اعضای گروهی به نام "کمیته متقاضیان حق زنان برای رانندگی"، درصددند تا روز یکشنبه (22 سپتامبر)، طوماری از امضای حامیان حق رانندگی زنان در عربستان سعودی را به ملک عبدالله، پادشاه این کشور تقدیم کنند.
گزارشگران می گویند که احتمال رد این تقاضا زیاد است چون محافظه کاران در عربستان سعودی استدلال می کنند که اگر به زنان اجازه رانندگی داده شود آنها فرصت خواهند یافت وارد جمع مردان غریبه شوند و با آنها برخورد اجتماعی داشته باشند.
اخیرا در عربستان سعودی موضوع حق رانندگی زنان به بحثی عمومی تبدیل شده است.
دو سال پیش اظهارات یکی از اعضای "شورای مشورتی" عربستان سعودی در حمایت از حق رانندگی زنان در این کشور، جنجال آفرین شد.
وی گفته بود که قوانین اسلامی و قانون اساسی عربستان سعودی با حق رانندگی زنان منافاتی ندارد و این شورا باید برای یافتن راه های لغو ممنوعیت بحث و گفتگو کند.
وزیر کشور عربستان در واکنش به اظهارات محمد الزلفی گفت که برای رفع ممنوعیت از حق رانندگی زنان اقدامی نخواهد شد و این کشور با مسائل مهمتر از رانندگی زنان روبرو است.
مشکلات اجتماعی
در حال حاضر هیچ زنی در عربستان سعودی، حتی اگر از ملیت دیگری باشد، اجازه ندارد رانندگی کند.
البته تا سال 1990 قانونی در این باره وضع نشده بود و زنان تا آن زمان صرفا به خاطر پیروی از عرف جامعه محافظه کار عربستان و تعصبات مذهبی حاکم بر آن رانندگی نمی کردند.
اما در آن سال 47 زن سعودی در اعتراض به این موضوع و برای به چالش گرفتن مقامات حکومتی با خودروهای خود به خیابان ها آمدند.
اقدام آنها انتقادات شدید اللحن مسئولان امور مذهبی عربستان سعودی را در پی داشت و آنها نه تنها برای یک روز به زندان فرستاده شدند بلکه گذرنامه هایشان ضبط شد و بسیاری از آنها از مشاغل خود اخراج شدند.
در پی این ماجرا قانون منع رانندگی رسما وضع شد.
فوزیه العیونی، موسس کمیته "متقاضایان حق زنان برای رانندگی" و رییس جمعیت حقوق بشر عربستان سعودی، می گوید جمع آوری امضا نشان می دهد که بسیاری از زنان و مردان سعودی بر این باورند که "این حق از زنان به یغما رفته است."
خانم عیونی در این باره به خبرگزاری آسوشیتدپرس گفت: "ما می خواهیم به مقامات یادآوری کنیم - همانطور که خیلی ها معتقدند - منع زنان از رانندگی موضوعی اجتماعی و نه مذهبی یا سیاسی است و چون موضوعی اجتماعی است ما این حق را داریم که برای دستیابی به آن تبلیغ و تلاش کنیم."
وی افزود: "این حقی است که خیلی وقت پیش باید به زنان داده می شد."
ملک عبدالله در گذشته گفته بود که سرانجام روزی خواهد رسید که زنان سعودی اجازه رانندگی داشته باشند.