این ها بخشی از صحبت های وحید است که در سال ۱۹۹۸ به همراه خانواده اش به استرالیا مهاجرت کرده است. اگرچه در فرهنگ خانواده های ایرانی، موضوع کم مصرف کردن انرژی و به تبع آن تولید کمتر گازهای گلخانه ای موضوعی است که کمتر نهادینه شده، اما در زندگی این خانواده ایرانی وضع به گونه دیگری است و بیشتر کارهای روزمره آنان، از رانندگی گرفته تا آبیاری باغچه، بر محور مصرف کم انرژی بنا نهاده شده است.
استرالیا در حال حاضر ۵۵۰ میلیون تن در سال گازهای گلخانه ای تولید می کند که یک پنجم آن توسط فعالیت های روزمره انسانها در منازل و یا مسافرت ها شکل می گیرد.
پیاده روی به جای رانندگی
به طور میانگین، یک خانواده استرالیایی سالانه ۶ تن گاز گلخانه ای تولید می کند و در حدود ۸۰۰۰ دلار بابت هزینه های حمل و نقل خود پرداخت می کند که ۲۵۰۰ دلار از این میزان، بابت خرید سوخت خودرو است..
به گفته وحید، که مهندس کامپیوتر است، راههای بسیار ساده ای برای مصرف کمتر بنزین وجود دارد. او در این باره می گوید:" باد لاستیک ماشین هر چقدر بیشتر باشد مصرف بنزین کمتر است و باید باد ماشین را تا حداکثرمیزان مجاز تنظیم کرد. نکته بعدی وزن ماشین است. هر چقدر وسایل اضافه در ماشین بیشتر باشد میزان مصرف بنزین بیشتر می شود. من خودم تا جای ممکن وسایل اضافی را از ماشین بر می دارم وبه حداقل وسایل مورد نیاز بسنده می کنم."
وحید و خانواده اش از خرید کالاهای غیرضروری خودداری می کنند چون معتقدند که برای ساخت هر کالا انرژی مصرف شده و چنانچه فردی بی جهت وسیله ای را خریداری کند به طور غیر مستقیم به تولید گازهای گلخانه ای کمک کرده است |
وحید معتقد است:" خیلی از انسانها از ماشین بعنوان انبار خانه استفاده می کنند ، در حالی که نمی دانند هر ۳۰ یا ۴۰ کیلوگرم بار اضافه در ماشین به عنوان یک فرد اضافه تلقی می شود که بین ۱۰ تا ۱۵ درصد مصرف بنزین ماشین را بالا می برد."
محاسبات دانشمندان استرالیایی نشان می دهد که به ازای هر ۵۰ کیلوگرمی که از وزن ماشین کاسته شود ،در حدود ۲ درصد میزان تولید گازهای گلخانه ای کمتر می شود.
به عقیده وحید شیوه رانندگی در کاهش تولید گازهای گلخانه ای موثر است:"در کل من تا آنجا که ممکن است مسیرهای کوتاه را پیاده می روم و یا از دوچرخه استفاده می کنم ولی زمانی که مجبور شوم از ماشین استفاده کنم از دور به چراغ قرمزها توجه می کنم و سرعت ماشین را به گونه ای تنظیم می کنم تا بتوانم با تبدیل شدن چراغ به چراغ سبز از چهار راهها عبور کنم. کار دیگری که انجام می دهم این است که به گونه ای رانندگی می کنم که پدال گاز را بیش از ظرفیت ماشین فشار نمی دهم و آن را با سرعت ماشین همگام نگه می دارم. در کل از شتاب گرفتن چه مثبت و چه منفی در رانندگی پرهیز می کنم."
روز به روز شمار بیشتری از مردم در کشورهای صنعتی متوجه می شوند که دوچرخه به لحاظ محیط زیست وسیله ای به مراتب پاک تر برای جایگزینی انواع خودروهاست |
وحید با این شیوه رانندگی توانسته هزینه های سوخت خود را به میزان قابل توجهی کاهش دهد: "من توانسته ام با این نحوه رانندگی تا سی درصد مصرف بنزین ماشینم را کم کنم. یعنی اگر مصرف بنزین ماشینم در هر ۱۰۰ کیلومتر۱۰ لیتر باشد من توانسته ام آن را به ۷ برسانم و این میزان برای ماشینی که سالانه حدود ۲۰۰۰ لیتر بنزین مصرف می کند یعنی پس انداز حدود ۷۰۰ تا ۸۰۰ دلار در سال."
بعضی خانواده های استرالیایی سالانه 13 هزار دلار بابت هزینه های حمل و نقل پرداخت می کنند. بر اساس آمارمنتشره، به ازای هر لیتر کمتر مصرف شدن سوخت اتومبیل ، ۸/۲ کیلوگرم گاز گلخانه ای کمتر تولید می شود و بر اساس محاسبات کارشناسان استرالیایی، تبدیل سوخت ماشین از بنزین به گازوییل سبب می شود ۲۰ درصد گازهای گلخانه ای کمتری تولید شود.
وحید بیشتر اوقات برای انتخاب مسیرهای رانندگی خود از مدیریت مسافرت هوشمندانه (Smart Trip Managment)، بهره می برد:" من سعی می کنم مسیرهایی را انتخاب کنم که کمتر مجبور به ایستادن در پشت چراغ باشم و سعی می کنم مسیر کوتاهتر نیز باشد."
او ادامه می دهد:" من قبلاً وقتی که برای آوردن دخترم کیمیا به مدرسه می رفتم از مسیری عبور می کردم که در حدود ۱۵ متر سربالایی داشت و حساب کردم که اگر ماشینم را که یک تن وزن دارد هر روز ۱۵ متر بالا ببرم نیاز به مصرف بنزین زیادی است، بدین خاطر مسیر دیگری انتخاب کردم که ۱۰۰ یا ۲۰۰ متر طولانی تر است ولی سربالایی و سراشیبی ندارد و در نتیجه در پایان ماه متوجه شدم که کار درستی انجام داده ام چون مصرف بنزین ماشین کاهش یافت."
کاهش مصرف آب
در استرالیا ، هر خانواده بطور میانگین ۴ تن گاز گلخانه ای برای گرم کردن آب منزل در سال تولید می کند و چنانچه از گاز بدین منظور استفاده شود این میزان به ۵/۱ تن تقلیل می یابد.
"اگر انسانها بدانند که آب سالم با چه زحمتی به پشت شیرهای منازل می رسد، حتماً در مصرف آن صرفه جویی می کردند" |
وحید در استفاده از مصرف آب، به ویژه آب گرم، بسیار محتاط است و می گوید:" اگر انسانها بدانند که آب سالم با چه زحمتی به پشت شیرهای منازل می رسد، حتماً در مصرف آن صرفه جویی می کردند. من خودم زمانی که نیاز به استفاده از آب گرم باشد ، شیر آب را بسیار کم باز می کنم، چون معتقدم همان بازدهی را دارد که شیر آب گرم تا آخر باز باشد."
بر اساس محاسبات کارشناسان استرالیایی ، فقط میزان گازهای گلخانه ای که بابت چکه کردن آب گرم تولید می شود ۱۰۰ کیلوگرم در سال است.
وحید حداقل زمان دوش گرفتن در حمام خود را نیز کاهش داده و می گوید:" بر اساس نظر کارشناسان، ۴ دقیقه زمان برای دوش گرفتن می توان صرف کرد که به نظر من حداقل زمانی که ایرانیان در حمام صرف می کنند بین ۱۵ تا ۲۰ دقیقه است. من در حمام، برای جلوگیری از مصرف کمتر آب سر دوش را عوض کردم تا آب کمتری خارج شود و سعی می کنم که سریعاً دوش بگیرم و از حمام بیرون بیایم."
کارشناسان استرالیایی می گویند، چنانچه هر فرد بتواند ۵ دقیقه کمتر در حمام از آب گرم استفاده کند، سالانه میزان ۵۰۰ کیلوگرم گاز گلخانه ای کمتر تولید می کند.
یکی دیگر از کارهای جالب وحید، استفاده مطلوب از باران برای آب یاری باغچه است، او می گوید:" من در ناودان خانه سوراخی را ایجاد کرده ام و در زیر آن بشکه ای پلاستیکی قرار داده ام و با این کار، هنگام بارندگی بخشی از آب باران به جای رفتن به فاضلاب وارد بشکه شده و من از این آب برای آبیاری باغچه و گلها استفاده می کنم."
نیلوفر، همسر وحید نیز فعالیت های جالبی دارد و به عنوان مثال برای استفاده از ماشین لباسشویی و شستن لباسها نیز ملاحظات خاصی دارد:" با توجه به اینکه در حدود ۴۰ درصد انرژی، صرف گرم کردن آب می شود، من از پودرهای ماشین لباسشویی استفاده می کنم که نیاز به آب گرم برای شستن لباس ندارد و با استفاده از آب سرد برای شستشوی لباس، به کاهش مصرف انرژی کمک می کنم."
وسایل الکترونیکی
بر اساس تحقیقات دانشمندان استرالیایی ، استفاده از وسایل صوتی در منازل به میزان ۶ ساعت در روز، سبب می شود که سالانه ۱۰۰ کیلوگرم گاز گلخانه ای تولید شود.
در این خانواده "سبز"، استفاده صحیح از وسایل الکترونیکی نیز از نظرها دور نمانده است. وحید می گوید:" در جایی خواندم که ۳۰ درصد از انرژی منزل، صرف استفاده از تلویزیون های پلاسما می شود و اگر انسانها توجه در نوع خرید وسایل برقی خود نمایند می توانند کاهش قابل توجهی در هزینه های زندگی خود به عمل آورند."
لامپ های فلورسنت ۲۰ درصد انرژی لامپ های معمولی را مصرف می کند |
از طرف دیگر، وحید سعی می کند که در زمانهایی که نیاز به استفاده از صفحه کامپیوتر وجود ندارد، آن را خاموش کند:" مصرف برق صفحه روشن کامپیوتر به اندازه مصرف ۵ لامپ صد وات است و من حتی الامکان صفحه را به هنگام عدم نیاز خاموش می کنم . استفاده درست از کامپیوتر یکی از موضوعاتی است که از دید اغلب مردم پنهان مانده که می تواند به کم شدن تولید گازهای گلخانه ای کمک شایانی کند."
وحید می گوید:" در جایی خواندم که چنانچه صفحه سفید موتور جستجوگر گوگل به صفحه سیاه تبدیل شود، میزان استفاده انرژی در کامپیوتر های کاربران سراسر دنیا به اندازه ای پس انداز می شود که با آن می توان مصرف برق یک شهر کوچک را تامین کرد و بدین خاطر برخی کاربران اینترنتی دوستدار محیط زیست از سایت www.black-google.blogspot.com برای جستجو در اینترنت استفاده می کنند که صفحه ای سیاه دارد و انرژی کمتری مصرف می کند."
بر اساس تحقیقات کارشناسان محیط زیست، یک خانواده استرالیایی بطور میانگین ۵۰۰ کیلوگرم گاز گلخانه ای برای پخت و پز غذا تولید می کند.
وحید و همسرش بیشتر اوقات برای پخت و پز غذا از موج پز " مایکرو ویو" استفاده می کنند. وحید می گوید:" ما از وقتی که متوجه شدیم در حدود ۹۰ درصد از انرژی اجاقها به هدر می رود ، تصمیم گرفتیم که از موج پز استفاده کنیم که این کار نیز تاثیر قابل ملاحظه ای در میزان مصرف انرژی خانه داشت."
در جایی خواندم که چنانچه صفحه سفید موتور جستجوگر گوگل به صفحه سیاه تبدیل شود، میزان استفاده انرژی در کامپیوتر های کاربران سراسر دنیا به اندازه ای پس انداز می شود که با آن می توان مصرف برق یک شهر کوچک را تامین کرد |
از دیگر کارهای جالب این خانواده "سبز"، تبدیل کردن چراغ های منزل به لامپ های فلورسنت است که ۲۰ درصد انرژی لامپ های معمولی را مصرف و ۱۰ برابر بیشتر از آنان عمر می کند.
همچنین ، وحید و خانواده اش از خرید کالاهای غیرضروری خودداری می کنند چون معتقدند که برای ساخت هر کالا انرژی مصرف شده و چنانچه فردی بی جهت وسیله ای را خریداری کند به طور غیر مستقیم به تولید گازهای گلخانه ای کمک کرده است.
وحید می گوید:" ۷۵ درصد از انرژی دنیا از نفت، گاز و زغال سنگ تولید می شود و بشر امروزی آنچه را در ۲۵۰ میلیون سال برایش به ودیعه گذاشته شده است، در ظرف ۲۰۰ سال می خواهد مصرف کند و این موضوع هشداری جدی برای ساکنان کره زمین است.