذر 1386

مینو - ایران - تهران
شیراز و آب رکنی و آن باد خوش نسیم عیبش مکن که خال رخ هفت کشور است
دوشنبه 12 آذر 1386

حامد - ایران - همدان
شیراز واقعا زیباست من زیاد رفتم خیلی هم دوستش دارم
دوشنبه 12 آذر 1386

محمد علی - ایران - شیراز
آره کاکو شیراز عشقه
دوشنبه 12 آذر 1386

محمد - ایران - تهران
بابا عکسارو زود از سایت بردارین که اگه زیادی استقبال بشه فردا آقایون واسه هفت نسلشون به خاطر به خطر نیوفتن اسلام یه برج وسطش میسازن .
دوشنبه 12 آذر 1386

رضا - ایران - تهران
شکر می کنیم از خالق این زیبایی ها
دوشنبه 12 آذر 1386

مژده - ایران - زاهدان
شیراز و باغ ارم واقعا زیباست
دوشنبه 12 آذر 1386

مری - ایران - اهواز
خوشا شیراز و وضع بی مثالش خداوندا نگهدار از زوالش
شیراز واقعا زیباست.
دوشنبه 12 آذر 1386

بهاره - ایران - اهواز
آخی دلم برا شیراز تنگ شد
دوشنبه 12 آذر 1386

افشین - انگلستان - منچستر
اره بهرام جان شیراز معجزه طبیعته ولی چه حیف که مدتهاست از وطن دوریم
دوشنبه 12 آذر 1386

نی نی - سوئد - مالمو
من بهشت نمیخوام این و میخوام
دوشنبه 12 آذر 1386

بابک - ایران - تهران
واعظان کاین جلوه در محراب و منبر می‌کنند
چون به خلوت می‌روند آن کار دیگر می‌کنند
مشکـلی دارم ز دانشمند مجلس بازپرس
توبـه فرمایان چرا خود توبه کمتر می‌کنـند
گوییا باور نـمی‌دارند روز داوری
کاین همه قلب و دغل در کار داور می‌کنـند
یا رب این نودولتان را با خر خودشان نـشان
کاین همه ناز از غلام ترک و استر می‌کنـند
ای گدای خانقـه برجه کـه در دیر مـغان
می‌دهـند آبی که دل‌ها را توانگر می‌کنند
حسن بی‌پایان او چندان که عاشق می‌کشد
زمره دیگر به عشق از غیب سر بر می‌کنند
بر در میخانه عشق ای ملک تسـبیح گوی
کاندر آن جا طینت آدم مخـمر می‌کـنـند
صبحدم از عرش می‌آمد خروشی عقل گفت
قدسیان گویی که شعر حافظ از بر می‌کنن
شیرازمعجزه طبیعت و مردم بافرهنگش
دوشنبه 12 آذر 1386

بهناز - ایران - شیراز
شیراز همیشه اباد....
دوشنبه 12 آذر 1386

شهرام - ایران - تکاب
خیلی دیدنی و با حال بود کلا ایران جاهای دیدنی زیاد داره و وقتی آدم عکس اونا رو می بینه حال می کنه بره از نزدیک ببینه البته خیلیاشون برای بعضیا ناشناخته اند حالا این باغ ارم معروفه ولی یکی مثل تخت سلیمان- کوه بلقیس- آبگرم- غار کرفتو- جزیره متحرک چملی و ... که تخت سلیمان حتی از آثار جهانی ایران هم هست تو شهر تکاب هستش که کاش عکسهای اونا را هم همه می دیدند قول می دم خیلیا دلشوت می خواست بیان و از نزدیک ببینن البته اگه بتونم خودم عکساشونو براتون ممی فرستمم
دوشنبه 12 آذر 1386

نیما - سوئیس - زوریخ
به نظر من شیراز یک دهات خیلی بزرگه. البته می بخشیدا. من فقط نظرم رو گفتم.
دوشنبه 12 آذر 1386

بهار - فنلاند - فنلاند
دلم واقعا واسه ایران تنگ شده.کاش یک روزی وطن عزیزمون ازاد بشه از دست این اخوندا تا ما بتونیم برگردیم به زادگاهمون.دلم به درد اومد دارم اشک می ریزم و می نویسم.کاش خدا صدای ما رو بشنوه
دوشنبه 12 آذر 1386

منا - ایران - اراک
نیما از زوریخ شیراز اگر دهات هست و اگر هر جی هست عشق ما ایرانیان هست خواهش می کنم همان بست هست که در زیر سایه پرچم سویس زندگی کنی
سه‌شنبه 13 آذر 1386

آرمیتا - ایران - ایران
بهترین زمان بازدید از این باغ و کلا شیراز ، اردیبهشت ماه است که متاسفانه مردم اکثرا در عید نوروز میروند. این باغ در اردیبهشت دیدنی و مفرح است
سه‌شنبه 13 آذر 1386

رزی - هلند - هلند
شیراز یکی از زیباترین شهرهای ایران و شیرازی هاهم فوقالعاده دوست داشتنی و خوش معاشرت و اهل دل هستند.عکسها بسیار زیبا بودند با تشکر از عزیزان
سه‌شنبه 13 آذر 1386

نازی - انگلستان - لندن
نیما-سوئیس- زویخ. شما هم درک و فهم نداری.البته می بخشیدها.من فقط نظرم رو گفتم.
سه‌شنبه 13 آذر 1386

مریم اسفندیار - ایران - تهران
خیلی زیبا بود منو یاد دوران دانشجویی ام در شیراز انداخت جوانی کجایی که یادت به خیر
سه‌شنبه 13 آذر 1386

ماه - اپران - تهران
ارزو دارم یک بار هم شده شیرازو ببینم که تا حالا قسمت نشده.نیما جان تو هم سرت درد میکنه ها. من و تو برای اونچه داریم ارزش قائل نشیم چه توقع از غریبه؟
سه‌شنبه 13 آذر 1386

ایرانی - المان - دوسلدورف
مگه دهات ایرادی داره.باشه دهات بزرگه و زیبا .ولی 4 فصل داره.نه مثل بعضی از کوهستانهای اروپا که مردمش نمیدونن زبونشون چیه بالاخره و کجائین المانی-سسسیلی یا فرانسوی.8 ماه هم زمستون دارن.شیراز از برن و ژنو هم بزرگتره هم قدیمیتر و پر جمعیت تر.
سه‌شنبه 13 آذر 1386

کامران بهمنی - ایران - تهران
شیراز سرزمین شعر سرزمین حافظ و سعدی سرزمین کریمخان زند - همیشه برای من در هاله ای از رویا بوده است. در چند سفری که به شیراز داشتم کوله باری از خاطرات زیارت حافظ و سعدی و تخت جمشد با خود آوردم که همیشه برایم عزیز و دوست داشتنی است. خداوندا نگه دار از زوالش.
سه‌شنبه 13 آذر 1386

ساسان - اتریش - وین
آنطور شیراز شیراز می گویید که مثل اینکه کجاست. یک شهر معمولی در ایران با بیشترین میزان فساد و معتاد می باشد. حالا بگو یید تهران اصفهان تبریز یک حرفی
سه‌شنبه 13 آذر 1386

شبنم - انگلیس - کلچستر
چه قدر زیبا است.واقعا دلم هوای ایران رو کرد با دیدن همچین عکس هایی.تازه من خودم هم شیرازی هستم الان یاده اون موقع ها افتادم که با دوست هام چقدر میرفتیم باغ ارم.خوش به حال کسایی که تو ایران هستند .قدر ایران رو بدونید.فرق نمیکنه که کجای ایران باشید فقط قدرش رو بدونید.
سه‌شنبه 13 آذر 1386

کوروش - هلند....... - امستردام
فقط ایران ..شیراز هم زیباست ..نیما جان هنوز هم که همه جا را مثل ده خودتان میبینی ..میدونم دلت برای ده خودتان تنگ شده ...امستردام
سه‌شنبه 13 آذر 1386

نسرین - سویس - برن
نیماچراازسوئسهاوطندوستئ تا حالا یاد نگرفتی ایا شهر زیبای شیراز را تو دهات حساب میکنی و زوریخ را شهر کل مردم شیراز برابر کل مردم سویس هست اقای شهری
سه‌شنبه 13 آذر 1386

نیما - سوئیس - زوریخ
ایرانی - المان - دوسلدورف
همون کوهستانهائی (سوئیس) که ازشون نام می بری همه کس رو برای زندگی را نمیده. خودت هم میدونی. برای همینه که وقتی اومدی اروپا راهت رو کج کردی و سر از المان در اوردی.
سه‌شنبه 13 آذر 1386

نیما - سوئیس - زوریخ
نسرین - سویس - برن
چرا حرف تو دهن مردم می زاری? من کی گفتم دهات زشته که شما زود به قول شیرازیها علو گرفتی? جمله ای که نوشتی یکبار دیگه بخوان.
نازی - انگلستان - لندن
مرسی از نظری که درموردم دادی. من فکر میکنم ما یه جورائی با هم تفاهم فکری و اخلاقی داریم و به هم می خوریم.
سه‌شنبه 13 آذر 1386

مهیار - ایران - تهران
خوشا شیراز و وصف بی مثالش اما فعلا اونور آب رو عشق است
چهار‌شنبه 14 آذر 1386

پرهام - ایران - تهران
یادش به خیر دوران دانشجویی دوبار رفتم عجب شهریه.
شیراز همه جایش قشنگه.
چهار‌شنبه 14 آذر 1386

راحیل - ایران - شیراز
بی مزه ترین ادم روی زمین نیما.نظرمو گفتم
چهار‌شنبه 14 آذر 1386

فریده - سوئیس - سنتگالن
اقای نیما دهات که بد نیست چرا عذرخواهی میکنی!!?ولئ دهات جایی هست زیبا کوچک خلوت .شیراز شلوغ هست نمیشه گفت دهاته شاید چون عکسهای باغ ارم را دیدی فکر کردی دها ت به هر حال زیبا ست.ما در یک دهات زندگی میکنیم.ارامشش را با شهر زوریخ عوض نمیکنم.
چهار‌شنبه 14 آذر 1386

ایرانی - المان - دوسلدورف
نیما راست می گی سوئیس همه رو راه نمی ده.منم اصرار وآرزویی برای زندگی اونجا ندارم.حتی این دوسلدورفی که معروفه به یکی از باکلاسترین شهر های المان توو گلوم گیر کرده .ولی جوونم فدای یک وجب از خاک داهاتهای شیراز و زاهدان وبندر عباس و قشم و ابوموسی و...چون خاک و سرزمین پدریمه.راستی من دو ماه دیگه دختر دارمی شم. به اصرار زن غیر ایرانیم که می گفت اسم باید ایرانی باشه وعشق خودم به وجب به وجب خاک ایران اسم دخترم رو می خوام بذارم دنا.اگر پسر بود می ذاشتم هامون.زن من ایران رو بیشتر از تو دوست داره.تو کجائی شدی سیسیلی -فرانسوی یا آلمانی.آخه سوئیسیها که ملیت و تاریخ مشخصی ندارن.
پنج‌شنبه 15 آذر 1386

نیما - سوئیس - زوریخ
ایرانی - المان - دوسلدورف
از این جمله آخریت متوجه شدم که در دوران تحصیل در درس تاریخ همیشه مشکل داشتی. اگر هم می بینی که مردم اینجا به چند زبان می توانند صحبت بکنند این از روی هوش و ذکاوت آنهاست. در مورد ملیت هم باید بگویم که -فرانسوی یا آلمانی.. را به عرب بودن بیشتر ترجیح میدهم. راستی تو چه راننده تاکسی هستی که همش پشت کامپیوتر نشستی؟
پنج‌شنبه 15 آذر 1386

سینا - ایران - تبریز
نیما ـ به شیراز تو رو راه ندادن خیلی ناراحتی، اشکالی نداره بزرگ میشی،یادت میره.اخه تورو به اونجا راه نمیدن تورو به ایران راه نمی دن شایستگیشو نداری.
پنج‌شنبه 15 آذر 1386

ایرانی - المان - دوسلدورف
نیما جان.علاقه ای به مطالعه تاریخ بربرها و گرمانها و مورمونها و بقیه غار نشیتان ندارم.کشورم و شیراز خواندنیهای تاریخی و ادبی تلخ و شیرین زیادی دارند.آموزنده هم هستند.خوبی کار تاکسی این است که تا فاصله پیدا شدن مسافر بعدی اگر کار کساد باشد وقت کافی برای مطالعه حتی درس خواندن و اینترنت وجود دارد.با توجه به اینکه دانشگاهم شبانه است ناچار روزها کار کنم که خب روزها معمولا بین 10 تا 14 کار کساد است.دانشگاهمان همه اینترنت دارد که با این حساب وقت و افتخار آشنایی با عالیجنابانی مثل نیما رو پیدا میکنم.البته خوشحالم که اینبار از زدن بر چسب جاسوس سفارت(که البته خدمتی است به ایران) صرفنظر کردی.بر چسب جدیدت عربه.البته عاقلان دانند که عشق من به ایران بیشتره یا عشق تو به کوهستانهای اروپا.امیدوارم فارسی من رومتوجه بشی اگر نه میتونم برات به آلمانی ببخشید شوایتزی ترجمه کنم.
جمعه 16 آذر 1386

+1
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.