دکتر مسعود مردانی عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در گفت وگو با خبرنگار «بهداشت و درمان» ایسنا، با بیان این که هپاتیت ویروسی یک بیماری التهابی کبد است، افزود: یرقان، بیاشتهایی، تهوع، استفراغ و درد شکم از علایم آن به شمار میروند که ناقل آن میتواند ویروس، باکتری و عوامل بیماری زا باشد.
وی با بیان این که شایعترین عامل هپاتیت، عفونتهای ویروسی هستند، اظهار کرد: هپاتیتها بر اساس طول دوره بیماری به دو نوع حاد و مزمن تقسیم میشوند که در هپاتیت حاد، بیماران عمدتا با بیاشتهایی مفرط، زردی، تهوع، استفراغ و درد شکم مراجعه میکنند. اما در موارد مزمن ممکن است علایم بیماری، طولانی شده و با خستگی، ضعف و بی حالی بیمار همراه باشد.
دکتر مردانی تصریح کرد: راه انتقال هپاتیت A از راه مدفوعی دهانی است. به طوری که عامل ویروس زا در فرد بیمار از راه مدفوع دفع شده و در صورتی که بیمار رعایت مسایل بهداشت فردی و اجتماعی را نکند، باعث انتقال بیماری به افراد حساس دیگر می شود.
وی با بیان این که در کشورهای جهان سوم یکی از راههای شایع انتقال هپاتیت A به دنبال مصرف مایعات و مواد غذایی در رستورانها و فروشندگان دوره گرد صورت میگیرد، اذعان داشت: همچنین راه انتقال هپاتیت B بیشتر به دنبال تزریق خون یا تزریقات آلوده از طریق سرنگ مشترک در معتادان تزریقی مواد مخدر است.
این فوق تخصص بیماریهای عفونی، با بیان این که در ایران حدود دو میلیون نفر ناقل سالم ویروس هپاتیت Bهستند، یادآور شد: هپاتیت یک بیماری بسیار خوش خیم است. به طوری که قسمت عمدهای از بیماران بدون مصرف دارو مداوا می شوند. همچنین در مور هپاتیت A ممکن است یک در هزار به فرم برق آسا منجر به مرگ شود، درهپاتیت B سه تا پنج درصد و درهپاتیت C، سی درصد بیماری می تواند به شکل مزمن بروز کرده و باعث مرگ شود.
وی با بیان این که هپاتیت به هیچ عنوان نمیتواند باعث ایدز شود، تصریح کرد: فرد معتاد به دنبال استفاده از سرنگ مشترک به همان نسبت که امکان ابتلا به انواع هپاتیت را دارد، ممکن است دچار بیماری ایدز نیز شود.
مردانی رعایت مسایل بهداشت فردی و اجتماعی را در جلوگیری از هپاتیت A بسیار حائز اهمیت دانست و افزود: میتوان با شست و شوی مکرر دستها، نظارت بر رستورانها و فروشندههای مواد غذایی در معابر از ابتلا به این نوع هپاتیت جلوگیری کرد. همچنین چنانچه دانشآموزی دچار هپاتیت A میباشد، والدین باید تا بهبودی کامل فرزند خود از رفتن او به مدرسه ممانعت به عمل آورند.
وی خاطرنشان کرد: تزریق واکسن هپاتیت B باعث عدم ابتلا به بیماری هپاتیت شده به طوری که فرد تا پایان زندگی دچار بیماری نمیشود. همچنین از اردیبهشت سال 72 تاکنون به کلیه افراد متولد شده، به صورت رایگان این واکسن تزریق می شود. چنانچه هر فردی واکسن هپاتیت را تزریق کند، از ابتلا به هپاتیت B مزمن و عواقب آن از جمله سرطان کبد مصون میماند.