حراج هنر ایرانی در کریستی دبی

حراج هنر ایرانی در کریستی دبی

حراج کریستی برای سومین بار در خاورمیانه روز 31 اکتبر امسال حراج آثار هنر مدرن و معاصر ایران و عرب را در دبی برگزار کرد. در این حراج 180 اثر نقاشی، مجسمه و عکس از هنرمندان عرب و ایرانی عرضه شد که 60 اثر آن متعلق به هنرمندان ایرانی بود.

این رویداد در حالی اتفاق افتاد که این روزها مقامات سفارت ایران در انگلستان به شدت از حراج گذاشتن تکه سنگ متعلق به تخت جمشید با تصویر سر یک سرباز هخامنشی به مؤسسه کریستی اعتراض کرده‌اند. سفارت ایران این قطعه سنگ تاریخی را جزو میراث فرهنگی ایران معرفی کرده که 30 سال پیش از ایران به سرقت رفته‌است.

کارشناسان امور هنری معتقدند که حراج‌های اخیر کریستی دبی در معرفی آثار هنر مدرن و معاصر ایران در منطقه اهمیت ویژه‌ای داشته‌است. چنان‌که گالری‌های دبی به‌عنوان شهری که می‌خواهد قطب رویدادهای فرهنگی و هنری منطقه نیز باشد، این روزها بر دیوار خود تابلوهای هنرمندان ایرانی را به دوش دارد.

درخشش آثار ایرانی در میان آثار عربی

گران‌ترین اثر ایرانی متعلق به فرهاد مشیری بود که پس از دقایقی رقابت میان چند مجموعه‌دار و گالری‌دار به مبلغ 500 هزار دلار به‌ فروش رسید. مشیری در تابلوی «یک دنیا» نقشه‌ای از جهان، ساخته شده با نگین‌هایی به رنگ آبی و طلایی را به نمایش گذاشت که در میان آثار دیگر و در نورپردازی سالن تمام مدت حراج می‌درخشید.


یک دنیا، اثر فرهاد مشیری/ از سایت کریستی

مجسمه‌های برنزی پرویز تناولی از مجموعه «شاعر» او با نام‌های «شاعر ایستاده» و «شاعر و درخت سرو» به ترتیب به قیمت 280 هزار و 170 هزار دلار به فروش رفت. سال گذشته نیز مجسمه‌های معروف «هیچ» پرویز تناولی در این حراج شرکت داشت که هم اکنون یکی از آنها به‌طور دایم در مرکز بورس و معاملات ارزی دبی در معرض دید همگان است.

از آیدین آغداشلو تنها یک اثر در کریستی دبی حضور داشت با نام «خاطرات ویرانی: سال‌های آتش و برف». قیمت کارشناسی این اثر بین 20 تا 30 هزار دلار برآورد شده بود که میان رقابت چند خریدار ایرانی به قیمت 120 هزار دلار به فروش رسید.


خاطرات ویرانی: سال‌های آتش و برف، اثر آیدین آغداشلو. از سایت رسمی هنرمند

امسال دو تابلو عکس از عباس کیارستمی نیز در کریستیی به حراج گذاشته شد. اثر «برف» 100 هزار دلار و «باد و باران» 60 هزار دلار فروخته شد. در تابلو برف، کیارستمی تک درختی را میان انبوه برف تصویر کرده که بیننده تنها تنه آن را می‌بیند و سایه‌ای از شاخه‌های آن.


برف، اثر عباس کیارستمی/ عکس از محمدحامد زینلی

پاسداران انقلاب به 200 هزار دلار فروخته شد

در دو سال گذشته گالری‌داران دبی به کارهای شیرین نشاط علاقه نشان داده‌اند. از آثار او در نمایشگاه هنری خلیج (Gulf Art Fair) که سال گذشته در دبی برگزار شد، استقبال شد. شیرین نشاط در سبک عکاسی خود موضوعات اجتماعی و سیاسی را بامحوریت زن به نمایش می‌گذارد. اثر «پاسداران انقلاب» او در این حراج به قیمت 200 هزار دلار فروش رفت.

همچنین تابلوی عکسی از وی که گروه زنان ایرانی با چادر سیاه را نشان می‌دهد به قیمت 170 هزار دلار فروخته شد. قیمت پیش برآورد شده این عکس 60 تا 80 هزار دلار بوده است.


پاسداران انقلاب، اثر شیرین نشاط/ از سایت کریستی

زنده‌رودی و گران‌ترین آثار ایرانی

در طول حراج به آسانی می‌شد فهمید که آثار خط و نقش حسین زنده رودی طرفداران زیادی دارد. قیمت تابلو خط‌های زنده رودی پس از نمایش به سرعت بالا می‌رفت. اثر سقاخانه‌ای او که پیش‌بینی می‌شد تا 180 هزار دلار فروش رود به 400 هزار دلار رسید. تابلوی «قرمز و سفید» حسین زنده رودی نیز 280 هزار دلار فروش رفت.


نام اول، اثر حسین زنده‌رودی که 380 هزار دلار فروخته شد. از سایت کریستی

حسین زنده رودی هنرمند نوگرای معاصر و از بنیانگذاران مکتب سقاخانه است که تلاش کرده با استفاده از نمادها، نشانه های هنر سنتی ایران، روشی تازه و مدرن را در هنرهای تجسمی ایران پدید آورد. حراج کریستی به نوعی او را یکی از گران‌ترین هنرمندان ایرانی معرفی کرده‌است.

سال گذشته گران‌ترین اثر نقاشی- خط حراج کریستیز متعلق به محمد احصایی با نام «اسماء‌الله» بود. این اثر با قیمتی بیش از ‪ ۱۰۰‬هزار دلار به فروش رسیده بود. امسال از احصایی اثری در حراج حضور نداشت.

در میان آثار هنرمندان معاصر ایران دو تابلو از حسین بهزاد نیز به قیمت 38 و 25 هزار دلار فروخته شد. همچنین آثاری از محسن وزیری مقدم، فرامرز پیلارام، شادی قدیریان، حسین کاظمی، گلناز فتحی، علیرضا اسپهبد، فرح اصولی، کوروش شیشه‌گران و ناصر اویسی در این حراجی فروخته شدند.

یکی از تابلو عکس‌های حراج امسال و یک اثر آشنا برای ایرانیان، پرتره‌ای از اشرف پهلوی بود. این عکس سیاه و سفید اثر هنرمند آمریکایی، اندی وارهال (Andy Warhol)
(1987-1928) است. برآورد می شد این تابلو عکس به قیمت 80 هزار دلار فروخته شود که قیمت آن در حراج به 150 هزار دلار رسید.


پرتره‌ای از اشرف پهلوی، اثر اندی وارهال/ از سایت کریستی

در میان آثار هنرمندان عرب، آثار هنرمندان عراقی طرفداران بیشتری داشت و بالاتر از قیمت‌های پیش‌بینی شده فروخته می‌شد.
گران‌ترین اثر این حراج متعلق بود به احمد مصطفی، هنرمند مصری که در یک اثر نه قطعه‌ای، تابلوی بزرگی از آیه‌های قرآنی را خطاطی کرده‌است.

در این حراج هنرمندان عرب از کشورهای مصر، لبنان، عراق، سوریه، تونس، مراکش و کویت شرکت کردند.

حراج کریستی معتبرترین و بزرگ‌ترین حراج هنری در دنیاست که مرکز اصلی آن در لندن قرار دارد. گفته می‌شود که کریستی دو سال پیش تصمیم داشت این حراج را در تهران برگزار کند و در واقع تهران را مرکز خود در منطقه قرار دهد. این موسسه به علت ناپایداری اوضاع سیاسی و مدیریتی ایران از تصمیم خود دست کشید، به سراغ دبی آمد و امسال نیز حراج هنر مدرن و معاصر ایران و عرب و حراج ساعت و جواهر را در دو روز پیاپی در برج‌های امارات برگزار کرد.

سایت کریستی:
https://www.christies.com


شاعر ایستاده، اثر پرویز تناولی
+0
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.