این جشنواره به همت انجمن یاری در اپسالا برگزار میشود که به کودکان و نوجوانان نیازمند در ایران که قادر به ادامه تحصیل نیستند و خطر خیابانی شدن آنها را تهدید میکند، کمک هزینه آموزشی پرداخت میکند.
در برنامه افتتاحیه بیش از ۲۰۰ تن در سینمای قدیمی Slottsbiografen حضور پیدا کردند که حدود یک سوم از آنها سوئدی بودند.
جشنواره "ایران، زن و کودک" در شهر اپسالا توسط "سوسن تسلیمی"، بازیگر سرشناس ایرانی مقیم سوئد افتتاح شد.
وی با اشاره به تفاوتهای فعالیت هنری در کشور سوئد با ایران گفت: "وقتی به عنوان بازیگر و کارگردان برای اولین بار کار تئاتری در سوئد را آغاز کردم، شوکه شدم. مدیر تئاتر تنها زمانی که کار من روی صحنه رفت، آن را دید و پیش از آن نه متن را خواند و نه تمرینهای مرا کنترل کرد."
وی ادامه داد: "در سوئد وظیفه و مسئولیت هنر بر عهده هنرمند است. کاملاً برخلاف ایران. هنر یک بیان شخصی است. بیان شخصی هنرمند و دولت هیچ دخالتی در این که داستان فیلم و تئاتر چیست، و بازیگر چگونه کار میکند ندارد."
در این جشنواره، جعفر پناهی، کارگردان فیلم "آفساید"، محمدرضا شریفینیا و سارا خوئینیها بازیگران فیلم "نقاب"، رویا تیموریان، بازیگر تئاتر و سینما و مسعود رایگان بازیگر سینما حضور داشتند و در سخنانی کوتاه به درخواست مجری برنامه به حاضران در جلسه خوشامد گفتند.
جشنواره با فیلم ۱۵ دقیقهای "آوازهای سکوت" ساخته خسرو سینایی آغاز شد. او در این فیلم نگاهی متفاوت به وضعیت زنان در ایران دارد.
سپس فیلم "آفساید" نمایش داده شد. جعفر پناهی در آغاز جشنواره، اجرای این فیلم در جشنواره یاری را به سوسن تسلیمی تقدیم کرد.
فیلم های شرکت کننده در جشنواره: "آفساید" و "دایره" (جعفر پناهی)، "خون بازی" (رخشان بنی اعتماد)، "نقاب" (کاظم راست گفتار)، "پل سیزدهم" (فرهاد قریب)، "کافه ستاره" (ساسان مقدم)، "دنیا"( منوچهر مصیری)، "جایی برای زندگی"(محمد بزرگ نیا)، "مکس"(سامان مقدم)، "مصدق" (رضا علامهزاده) و "اتوبوس شب" (کیومرث پوراحمد) |
جعفر پناهی کارگردان فیلمهای "آفساید" و "دایره" پس از نمایش فیلم در یک جلسه پرسش و پاسخ به پرسشهای حاضران در جلسه پاسخ داد. فیلم "آفساید" آخرین ساخته این کارگردان، اخیراً در چهارمین جشنواره فیلمهای خاورمیانه دانشگاه فلوریدا آمریکا به نمایش درآمد.
آفساید » درباره چند دختر جوان است که با پوشیدن لباس پسرانه وارد ورزشگاه آزادی میشوند، تا بازی حساس ایران و بحرین را ببینند، اما به دلیل ممنوعیت ورود زنها به استادیوم دستگیر میشوند و در بازداشتگاه موقت از دیدن بازی محروم میشوند.
پناهی با تاکید بر این که سه فیلم دایره، طلای سرخ و آفساید در ایران نمایش داده نشده است، گفت: "طبیعی است که دلم میخواست فیلمهایم ابتدا در ایران نمایش داده شود اما متاسفانه چنین اجازهای تا به امروز داده نشده. این فیلمها از طریق شبکه قاچاق فیلم بهطور غیر قانونی کپی شده و علاقهمندان سینما آن را دیده اند. با نگاهی به تاریخ سینما میبینیم هنرمندان چند کشور دیگر از جمله شوروی با چنین مشکلاتی در کار خود روبهرو بودند اما در نهایت با تلاش و مقاومت فیلمسازان فیلمهای خوب و ماندگاری ساخته شده است."
پناهی تاکید کرد که در ایران هشتاد درصد از توان هنرمندان و فیلمسازان صرف این میشود که با توجه به سانسور حاکم، چه فیلمی میتوانند بسازند و فقط بیست درصد از توان آنها صرف خلاقیت و چگونه ساختن کار هنری میشود.
وی در پاسخ به اینکه با داشتن سه فیلم ممنوع در کارنامه خود آیا امکان ادامه فعالیت در ایران را دارد یا خیر، توضیح داد: "در حال حاضر موقعیت فیلمسازان در ایران به گونهای است که مردم به شدت از آنها حمایت میکنند. وقتی خانم تهمینه میلانی را بازداشت کردند به دلیل حمایتهای مردم و رسانهها فقط توانستند شش روز او را نگه دارند و زود رهایش کردند".
پس از فیلم "آفساید" قرار بود فیلم "نقاب" پخش شود اما به دلیل مشکلات فنی، فیلم "گیس بریده" جایگزین آن شد. پس از نمایش این فیلم، محمدرضا شریفینیا با زبانی طنز با تاکید بر این که پدر بدخلق و متعصب و دگم فیلم هیچ ربطی به شخصیت واقعی او ندارد، برای حاضران در جلسه گفت: "سینمای ایران بسته به نوع مخاطب تقسیمبندی نمیشود و همه فیلمها را همه آدمها میبینند. این فیلم اگرچه معیارهایی دارد که شاید برای مخاطب جدی سینما جالب نباشد اما نمایانگر واقعیتهای بخشی از جامعه ما است. فاصله بین پدر و مادرها با فرزندانشان و همچنین مشکلات بین آنها زیاد شده است. به همین دلیل از این فیلم استقبال شد و قشری که به دیدن آن رفتند با فیلم ارتباط برقرار کردند".
در هفتمین جشنواره فیلم یاری در اپسالا، فیلمهای بلند "آفساید" و "دایره" (جعفر پناهی)، "خون بازی" (رخشان بنی اعتماد)، "نقاب" (کاظم راست گفتار)، "پل سیزدهم" (فرهاد قریب)، "کافه ستاره" (ساسان مقدم)، "دنیا"( منوچهر مصیری)، "جایی برای زندگی"(محمد بزرگ نیا)، "مکس"(سامان مقدم)، "مصدق" (رضا علامهزاده) و "اتوبوس شب" (کیومرث پوراحمد) نمایش داده میشود.
به علاوه، فیلمهای کوتاه "گل مراد تو" (فرهاد حاجمحمدی، ۱۰ دقیقه)، "آوازهای سکوت"(خسرو سینایی، ۱۵ دقیقه)، "آن" (پوپک مظفری، ۱۵ دقیقه)، "دختر، پسر و پیرمرد" (منیره قیدی، ۱۵ دقیقه)، "زیتون" (میسا مولوی، ۶ دقیقه)، "پیرمرد و ریل" (رضایی،۱۰ دقیقه)، "زیر خاک خانه پدری" (ناصر زراعتی، ۱۵ دقیقه) و "آن بالا کنار جاده" (مرجان اشرفی زاده، ۱۵ دقیقه) نیز در این جشنواره به نمایش درخواهد آمد.
تعدادی از فیلمهایی که در این جشنواره سه روزه نمایش داده میشود، امروز (۲۹ سپتامبر) در استکهلم نیز نمایش داده میشود.
در استکهلم، پس از افتتاح برنامه توسط "سوسن تسلیمی"، فیلمهای "گل مراد تو"، "آفساید"، "آوازهای سکوت"، "نقاب"، "آن"، "دختر، پسر و پیرمرد"، "خونبازی" و "پل سیزدهم" نمایش داده میشود.
محمدرضا شریفینیا و سارا خوئینیها، بازیگران فیلم "نقاب" امروز پس از نمایش این فیلم برای حاضران در جلسه صحبت خواهند کرد.
در حاشیه این جشنواره، در بخشی تحت عنوان " کودکان جهان"، فیلم "پل سیزدهم" اثر کارگردان ایرانی مقیم آمریکا فرهاد قریب (استیون راش) نمایش داده شد. در این فیلم شراره رخام، جمشید مشایخی، و مجید صالحی ایفای نقش می کنند. این فیلم درباره کودکانی است که برای کار به تهران آورده شده و به بزهکاری کشیده میشوند: دختری ۸ ساله به نام نرگس به همراه چند کودک دیگر برای کسب درآمد به تهران می آید و در تهران به خانه مردی به نام دخان میرود و گرفتار مشکلاتی می شود.
تعدادی از هنرمندان ایرانی که در جشنواره حضور داشتند |
نمایش عمومی این فیلم که در بیستمین دوره جشنواره بینالمللی فیلمهای کودکان و نوجوانان نمایش داده شده، در ایران ممنوع است و کارگردان آن را به طور مجانی برای نمایش در اختیار جشنواره فیلم انجمن یاری قرار داده است. این فیلم که در سال ۱۳۸۳ ساخته شده، جایزه بهترین فیلم، بهترین کارگردان، بهترین بازیگر زن و بهترین فیلم از نگاه تماشاگر را در جشنواره بینالمللی کالیفرنیا دریافت کرده است.
کارگردان این فیلم در آمریکا فیلمهایی چونBlack Rose ، Runing from the shadow و Extreme Honor را ساخته است.
در هفتمین جشنواره فیلم یاری، امسال در بخش ویژه ایرانشناسی نیز دو فیلم درباره ایران نشان داده میشود: نمایشنامه "مصدق" ساخته رضا علامهزاده و فیلم مستند ۶۰ دقیقهای "اگر نبود بهمنبیک" ساخته نادعلی شجاعی که درباره "بهمن بیگی"، پدر مدارس عشایری در ایران است.
قرار است تعدادی از فیلمهای نمایش داده شده در هفتمین جشنواره یاری، در روز ۷ اکتبر در شهر لین شوپینگ سوئد به نمایش در بیاید.
گفتنی است در حال حاضر نزدیک به ۲۷۳ کودک و نوجوان از طریق کمکهای انجمن یاری در دو عرصه کمک هزینه آموزشی و سرپرستی مشغول تحصیل هستند. اعضای این انجمن تا به امروز ۵ کتابخانه در روستاهای "گلین" و "اورامان تخت" در کردستان و روستاهای "زابلی"، "شیرکان" و "اسفندک" در استان بلوچستان ساختهاند و در پی راهاندازی ۲ کتابخانه در استان بوشهر و فارس هستند.
انجمن یاری جهت معرفی خود به مخاطب، تا به امروز میزبان هنرمندانی چون نیکی کریمی، فاطمه معتمدآریا، رخشان بنی اعتماد، بهمن قبادی، حمید فرخ نژاد، پرویز پرستویی و مسعود بخشی بوده است.
این انجمن همچنین تا به امروز دو کنسرت موسیقی با حضور پری زنگنه و گروه وزیری به سرپرستی کیوان ساکت برگزار کرده است.
|