استاد ایرانی دانشگاه هاروارد در تحقیقاتش برای نخستین بار موفق به کشف تفاوت ساختاری در ناحیه حسی کورتکس مغز بیماران مبتلا به میگرن با افراد عادی شد که این یافته میتواند افقی تازه در شناخت این بیماری مرموز باشد.
دکتر نوشین حاجیخانی، استادیار ایرانی رادیولوژی دانشکده پزشکی «هاروارد» درباره تحقیقات خود که بازتاب وسیعی در محافل علمی و رسانهیی جهان داشته است به ایسنا گفت: در این مطالعه ما بر روی کورتکس حسی مغز بیماران مطالعه انجام دادیم. در این بررسی که در بیمارستان عمومی ماساچوست انجام شد، اسکنهای مغزی از 24 نفر با سابقه طولانی ابتلا به میگرن - که به طور معمول چهار نوبت در ماه در طول 20 سال دچار میگرن شده بودند - و 12 نفر که میگرن نداشتند تهیه شد. نتایج مطالعات نشان داد که در بیماران میگرنی بخشی از کورتکس مغز که مسوول پردازش اطلاعات حسی از سر و صورت است در مقایسه با مغز افراد سالم، 21 درصد ضخیمتر است.
وی در پاسخ به این سؤال که آیا این کشف میتواند به درمان یا پیشگیری از میگرن کمکی کند، گفت: این کشف هنوز کاربرد مشخصی در درمان بیماری میگرن ندارد ولی روشن است که هرچه بیشتر در باره پاتوفیزیولوژی میگرن بدانیم بهتر خواهیم توانست برای این بیماری داروهای موثر ومفید تهیه کنیم. این یافته در عین حال نشان میدهد که افراد مبتلا به میگرن به محض پی بردن به بیماریشان باید سریعتر برای درمان اقدام کنند چرا که ممکن است بیماری به مرور زمان به مغز آسیب وارد کرده و خطرناک باشد.
دکتر حاجیخانی در این خصوص که آیا حساسیت بیشتر بیماران میگرنی به نور و صدا در مقایسه با افراد سالم به دلیل همین ضخیمتر بودن کورتکس حسی مغز آنها میتواند باشد، تصریح کرد: چنین رابطه مستقیمی در تحقیقات مشاهده نشده اما کاملا بدیهی است که عواملی چون نور، صدا و دود برای این بیماران تحریک کننده است و سردردهای آنها را تشدید میکند.
وی با اذعان به این که هنوز معلوم نیست که این تفاوتهای مغزی د اثر ابتلا به میگرن است یا این تفاوتها عامل بروز میگرن میشوند گفت: یک احتمال این است که تحریک طولانی مدت و مکرر نواحی حسی در کورتکس باعث ضخیم شدن این بخش شود و احتمال دیگر این است که افراد به دلیل قرار گرفتن در معرض سردردهای میگرنی دچار این تغییرات در کورتکس مغزشان شده باشند.
حاجیخانی در پاسخ به این سؤال که با توجه به این یافته، آیا میگرن عارضهای مادرزادی است یا این تفاوت در کورتکس مغز در اثر عوامل محیطی بروز می کند، خاطر نشان کرد: ژنها عامل بروز این بیماری هستند و بیماران میگرنی در واقع ژن این بیماری را با خود دارند اما عوامل بیرونی و محیط زیستی همانطور که گفته شد میتوانند تشدید کننده میگرن باشند.
به گزارش ایسنا، دکتر نوشین حاجیخانی از پدری ایرانی و مادری سوییسی در لوزان سوئیس به دنیا آمده و تحصیلات خود را تا مقطع دکتری پزشکی در آن کشور پشت سرگذاشته و پس از آن به مدت یک سال برای کار و تحصیل به سوئد عزیمت کرده است.
وی در سال 1996 راهی آمریکا شده و در تمام این سالها در بوستون مشغول به فعالیت است.
دکتر حاجیخانی که استادیار رادیولوژی دانشکده پزشکی هاروارد است، همچنین در دسامبر سال گذشته آزمایشگاهی را در شهر لوزان افتتاح کرده و فعالیتهایش را در آنجا نیز ادامه میدهد.
|
|