پنج فرهنگسرای تهران و همچنین موزه هنرهای دینی امام علی، مجموعه فرهنگی آسمان و موزه سینما میزبان بخش های مختلف این هفته خواهند بود.
سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران در حالی تصمیم به برگزاری هفته مولوی گرفته که وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به عنوان متولی اصلی این موضوع برای بزرگداشت و برگزار کردن برنامه ای ویژه در هشتصدمین سال تولد مولوی هیچ اقدامی نکرده است.
برنامه های مختلف در کشور ترکیه به مناسبت هشتصدمین سال تولد این شاعر، مسئولان فرهنگی در ایران و هنرمندان را سخت نگران کرده است. آنها نگران این هستند که ترکیه مولوی را شاعری متعلق به این کشور معرفی می کند، حال آنکه بیش از ۹۰ درصد شعرهای مولوی به زبان فارسی است.
حسین خسروجردی هنرمند گرافیست و نقاش می گوید: "باید دید به چه دلیل ما هم به یکباره تصمیم به برگزاری مراسمی برای سال مولانا گرفته ایم؛ آیا هدف تنها بزرگداشت اوست یا به دلیل احساس از دست دادن اوست؟ به نظر می رسد چنین اقداماتی، نوعی عکس العمل در مقابل اقداماتی است که ترکیه انجام داده است."
او می افزاید: "در مدت زمانی که ما از مسائل فرهنگی مان غافل بوده و با مسائل سیاسی و اقتصادی مان در گیر بودیم؛ ترکیه با برنامه ریزی دقیق و اقداماتش کاری کرد که دنیا مولانا را بشناسد. ترکیه دارد بیشترین در آمد و ثروتش را از طریق جذب و جلب توریست تامین می کند و حال بواسطه کارهایی که برای شناسایی مولانا انجام می دهد و بودجه هایی که به این منظور صرف می کند این هدف را به گونه ای دیگر دنبال می کند. آنها در واقع به اندیشمندان اروپایی و آمریکایی این اجازه را می دهند که با حضورشان در ترکیه اندیشه هایشان را به داخل کشور منتقل کنند."
پرویز تناولی مجسمه ساز نیز عنوان می کند: "ما در برگزاری بزرگداشت و مراسم برای مولانا بسیار تاخیر داشتهایم. در آخرین ماه های سال ۲۰۰۷ که سال مولانا است به فکر افتادهایم که ما هم برنامههایی داشته باشیم. کشورهای دیگر با برنامهریزیهای دقیق، بزرگداشتهایشان را برگزار کردند. حتی کشورهایی که ارتباطی با فرهنگ و زبان مولانا ندارند زودتر از ما به فکر برگزاری برنامه افتادهاند اما متولیان اصلی این امر هنوز به فکر برنامهریزی اصولی نیستند."
باید دید به چه دلیل ما هم به یکباره تصمیم به برگزاری مراسمی برای سال مولانا گرفته ایم؛ آیا هدف تنها بزرگداشت اوست یا به دلیل احساس از دست دادن اوست؟ |
با نزدیکی ماه های محرم و صفر و محدود شدن اجرای برنامه های هنری در ایران، بسیاری از مراکز فرهنگی تصمیم گرفته اند برنامه های بزرگداشت مولوی را در ماه آبان برگزار کنند.
در هفته مولوی در بخش موسیقی پنج گروه از ایران، تاجیکستان و افغانستان به اجرای برنامه خواهند پرداخت. گروه "فیه ما فیه" به سفارش فرهنگسرای هنر اجرایی ویژه را آماده کرده است که در این اجرا قطعات باکلام و با استفاده از اشعار مولانا در کنار قطعات بی کلام به سه زبان فارسی، عربی و انگلیسی اجرا می شوند. اجرای دولتمند خال اف خواننده مشهور کشور تاجیکستان به همراه گروهش یکی دیگر از برنامه های موسیقی در هفته مولوی است.
گروه "روحتاف" به سرپرستی آرش شهریاری مقام های تنبور را اجرا می کنند، دف نوازان "درویش خان" به اجرای موسیقی سماع می پردازند و گروه "سایبان آبی" از کشور افغانستان با استفاده از اشعار مولوی موسیقی افغانی اجرا می کنند.
در بخش تئاتر نیز چهار نمایش در فرهنگسرای هنر، بهمن و دانشجو به روی صحنه میروند.
اجرای نمایش های "رستاخیز عشق" نوشته محمد رحمانیان و کارگردانی حسین مسافر آستانه، "طوطی پر" نوشته و کارگردانی زهرا صبری، "دیدار در دمشق" نوشته و به کارگردانی محمد ابراهیمیان و اپرت "طبیب عشق" نوشته و کارگردانی بابک محمدی و آهنگسازی ابراهیم اثباتی از جمله برنامه های این بخش است.
۷ نمایشگاه گروهی و انفرادی نیز شامل نمایشگاه های نقاشی، مجسمه سازی، نگارگری و عکس، در فرهنگسراهای مختلف برپا خواهد شد.
برنامههای نقاشی شامل دو نمایشگاه انفرادی زهره قادری و سلیمه معتمدی و نمایشگاه گروهی آبی بیکران در فرهنگسرای هنر است.
در برگزاری بزرگداشت و مراسم برای مولانا بسیار تاخیر داشتهایم. در آخرین ماه های سال ۲۰۰۷ که سال مولانا است به فکر افتادهایم که ما هم برنامههایی داشته باشیم. کشورهای دیگر با برنامهریزیهای دقیق، بزرگداشتهایشان را برگزار کردند |
نمایشگاه مجسمه گروهی اساتید نیز به نمایش آثاری از جعفر نجیبی، داریوش زندی و منیژه آرمین اختصاص دارد که در فرهنگسرای ابن سینا برپا میشود.
همچنین نمایشگاه انفرادی عکس کینوش ایزدی در گالری شماره دو فرهنگسرای هنر و نمایشگاه نازنین تنها در فرهنگسرای خانواده و نمایشگاه ملوک ابهری و نادر لک در فرهنگسرای دانشجو برپا میشود ودر بخش نگارگری، ۴۵ اثر از اردشیر مجرد تاکستانی در گالری شماره یک فرهنگسرای هنر به نمایش درمیآید.
در بخش فیلم که در موزه سینما برگزار می شود، دو فیلم بلند از ایران، چند فیلم کوتاه و مستند از ایران، اتریش، فرانسه ، ترکیه وکانادا با موضوع مولوی به روی پرده خواهد رفت.
۱۰ سخنران و پژوهشگر نیز در بخش سخنرانی که در موزه هنرهای دینی امام علی و مجموعه فرهنگی آسمان اجرا می شود، به ارائه مقاله درباره وجوه مختلف زندگی و آثار مولوی و تأثیر او بر برخی متفکران جهان خواهند پرداخت.