نماینده تبریز: ساخت مصلی در حریم ارگ علیشاه،این بنا را تخریب می‌کند

نماینده تبریز: ساخت مصلی در حریم ارگ علیشاه،این بنا را تخریب می‌کند

در جلسه علنی امروز مجلس شورای اسلامی اکبر اعلمی نماینده تبریز در خصوص اقدامات شورای عالی میراث فرهنگی در برابر اقدامات غیرمسوولانه دست اندرکاران مصلی مبنی بر ساخت و ساز در حریم قانونی ارگ علیشاه در تبریز از وزیر ارشاد سوال پرسید ولی پس از توضیحات صفارهرندی نماینده تبریز آن را قانع کننده ندانست و سوال برای بررسی بیشتر به کمیسیون ارجاع شد.

به گزارش خبرنگار پارلمانی خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، نماینده تبریز از صفارهرندی پرسید؛ آثار تاریخی و میراث فرهنگی هر یک از جوامع حافظه قسمتی از تاریخ و ودیعه ارزشمند برای همه نسل‌هاست. میراث فرهنگی و آثار تاریخی تاریخ گویا و سیمای بخشی از هویت فرهنگی و ملی تاریخی یک جامعه محسوب می شود و به فراخور جایگاهی که دارا بوده معرف و نمادی از خاستگاه، واقعیات، تاریخ، رنج ها و شادی‌ها، رشادت ها، افتخارات و مقاومتها و هنرنمایی‌های نسل‌های پیشین و جزیی از هویت ملی آن جامعه به شمار می آید.

وی ادامه داد: به این دلیل همه جوامع در حفظ و نگهداری آن می کوشند و تخریب آن را ظلم آشکار به تاریخ و هویت ملی خود می پندارند بنابراین با همه توان سعی می کنند در مقام صیانت از آن برآیند.

نماینده تبریز خاطرنشان کرد: اهمیت آثار فرهنگی و میراث تاریخی تا آن جاست که قوانین و کنوانسیون های بین المللی هم تمهیدات لازم را برای صیانت از این آثار پیش بینی کرده و قانونگذار و قوانین داخلی ما اهمیت لازم رابه آن دارند تا جایی که در قانون مجازات اسلامی یک فصل برای حفاظت از آثار تاریخی و میراث فرهنگی اختصاص پیدا کرده است.

عضو کمیسیون امنیت ملی تصریح کرد: متاسفانه به نظر می رسد در مواردی بعضی از مسوولین و متولیان امر آنگونه که باید و در چارچوب قانون و قوانین موضوعه حساسیت لازم را برای ایفای وظایف قانونی خود و صیانت از آثار ملی و تاریخی نشان نمی دهند.

وی به بنای تاریخی ارگ اشاره و عنوان کرد: وزیران ارشاد با توجه به مسوولیت قبلی خود نسبت به جایگاه ارگ آشنایی لازم را دارند و واقف هستند ارگ علیشاه یکی از بناهای کم نظیر و مرتفع ترین و زیباترین آثار خشتی کشور است که در مرکز شهر تبریز واقع شده است.

به گفته وی این بنا توسط خواجه تاج الدین علیشاه جیلانی وزیر سلطان ابوسعید ایلخانی طی سالهای ‌٧١٤ تا ‌٧١٦ هجری بنا شد و در ‌١٥ دی ماه سال ‌١٣١٠ در فهرست آثار ملی ایران ثبت شد و نقشه حریم استحفاظی قانونی و ضوابط حفاظتی آن در جلسه ‌٢٩/٣/١٣٥٨ شورای حفاظت آثار تاریخی مشخص و تایید شد.

به گزارش ایسنا، اعلمی با بیان این که ارگ علیشاه حداقل برای مردم آذربایجان و کلیت ملت ایران یکی از مهمترین آثار تاریخی است و از جایگاه ویژه برخوردار است گفت: علت آن این است که این اثر شاهد به شهادت رسیدن تعدادی از رهبران مشروطیت ازجمله ثقه‌الاسلام به دستور روس ها و با مباشرت شجاع الدوله بوده است.

نماینده تبریز ادامه داد: این اثر پایگاه مقاومت نیروهای ستارخان و باقرخان در برابر مستبدین بوده است. نشانه و نماد عینی تمدن های پیشین است و در دی ماه ‌١٢٩٠ هجری شمسی این بنا شاهد بدار آویختن سیروس خان ملک اندرسیان از مبارزین و مشروطه خواه شاخص تبریز در دوره مشروطیت بوده است.

وی افزود: با وجود این که حدود ‌٤٠٠ سال قبل زلزله مهیبی تبریز را با خاک یکسان می کند اما این بنا سرافراز و مقاوم ایستادگی می کند و از این حیث نیز این بنا نماد مقاومت برای مردم آذربایجان و مردم تبریز است.

اعلمی تصریح کرد: متاسفانه در ابتدای انقلاب به دستور مسوولان وقت در سال ‌١٣٦٠ این بنا در برابر ستیزه گران تاریخ تاب مقاومت پیدا نکرد و علی رغم این که در برابر حوادث تاریخی مقاوم ایستاده بود با برخوردهایی که با آن شد بخش عمده ای از آن فرو ریخت.

وی افزود: چنان برخوردی با این بنا شد که گفته شد که چندین نقطه آن را سوراخ کردند و در هر کدام از سوراخ ها حدود ‌٢٥ کیلوگرم تی ان تی جاسازی شد تا ‌٨٠ درصد بنای تاریخی را از بین ببرند با وجود این که ‌٢٠ درصد آن باقی مانده است چنانچه مسوولین امر توجه لازم را می کردند. این بنا هم چنان می توانست به عنوان نماد مقاومت مردم آذربایجان در پیشانی شهرستان تبریز بدرخشد و توریست ها را جذب کند.

اعلمی گفت: با وجود این که در مجلس ششم یک بار وزیر اسبق ارشاد را به مجلس دعوت کردم و سوال کردم، در آن زمان بنایی که در کنار ارگ ساخته شده اسکلت فلزی آن در حد دو طبقه بود و مسوولین امر در کمیسیون فرهنگی قول دادند تا بیشتر از دو طبقه احداث نکنند تا چشم انداز ارگ کور نشود. اما متاسفانه افراد خودسر در شهرستان تبریز با حمایت برخی از مسوولین هم چنان به ادامه احداث مصلای تبریز درحریم قانونی ارگ مبادرت کردند تا جایی که چشم اندازی از ارگ باقی نمانده و اقدام احداث بنا و تخریبی بناهای تاریخی مغایر با قوانین موجود است. مواد متعددی تخریب کنندگان آثار تاریخی را قابل تعقیب می داند.

اعلمی خطاب به وزیر ارشاد گفت: علت دعوت شما این است که به موجب قانون تشکیل سازمان میراث فرهنگی و گردشگری مصوب‌٢٣/١٠/٨٢ شورای عالی میراث فرهنگی و گردشگری تشکیل شد که ریاست آن به عهده ریاست جمهوری یا معاون ریاست جمهوری است و وزرای مختلفی در آن عضو هستند؛ از جمله وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ، وزیر امور خارجه، مسکن و شهرسازی، راه و ترابری، کشور، علوم و تحقیقات، امور اقتصادی و دارایی، آموزش و پرورش و روسای سازمان های مدیریت و برنامه ریزی، صدا و سیما، رییس سازمان حفاظت محیط زیست و ‌٤ کارشناس خبره با حکم رییس جمهور که این نشان می دهد که بناهای تاریخی برای قانونگذاران، حایز اهمیت است و همین طور وزیر در جریان هستند که به موجب اصل ‌١٣٧ قانون اساسی هر یک از وزیران، مسوول وظایف خاص خویش در برابر رییس جمهور و مجلس هستند و در اموری که به تصویب هیات وزیران برسد مسوول اعمال دیگران نیز هستند.

اعلمی ادامه داد: استان‌های آذربایجان شرقی، غربی و اردبیل از میراث فرهنگی، تاریخی و جاذبه‌های گردشگری فراوانی برخوردار است که در صورت اتخاذ تدابیر لازم جهت جذب گردشگران، شاهد رشد و شکوفایی فرهنگی و اقتصادی استان‌های مذکور خواهیم بود.

وی ادامه داد: یکی از این آثار ارگ علیشاه واقع در تبریز است که جزء منحصر به فردترین بناهای خشتی است.

اعلمی گفت: این اثر در مقابل زلزله مهیب پابرجا باقی ماند، اما به واسطه اقدامات غیرمسوولانه و خودسرانه برخی دست‌اندرکاران مصلای تبریز و بی‌توجهی و ضعف مدیریت استانداران و مسوولان ذیربط دچار صدمات غیر قابل جبران شده و اکنون در پشت انبوهی از آهن و سیمان و سازه‌های مصلای تبریز از دیده‌ها پنهان مانده و هرگونه بازدید عمومی از بنای موصوف نامیسر شده است.

نماینده تبریز خطاب به وزیر ارشاد عنوان کرد: بنا به مراتب فوق و با توجه به عضویت جنابعالی در شورای عالی میراث فرهنگی و گردشگری پاسخ دهید دلیل قصور سازمان میراث فرهنگی در حفظ و نگهداری آثار تاریخی آذربایجان به ویژه ارگ علیشاه چیست؟ برای نگهداری ارگ چه تمهیداتی اتخاذ شده؟ در برابر اقدامات غیر مسوولانه و خودسرانه دست اندرکاران مصلحی مبنی بر ساخت و ساز در حریم قانونی ارگ و کشیدن حصار به صورت غیر قانونی پیرامون ارگ و جلوگیری از بازدید عمومی چه اقداماتی شده است؟

وی ادامه داد: برای هماهنگی در چگونگی امکان بهره گیری از میراث های طبیعی کشور از جمله آثار فرهنگی و تاریخی آذربایجان شرقی، غربی و اردبیل به ویژه ارگ علیشاه و ایجاد تعهدات مطروحه در کنوانسیون میراث فرهنگی و گردشگری و سازمان محیط زیست چه تدابیری اتخاذ شده است.

اعلمی افزود: در جهت فراهم کردن زمینه سرمایه گذاری بخش های دولتی، خصوصی و تعاونی در امور مربوط به میراث فرهنگی در استان های مذکور چه اقداماتی به عمل آمده است؟ برای تحقق اهداف بخش میراث فرهنگی استان های مذکور چه تدابیری اندیشیده است؟ برای اجرای طرح های جامع توسط میراث فرهنگی و گردشگری و ایجاد تاسیسات مورد نیاز در استان‌های مورد بحث از جمله احداث مراکز اقامتی و پذیرایی و خدمات حمل و نقل چه تسهیلاتی برای متقاضیان در نظر گرفته شده است.

نماینده تبریز متذکر شد: به منظور فراهم کردن زمینه توسعه پایدار میراث فرهنگی و گردشگری در استان های یاد شده چه تدابیری اتخاذ و چه تسهیلاتی منظور شده است؟

و کدام برنامه های تبلیغی ملی و بین المللی برای معرفی میراث فرهنگی آذربایجان و اردبیل و جاذبه های جهانگردی استان‌های مذکور از طریق رسانه های ارتباطات جمعی به مرحله اجرا در آمده است.

به گزارش ایسنا، محمدحسین صفار هرندی در پاسخ به سوال اعلمی گفت: زمانی این سوال از وزیر ارشاد وقت پرسیده شد به اعتبار این که در آن زمان وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی متولی امر میراث فرهنگی و گردشگری بوده است وزیر موظف به پاسخ گویی می‌بایست باشد که در آن زمان پرسشگر قانع نشد و این موضوع هم چنان باقی ماند.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی تصریح کرد: مطابق قانون مصوب مجلس در سال ‌١٣٨٢ قانون تشکیل سازمان میراث فرهنگی تصویب شد که طبق آن کلیه وظایف و اختیارات وزارتخانه به سازمان میراث فرهنگی منتقل شده است.

وی با قرائت ماده یک این قانون گفت: این ماده می گوید سازمان های میراث فرهنگی کشور و ایرانگردی و جهانگردی از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی منتزع و از ادغام آنها سازمان میراث فرهنگی و گردشگری با کلیه اختیارات و وظایفی که سازمان های مذکور به موجب قوانین و مقررات مختلف دارا بوده اند و کلیه امکانات، اموال و نیروی انسانی زیر نظر رییس جمهور تشکیل می شود.

صفار هرندی گفت: با تصریح قانون کلیه اختیارات و وظایف به سازمان جدید و مسوول آن منتقل می شود.

وی تصریح کرد: طبق ماده ‌١٩٣ قانون اساسی وزرا در قبال وظایف خود پاسخگو هستند یعنی در قبال عملکرد و تصمیمات و وظایف و اختیارات سایر مدیران عالی رتبه اعم از وزرا و معاونان رییس جمهور نمی توانند پاسخگو باشند.

وی گفت: چون وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی همانند تعداد دیگری از وزرا همراه با رییس جمهور ترکیب ‌١٧ نفره شورای عالی میراث فرهنگی را شکل می دهند به اعتبار عضویتشان در آن شورا باید پاسخگو باشند.

وزیر ارشاد ادامه داد: تا جایی که اطلاع دارم شورای نگهبان قائل به چنین پاسخ گویی از سوی اعضای شوراها در قبال یک وظیفه ای که متوجه مجموعه است، نیست یعنی این طور نیست که هر عضوی توانایی پاسخ گویی به چیزی را داشته باشد که ماموریت ترکیب ‌١٧ نفره با مسوولیت رییس جمهور است.

به گزارش ایسنا، صفارهرندی گفت: سوال من این است که فردی مثل من به عنوان وزیر که مسوولیت های زیاد و مستقیمی را شما و قانون متوجه او کرده اید چطور می تواند در قبال اختیارات و وظایف یک مدیر و مسوول دیگری که هیچ یک از آن وظایف برای او دیده نشده است جوابگوی چیزی باشد که ممکن است در جای خود محل تامل و بحث باشد.

وی گفت: همه ما نسبت به آنچه به عنوان مواریث فرهنگ و ادب ما و شخصیتها و چهره های برجسته تاریخی ما بدست ما رسیده احساس دین می کنیم اما وقتی وظیفه مشخصی به شخص به خصوصی متوجه شده است، این ارتباط را به سختی می توان در چنین مواردی برقرار کرد.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی خاطرنشان کرد: با تدبیر اخیر رییس جمهور بسیاری از شوراها منحل شده اند از جمله آنها شورای عالی میراث فرهنگی است که بالطبع بنده از چنین مسوولیتی به طور کلی خلع شده‌ام و در آن جایگاه نیستم که بتوانم پاسخ گوی سوال شما باشم.

وی ابراز امیدواری کرد که در موارد دیگر برای اعلان گزارش کار خود در قبال مسوولیت های مستقیم به تریبون مجلس فرا خوانده شود.

اکبر اعلمی در بخش دوم سوال خود از وزیر ارشاد گفت: این که شما می فرمایید شورای نگهبان چنین نظری دارد اولا ما این نظر را ندیده‌ایم و شما در برابر شورای نگهبان مسوول نیستید.

نماینده تبریز گفت: شما عضو شورای عالی میراث فرهنگی هستید و ما برای سوال آیا باید از رییس جمهور بپرسیم یا می‌توانیم از همه اعضا بپرسیم. اگر به آثار تاریخی خدشه وارد شود و قوانین زیرپا گذاشته شود از کدام مسوول سوال کنیم آیا به جز از شورای عالی میراث فرهنگی باید سوال بپرسیم.

در ادامه اعلمی گفت: وزیر پاسخ مرا ندادند که محمدرضا باهنر که اداره جلسه را بر عهده داشت گفت: ایشان می گویند پاسخگویی جزو وظایف خاص من نیست.

پاسخ گویی اعلمی توضیحات را قانع کننده ندانست و سوال برای بررسی بیشتر کمیسیون ارجاع کند.

صدا - ایران - تبریز
این حکومت نسبت به آثار ملی تبریز خیانتهایی کرده که مغول و مسلمانان موقع حمله به ایران نکرده بودند شما نیز نماینده محترم تبریز نمی دانم تشکر کنم یا بگم خواب بخیر ؟!!! چندین ساله صدای ملت تبریز مبنی به ساخت مصلی در کنار ارک درامده کسی گوشش بدهکار نیست اینها همانهایی هستند که با بستن زنجیر به پایه های تالار شیر خورشید کنار ارک که یکی از میراثهای زیبا و بی نظیر دنیا بود فرو ریختند نمی دانید با ارک چه کرده اند...
پنج‌شنبه 8 آذر 1386

پ.س - ایران - تبریز
این نماینده محترم شهر ما در زمانی که انتخابات نزدیک است از اینگونه اعتراضات زیاد می فرمایند و پس از انتخابات که نمایندگی ایشان تا چهار سال دیگر تضمین شده است مطالب درخور توجه زیادی ندارند.
پنج‌شنبه 8 آذر 1386

شهاب - ایران - تهران
ما ملت اذربایجان شرقی با ساخت هر گونه مکان مذهبی در استان .مخصوصا در شهر تبریز را محکوم میکنیم ای حکومت عقب افتاده قرون وسطائی .همانطور که پروژه هواپیما سازی ودیگر پروژه ای موفق را که برای شهر تبریز ر نظر بود به دیگر استانها داده شد/وعلتش را عاقلا دانند/اینگونه پروژه ها را به همانها دهید اگر واقعلا به فکر ملت محروم کشور ایران عزیز هستید به انها بیمارستان و مراکز اموزشی و تفریحی لازم است و...
پنج‌شنبه 8 آذر 1386

داود - ایران - تبریز
میگم این مصلا نزدیک 4 ساله که داره ساخته میشه و الان در حال بهره برداری و اتمام کانل هست میگم اکبر جان (اعلمی ) این جهار سال حتما تبریز تشریف نداشتی که ببینی این یعنی چه ؟ یعنی .........
پنج‌شنبه 8 آذر 1386

فایزه - ایران - تبریز
ببخشید به این آقای محترم بفرماپید تا بحال کجا بودند؟.حالا که مصلی در حال اتمام است این سخنان را می فرمایند.شاید بخاطر رای آوردن دوباره متوسل شده اند به حفظ آثار فرهنگی؟
جمعه 9 آذر 1386

ادلین - ایتالیا - میلان
اون مصلایی رو که اینا دارن میسازن ارک رو داخل خودش هضم میکنه.... که هدف اصلی این حکومت هست.
جمعه 9 آذر 1386

+0
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.