با ابداع دستگاه مصنوعی دفع ادرار و مدفوع برای بیماران قطع نخاعی و انجام موفقیت آمیز عمل نصب این دستگاه در یک بیمار ایرانی، بیماران و جانبازان قطع نخاعی ایران امکان زندگی با کیفیتتر را به دست آوردند.
پرفسور محمد نبینعمتی ، جراح مغز و اعصاب ایرانی مقیم آلمان، امروز در یک نشست خبری در محل خبرگزاری دانشجویان ایران به تشریح عملکرد دستگاه جدید ابداعی خود برای دفع ارادی در بیماران قطع نخاعی پرداخت.
وی گفت: دفع ارادی مدفوع و ادار به علت عملکرد عصبهای اسپاسم در افراد عادی انجام میشود ولی در افرادی که دچار قطع نخاع می شوند، این اعصاب شل میشود و نمیتواند دستور لازم را برای این کار صادر کند به همین علت ما با ابداع این دستگاه توانستیم به طور مصنوعی با فرستادن امواج الکترونیکی این اعصاب را تحریک کنیم تا دستور انقباض و انبساط لازم برای برای دفع ادرار و مدفوع را صادر کند.
این جراح ایرانی که تاکنون این دستگاه را برای 120 بیمار قطع نخاعی در آلمان نصب کرده و برای اولین بار هفته گذشته به کاشت موفقیت آمیز این دستگاه در یک جوان 35 ساله ایرانی اقدام کرده است، اضافه کرد: این دستگاه که interstim نام دارد چند جزء دارد یک قسمت آن به دور ریشه های عصب سوند پیچیده میشود، در واقع این قسمت به صورت وایری به دور عصب سوند که کمتر از یک میلی متر قطر دارد پیچیده میشود و در نهایت یک سوند از ریشه عصب خارج میشود.
وی گفت: قسمت دیگر این دستگاه تزانزیستور و نیروی محرکه دستگاه است که با باطری 10 ساله به قطر 5 میلی متر در قسمت دیگری از بدن که دارای بافت چربی کافی باشد مانند نشیمنگاه گذاشته میشود و در حین عمل فرکانس حداقلی ارتعاش برای تحریک اعصاب تنظیم میشود، فرکانس حداکثری آن میتواند بینهایت باشد اما چون فرکانس بیش از حد موجب سوختگی بافت میشود ما فرکانس حداکثری را هم در حین عمل تنظیم میکنیم.
وی ادامه داد: پس از نصب این دستگاه عمل جراحی که به صورت نیمه باز یا نیمه بسته انجام میشود، تمام میشود و بیمار میتواند مرخص شود، دستگاه ریموتی در اختیار بیمار قرار داده میشود که هر گاه احساس کند که نیاز به دفع ادرار یا مدفوع دارد یا در صورتی که این حس را نداشته باشد به صورت عادت هر چند ساعت یکبار هنگامی که برای عمل دفع اراده کند با فشار دادن دکمه ریموت فرستادن امواج الکترونیکی را قطع میکند تا عمل تخلیه انجام شود.
نعمتی گفت: استفاده از این دستگاه بعد از 3 تا 6 ماه موجب برگشتن حس در اعصاب هم میشود و رفته رفته اعصاب اطراف مثانه و دستگاه تناسلی احساس پیدا میکنند و این مسئله به کارکرد بهتر دستگاه جنسی بیماران هم کمک میکند، در عین حال استفاده از این دستگاه منجر به تخلیه کامل مثانه میشود و از این نظر امکان عفونت مثانه که در برخی افراد سالم به علت ماندن حدود 500 سی سی ادرار اتفاق میافتد از بین میرود.
این جراح اضافه کرد: هزینه این دستگاه که توسط یک شرکت آمریکایی تولید میشود حدود 9 هزار یورو است که حدود 14 میلیون تومان می شود و با وجود تحریمهای موجود امکان ورود آن به ایران از طریق اروپا وجود دارد، بقیه هزینههای این عمل هزینه های بیمارستانی و حق العمل جراح است که میتواند در این هزینه ها مانور کرد.
وی گفت: در زمان حاضر غیر از من 6 جراح دیگر ایرانی که همکار من هستند توان انجام این عمل را در ایران دارند ضمن اینکه هر جراح اعصاب که یکبار این عمل را ببیند و انجام دهد توان این کار را خواهد داشت. در مورد هزینه های این عمل نیز با توجه به گران بودن دستگاه همکاری بیمه ها، افراد خیر و بنیاد جانبازان ضروری است.
با توجه به تعداد قابل توجه جانبازان دچار ضایعه قطع نخاعی در ایران و حدود دو هزار نفری که سالانه به علت تصادف در ایران دچار این ضایعه میشوند به نظر میرسد تعداد بالایی بیمار متقاضی انجام این عمل در ایران باشند.