این نمایشگاه به دنبال برگزاری نمایشگاهی از آثار تصویرگری ایرانی در اردیبهشت ماه امسال درخانه هنرمندان روسیه واقع در مسکو برگزار می شود.
در این نمایشگاه هم چنین دو تصویرگر برجسته روسی در تهران حضور می یابند تا در کارگاهی تجربیات خود را به همکاران ایرانی شان منتقل کنند.
دیمیتری ماشاخ ویلی و یولیا پانی یارتوآ در حالی کارگاهشان را در تهران برگزار می کنند که پیش از این هدی حدادی، تصویرگر جوان ایرانی و برنده پلاک طلای بینال براتیسلاوا (مطرح ترین جایزه تصویرگری) در حاشیه نمایشگاه تصویرگران ایرانی در مسکو، چنین کارگاهی برای همکاران روسی خود برگزار کرده و با استقبال آنان روبه رو شده بود.
در میان آثاری که تا ۱۰ آذر در تهران به نمایش در می آید، نمونه هایی از تصاویر برگزیده و برنده جایزه و دیپلمهای هنری بینالمللی و جوایز افتخاری کتاب روسیه به چشم می خورد.
این نمایشگاه با همکاری انجمن تصویرگران روسیه برگزار می شود. انجمن تصویرگران روسیه یکی از نهادهای قدیمی هنری در این کشور پهناور است که امسال هفتاد و پنجمین سالگرد تأسیس خود را جشن گرفت و بسیاری از تصویرگران، گرافیست ها وخوشنویسان روسیه عضو این انجمن هستند.
تصویرگران ایرانی نیز انجمنی غیردولتی با عنوان انجمن تصویرگران کتاب کودک دارند که علیرغم فعال بودنش در عرصه های مختلف این حوزه در برگزاری این نمایشگاه نقشی ندارد.
از عمر این انجمن سال های زیادی نمی گذارد و در موج تاسیس انجمن های فرهنگی و هنری بعد از دوم خرداد ۱۳۷۶ تشکیل شد و بلافاصله پس از تاسیس بینال بین المللی تصویرگران کتاب کودک را با حمایت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی وقت برگزار کرد، اما در سال های بعد برگزاری بینال به دلیل عدم حمایت های مالی دولت ممکن نشد.
تصویرگری ایران در جهان مکتبی شناخته شده است و معمولا تصویرگران ایرانی در بینال های معتبر جهان هر سال شرکت می کنند و جوایز مهمی را نیز از این بینال ها کسب می کنند.
معمولا در کاتالوگ بینال های معتبری مانند براتیسلاوا و بلگراد آثار تصویرگران ایرانی صفحات زیادی را به خود اختصاص می دهند و تصویرگران ایرانی اغلب در بازار کتاب کودک جهان، مستقل از متون ایرانی حضور دارند و برخی از آنان با ناشران بین المللی همکاری دارند.
تصویرگری ایران به مکتب اروپای شرقی نزدیک تر است |
با این حال به لحاظ شباهت های تصویری، تصویرگری ایران به مکتب اروپای شرقی نزدیک تر است و در بینال هایی که در این کشور ها برگزار می شود ایرانیان توفیق بیش تری کسب می کنند، هر چند که این نکته را نیز نباید از نظر دور داشت که معتبرترین بینال های جهانی در حوزه تصویرگری کتاب های کودک و نوجوان در اروپای شرقی برگزار می شود و در این کشور ها به تصویرگری هنری اهمیت بیشتری از تصویرگری بازاری داده می شود.
تصویرگری جدید کتاب کودک در ایران با تاسیس کانون پرورش فکری کودک و نوجوان در دهه ۴۰ و با حضور چهره هایی هم چون مرتضی ممیز، فرشید مثقالی، نیکزاد نجومی، بهمن دادخواه، نورالدین زرین کلک و دیگران آغاز شد و با موفقیت فرشید مثقالی در بینال براتیسلاوا در جهان شناخته شد.
فرشید مثقالی با تصویرگری کتاب ماهی سیاه کوچولو، برنده پلاک طلای براتیسلاوا شد که تا سال های اخیر برای تصویرگران ایرانی تکرار نشد، تا اواخر دهه هفتاد که بار دیگر تصویرگری ایران رونق دوباره ای به دست آورد و این جایزه نیز سه بار تکرار شد.
|
|