رویا نوری در نشست پژوهشی که به منظور بررسی دو مرکز زیانکاهی تهران و کرمانشاه در بهبود وضصیت فردی و اجتماعی معتادان مراجعکننده به این مراکز که صبح امروز در مجتمع فرنگی شقایق برگزار شد، با اشاره به اصول مدل کاهش آسیب در اعتیاد و مصرف مواد مخدر افزود: تئوری کاهش آسیب (زیانکاهی) پلکانی کوچک و رونده است که با تکیه بر تقویت سلامت جامعه حرکت میکند.
وی در رابطه با مشکلات ناشی از تغییر مصرف خوراکی به تزریق مواد مخدر تصریح کرد: انتقال ایدز و هپاتیت از فرد معتاد به همسر، آپسه و عفونت محل تزریق، هزینه بالای درمان ایدز و هپاتیت، خراب شدن چهره شهر به واسطه کارتن خواب شدن معتادان، افزایش جرائم و اختلال در رفتارهای فردی،خانواری و اجتماعی از جمله مشکلات ناشی از تغییر مصرف مواد مخدر است.
نوری روشهای کاهش آسیب در میان این قشر را توزیع سرنگ، سوزن، کاندوم،آب مقطر، مواد سالم و تزریق مواد توسط متخصص و با روش استاندارد خواند.
این جامعه شناس کوتاه شدن دست قاچاقچیان، دسترسی معتادان به مواد سالم، دسترسی مسوولان به آمار معتادان، کاهش شیوع ایدز، هپاتیت و درمان آنها، کاهش میزان مرگ و میر معتادان، کاهش جرائم، ارتباط مناسب با مراکز درمانی در بهبود وضعیت روحی و روانی آنها، خاموش شدن رفتار اعتیاد به مرور زمان را از جمله دستاوردهای مراکز درمان اعتیاد با هدف کاهش آسیب دانست.
وی یکی از مهمترین اهداف خدمات کاهش آسیب در مراکز درمان اعتیاد را کاهش تزریق مواد مخدر در میان معتادان معرفی کرد.
نوری با اشاره به 150 معتاد که به عنوان نمونههایی در مرکز ترک اعتیاد در تهران و کرمانشاه مورد مطالعه قرار گرفتهاند، گفت: 75 نفر از نمونه ذکر شده معتادانی هستند که در بدو ورود و 75 نفر دیگر کسانی هستند که شش ماه از زمان مراجعه آنها به دو مرکز یاد شده میگذرد که میزان تزریق مشترک با ملاقه در بدو ورود معتادان به این مراکز 1/11 درصد و پس از گذشت شش ماه از مراجعه آنها به 06/0 درصد کاهش یافت.
وی هزینه مصرف مواد در بدو ورود نمونهها را بیش از 10 هزار تومان و پس از شش ماه را کمی بیش از سه هزار تومان خواند و اذعان کرد: همچنین تزریق مواد در میان معتادان از 100 درصد به 16 درصد کاهش یافته بود.
وی میزان کاهش مسمومیت ناشی از مصرف مواد در میان جامعه نمونه را دارای کاهش چشمگیری ندانست و دلیل آن را بازگشت دوباره معتادان به سوی مصرف مواد مخدر خواند.
نوری در رابطه با کاهش ارتکاب جرم در میان نمونههای مراجعهکننده به دو مرکز ترک اعتیاد تهران و کرمانشاه در بدو ورود و پس از گذشت شش ماه را از 21 درصد به 16 درصد کاهش اعلام و در زمینه جمعآوری آنها از سطح شهر، گفت: این آمار از حدود 40 درصد به حدود 30 درصد کاهش یافت که کاهش چشمگیری در این زمینه دیده نمیشود.
این محقق و جامعه شناس ادامه داد: پرداخت خرجی به خانواده در بدو ورود کمی بیشتر از 17 هزار تومان و شش ماه پس از ورود به کمی بیش از 25 هزار تومان رسیده بود.
وی شبهای حضور در خانه در بدو ورود به مراکز را 15 روز و پس از گذشت شش ماه از مراجعه آنها به مراکز را 22 روز خواند و تصریح کرد: همچنین میزان رفتن به مهمانی خانوادگی معتادان نمونه در بدو ورود حدود 15 درصد و بعد از شش ماه به حدود 50 درصد رسیده بود.
نوری در رابطه با داشتن شغل پس از گذشت ایام ذکر شده و پیش از مراجعه معتادان به مراکز ترک اعتیاد را دارای تفاوت زیاد ندانست و عنوان کرد: مراکز ترک اعتیاد به تنهایی و به دلیل محدودیتهایی که دارد در زمینه توانمندسازی شخصی این افراد و کارکرد اجتماعی آنها نمیتواند، آن گونه که باید موثر باشد.
وی ادامه داد: مقایسه دو مرکز تهران و کرمانشاه نشان داد: برخود مشتاقانه و پذیرش دوباره معتاد توسط خانواده و جامعه در تهران بیشتر از کرمانشاه، برخورد تحقیرآمیز با معتادان در کرمانشاه بیشتر از تهران و شبهای حضور در خانواده معتادان در تهران 26 درصد و در کرمانشاه 13 درصد بوده است.
این محقق دلایل تفاوت آمارها ین مراکز ترک اعتیاد تهران و کرمانشاه را این گونه تشریح کرد: وضع مراجعان به دو مرکز یاد شده متفاوت است، احتمال ارائه خدمات در این دو مرکز مثل توزیع متادون و غیره تفاوت وجود دارد.
به گزارش ایسنا، همچنین هومان نارنجیها ـ مدیرکل فرهنگی و پیشگیری ستاد مبارزه با مواد مخدر و رییس موسسه داریوش ـ گفت: پس از تحقیقات مشخص شد، میزان تزریق مشترک در مرکز تهران از 40 درصد به چهار درصد و در مرکز کرمانشاه دسترسی به هدف یعنی کاهش ابتلا به ایدز و هپاتیت موفق بودهاند.
وی در زمینه انجام تحقیق و پژوهش در رابطه با معتادان به پژوهشگران توصیه کرد: در تحقیق به حوزه شغل معتادان نباید توجه و اعتماد کرد، چرا که فرهنگ داشتن شغل و کاسب بودن بین معتادان و مردم عادی فرق میکند. به گونهای که وقتی معتاد میگوید کاسبم، کاسب بودن وی به معنای خرید و فروش مواد مخدر توسط معتاد است و یا این که معتاد دزد است. اما وقتی از او سوال میشود، شغلت چیست؟عنوان میکند، شغل آزاد دارم و یا پس از بازگشت این قشر (معتاد دزد) از مراکز ترک اعتیاد به جامعه وقتی از آنها پرسیده میشود شغلت چیست، میگوید بیکارم. بنابراین تکلیف شغل این عده شفاف نیست.
نازنجیها در ادامه تصریح کرد: میزان رفتار با همجنس (همجنس بازی) در میان معتادان کل کشور 13 درصد است.