یحیی شریعت - وکیل خانه فرهاد - اعلام کرد، کلیهی آثار فرهاد متعلق به وی و خانه فرهاد است، تا زمانی که عکس این قضیه ثابت شود.
اول: پروندهی آوای چنگ
شریعت در این نشست از پروندهی آوای چنگ یاد کرد و با اشارهای به تاریخ شکلگیری این موسسه و فعالیتهای آن گفت: آوای چنگ شرکتی است که بافت حقوقی آن با مسوولیت محدود است. در 29 دی ماه سال 61 با مدیر عاملی عباس منطقی تاسیس شده و طی این سالها کلیهی آثار فرهاد را بدون داشتن مجوز خانهی فرهاد پخش و عرضه کرده است.
وکیل خانهی فرهاد اضافه کرد: عباس منطقی، بهعنوان مدیر عامل این موسسه در بیستونهم آذر ماه سال 70 استعفا داد و مهین زارع، مدیر این مجموعه شد و در همان زمان از سوی مرکز سرود و آهنگهای انقلابی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برای رسیدگی به رفع نقص پرونده به این موسسه اعلام شد که برای حقوقی شدن کارهایشان نیاز به تکمیل پرونده دارند و در غیراینصورت این قضیه به منزلهی انصراف از فعالیت موسسهی یادشده تلقی خواهد شد.
وی مدعی شد، پس از تاریخ 10 دی ماه سال 70 تا به امروز، حتا اگر مرکز موسیقی هم پروندهی آوای چنگ را لغو نکرده باشد، باز هم این موسسه طبق استناد قبلی، قانونی نخواهد بود. درصورتیکه در تمام پیگیریهای معترضانهای که ما در وزارت ارشاد داشتهایم، تمام خطابهها و نامههای ارشاد بهنام "عباس منطقی" صادر شده است. درحالیکه این موسسه نه وجود خارجی دارد و نه شخص نامبرده مدیر این موسسه تلقی میشود.
او با اشاره به شکایتهای خانهی فرهاد نسبت به پخش غیرقانونی آثار وی اظهار کرد: اولین شکایت ما برای پخش مجموعهی وحدت در تاریخ نهم فروردین سال 76 صورت گرفت و بهدنبال آن در تاریخهای 12 اردیبهشت 77، 25 مرداد 77 و 17 شهریور 78 شکایات متعددی را تنظیم کردیم که تمام این پیگیریهای معترضانه به عباس منطقی و موسسهی آوای چنگ هم اعلام میشد. درحالیکه تاکنون هیچ جواب منطقی نسبت به این شکایات دریافت نکردهایم.
استنادها و توافق با منفردزاده
شریعت در ادامه به استنادهای عباس منطقی نسبت به تکثیر و انتشار آثار فرهاد اشاره کرد و گفت: منطقی اعلام کرده است که طی قراردادی با اسفندیار منفردزاده که شاعر برخی از آثار فرهاد محسوب میشود، مجوز انتشار آثار این هنرمند را دریافت کرده است. در حالیکه در مراسم بزرگداشت فرهاد که سال گذشته برگزار شده بود، منفردزاده طی یادداشتی اعلام کرد که از زمان تولد تاکنون کسی را بهنام "عباس منطقی" نمیشناسند و هیچ قراردادی را مبنی بر واگذاری حقوق خود نسبت به آثار فرهاد به او ارایه نکرده است. پس در اینجا هم میتوان نتیجه گرفت که تمام ادعاهای منطقی و آوای چنگ کذب مطلق است. هر چند که متاسفانه حتا بعد از فوت او و برخلاف غیرقانونی بودن کارهایشان، همچنان ورثهی وی در حال پیگیری فعالیتهای این موسسه هستند.
"وحدت"های جعلی
وکیل خانهی فرهاد سپس با نشان دادن یکی از سیدیهای فرهاد با نام "وحدت" که چندی پیش از سوی موسسهی آوای چنگ منتشر شده است، اعلام کرد که این سیدی و سیدیهایی مشابه آن قاچاقاند و خرید و فروش آنها جرم محسوب میشود. درحالیکه خانوادهی منطقی با وجود غیرقانونی بودن فعالیت خود و برای پوشاندن کارشان هولوگرام جدیدی روی این سیدی زده تا اعلام کنند که مالک خاصی دارد.
به گزارش ایسنا، منوچهر آزادی - ناشر اختصاصی آثار فرهاد - هم در ادامهی سخنان شریعت اضافه کرد: هر اثری به سه شکل امکان انتشار دارد؛ یعنی یا اثری بدون مجوز ارشاد جعل میشود، یا اثری مجوز میگیرد، ولی در محتوای اصلی آن دست برده میشود، و یا اثری انتشار مییابد و طبق تعهد، ناشر متعهد میشود که حق و حقوق مالکان افراد مرتبط به اثر را پرداخت کند، که در هر سه مرحلهی یادشده، وزارت ارشاد تنها در محدودهی ساختمانی خود امکان توقیف و یا تنبیه یک اثر را پیدا میکند و گویا بیرون از این محدوده هیچ اتفاقی نمیافتد.
وی افزود: کلیهی آثاری که از سوی خانهی فرهاد توقیف شده، در بازار وجود دارند و هیچ ممیزی و محدودیتی برای فروش و یا پخش این آثار نیافتاده است. اما متاسفانه ما بهعنوان پخشکنندگان اصلی آثار فرهاد چون موظف به دادن حقوق نشر به صاحبان اصلی اثر هستیم و لاجرم قیمت آثارمان بیشتر از نسخههای قاچاق است، هیچ رقابتی با این آثار نمیتوانیم بکنیم.
اگر کسی ادعایی دارد پیش بیاید
شریعت نیز در ادامه گفت: کلیهی آثار فرهاد به شکل مشترک منتشر میشود و ما هم از سال 84 تا کنون اعلام کردهایم که هر کسی مدعی حقی و حقوقی بر آثار فرهاد است، پیش بیاید؛ در حالی که آثار فرهاد را قاچاق میکنند، ولی کسی ادعای مالکیت آنرا تاکنون نکرده است و حتا عباس منطقی نیز مدعی است که آثار فرهاد متعلق به خود فرهاد است؛ ولی با این وجود مثل بقیه به کار خود ادامه میدهد.
وی تصریح کرد: خانهی فرهاد همزمان با پیگیری نشر و پخش آثار فرهاد با افرادی که مثل اسفندیار منفردزاده مرتبط با آثار این هنرمند هستند، در تماس است و چه بخواهیم و چه نخواهیم، آثار فرهاد مالکیت مشترکی بین آهنگساز، شاعر و خواننده دارند. هر چند که موسسه فرهنگی هنری خانه فرهاد طی توافق با این افراد، تنها نهادی است که میتواند مانع نشر آثار این هنرمند در هر جای دنیا باشد.
"از دورها"ی فرهاد در انتظار مجوز
در ادامه این نشست یحیی شریعت با اشاره به تقاضای خانهی فرهاد برای نشر مجموعهی "از دورها" گفت: این مجموعه شامل دو مصاحبه کامل فرهاد با رادیو فرانسه و رادیو بیبی سی است، که اولینبار بخشهایی از هر دو مصاحبه در مجموعههای قبلی این هنرمند منتشر شده و سال گذشته خانهی فرهاد تقاضای انتشار کامل این مصاحبهها را داد و به ما نیز اعلام کردند که ظرف 45 روز مجوز نامبرده ارایه میشود. در حالیکه بعد از پیگیریهای متفاوت در ابتدا اعلام کردند که این مجموعه مصاحبه است و جزو شعر و آهنگ محسوب نمیشود. بعد از آن درخواست کردند که متن کامل مصاحبهها را مطالعه کنند و در آخرین مرحله نیز این متن برای حراست وزارت ارشاد ارسال شد، تا آنها نظرنهایی را در این رابطه بدهند.
اگر یک کلمه حذف شود ...
وکیل خانهی فرهاد تصریح کرد: طی آخرین صحبتی که با دشتگلی - رییس شورای نظارت و ارزشیابی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی - در اینباره داشتهام، او اعلام کرد که قطعا این مجموعه منتشر میشود و مشکلی نخواهد داشت، هر چند ما هنوز جواب قانعکنندهای که تکلیفمان را مشخص کند، نشنیدهایم و از همین جا نیز اعلام میکنیم که حتا اگر یک کلمه از این مجموعه حذف شوند، خانه فرهاد با انتشار آن موافقت نخواهد کرد، زیرا هر اثری به تمامیت خود اثر است.
پخش آهنگهای در سراسر دنیا قبل از ایران
در ادامه گفتههای شریعت، پوران گلفام، همسر مهرداد فرهاد، در سخنانی با اشاره به محتوای کلی مجموعه "از دورها" شامل چند آهنگ به زبان ایتالیایی، اسپانیایی، فرانسوی و انگلیسی، گفت: سالهای پیش فرهاد آنها را بهصورت خیلی خصوصی برای خواهرش خوانده بود و ما بعد از پالایش آن را برای پخش فرستادیم و در کنار آن یکی از مصاحبههای فرهاد قبل از برگزاری کنسرت وی در سال 75 در فرانسه با رادیو آوای ایران قرار دارد. در پایان نیز آخرین مصاحبه فرهاد با رادیو بیبیسی در سال 1381 و هنگامی که برای معالجهی وی به پاریس رفته بودیم، جای گرفته است که متاسفانه این مجموعه هم اکنون و قبل از گرفتن مجوز ارشاد، در اروپا و آمریکا پخش شده است.
شریعت در بخش دیگری از گفتههایش از سوی خانهی فرهنگ و هنر فرهاد به پخش کلیپهای غیرمجاز فرهاد از سوی صدا و سیما اشاره کرد و گفت: نزدیک چهار سال است که برای پخش بدون مجوز آثار فرهاد در تعامل با مسوولان صدا و سیما هستیم و با آنها مشکل پیدا کردیم؛ زیرا در یک دوره و بعد از پیگیری شکایتهای مداوم ما قرار شد جلوی این تخطی گرفته شود و چون صاحب آثار فرهاد رضایت بر پخش این آثار از سوی رسانهی تلویزیون نداشت، قرار بود تا با این روند برخورد شود، درصورتیکه تاکنون هیچ اتفاقی نیافتاده است.
وی خاطرنشان کرد: تمامی شبکههای سراسری داخلی و خارجی با مناسبت و بیمناسبت صدای فرهاد را همراه با کلیپهای متعدد پخش میکنند و حتا به خود اجازهی این را میدهند که بخشهایی از کارهای اصلی فرهاد را حذف کنند.
او اضافه کرد، طی نامهای به عمادالدین افروغ - رییس سابق کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی - اعلام کردیم که صدا و سیما مرتکب خلاف شده است، جواب نامهها را نمیدهد و ما قصد شکایت به دادسرای کارکنان دولت را داریم؛ او هم طی پینوشتی در نامهی ما، تقاضای پیگیری این شکایت را کرد که متاسفانه حتا جواب نامهی افروغ هم داده نشد.
شریعت درعین حال مدعی شد: در آخرین پیگیریهای برای جلوگیری از پخش غیرمجاز این آثار در صدا و سیما، از سوی "بخشی" - مسوول دفتر ضرغامی - به ما اعلام شد که هر کاری میخواهید انجام بدهید، ما این آثار را پخش میکنیم!
نامهی جعلی و ادامهی داستان
وی اضافه کرد: تنها در دورهی مدیریت صوفی، از سوی تلویزیون اعلام شد که دلیل پخش غیرقانونی آثار فرهاد از سوی این رسانهی ملی همان نامهی جعلی و دروغی عباس منطقی بوده که طی آن اعلام کرده، اسفندیار منفردزاده حق پخش تمامی آثار فرهاد را به وی فروخته و متاسفانه تا همین امروز تلویزیون با استناد به این کاغذ دروغین در حال پخش کلیپهای غیرمجاز فرهاد است.
فرهاد؛ نامی ممنوع، اما صدایی آزاد!
به گزارش ایسنا، پوران گلفام نیز در ادامه با اشاره به پخش آهنگهای فرهاد در شبکههای رادیویی گفت: مدتهای زیادی است که آهنگهای فرهاد را از شبکههای مختلف رادیویی میشنوم، ولی متاسفانه هیچگاه در هیچ کدام از این برنامهها نام فرهاد بهعنوان خوانندهی این آثار معرفی نشده است. نمیدانم چرا همچنان بردن اسم فرهاد در تلویزیون و رادیو ممنوع است، ولی استفاده از آثار او هیچ ایرادی ندارد.
و اما جایزه ...
در ادامه این نشست، شریعت با اشاره به داستان جایزهی فرهاد اعلام کرد، سال گذشته و در مراسم بزرگداشت فرهاد از برپایی جایزهی فرهاد با عنوان "آتشفشان ترانه" خبر دادیم که قرار بود بهصورت رقابتی و در ده حوزه از جمله: شعر و ترانه، ساخت موسیقی و آهنگ، و خوانندگی و سرایندگی برگزار شود. بعد از ارایهی فراخوان آن به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، عنوان این مسابقه به جایزهی فرهاد تغییر کرد و قرار شد، آثار نامبرده توسط 20 نفر که شاعران و آهنگسازان، منتقدان و مطبوعات، تولیدکنندگان و ناشران موسیقی و ... هستند، داوری شوند؛ هر چند که متاسفانه این فراخوان تازه چند روز پیش مورد تایید قرار گرفت و همین امر هم باعث شد تا زمان مورد نظر ما برای برگزاری مسابقه بسوزد؛ حالا تنها امید داریم که اواخر آذر و اوایل دیماه این مسابقه را برپا کنیم.