یک داروساز گفت: کاهش کلسترول و فشار خون از خواص چای است که بیشتر در چای سبز دیده میشود.
دکتر محمد حسین صالحی دانشیار دانشکده داروسازی دانشگاه تهران در گفت و گو با خبرنگار بهداشت و درمان خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، با بیان این که گیاه اصلی چای سبز همان چای سیاه است، گفت: بوته چای با نام علمی Theasinesis است و چنانچه هرس نشود، میتواند به ارتفاع 17 متر هم برسد.
وی در ادامه افزود: با توجه به این که بوته چای 3 فصل از سال هرس میشود همیشه در یک ارتفاع به شکل بوته میماند به همین منظور به بوته چای شهرت دارد.
دکتر صالحی با بیان این که قسمت مورد استفاده چای، برگ سبز آن است، اظهار کرد: وقتی برگ چای را چیده و خشک میکنند که برگ خشک شده آن تقریبا سبز رنگ بوده و به چای سبز یا green Tea مشهور است.
وی تصریح کرد: چنانچه بر روی برگهای چیده شده چای در کارخانجات چای سازی عملیات تخمیری انجام شود، پس از مدتی حالت تعریق و تخمیر روی چای ایجاد میشود و برخی ترکیبات در جریان تخمیر تغییر کرده و نهایتا پس از خشک شدن به رنگ سیاه یا قهوهای تیره تبدیل میشود.
صالحی مزه تلخ چای را مربوط به ترکیبات تاننها دانست و اذعان داشت: ترکیبات تاننها که به میزان 8 تا 12 درصد در برگ چای موجود است، از مواد با اهمیت چای محسوب میشوند از جمله آنها خواص ضد سرطانی یا خواصی که باعث خنثی کردن سموم کبدی شده یا سبب محافظت کبد یا خنثی کننده رادیکالهای آزاد است.
وی ادامه داد: از ترکیبات مهم دیگر چای، عنصر فلوئور است که در گیاهان بسیاری پراکنده بوده ولی در چای بیشتر دیده میشود و دارای خاصیت ضد پوسیدگی دندان است.
این داروساز با بیان این که میزان کافئین چای برخلاف افکار عمومی دو برابر قهوه است، اذعان داشت: در چای میزان کافئین بین دو تا چهار درصد و در قهوه 10 صدم تا دو درصد است. کافئین یک ترکیب تحریک کننده بوده که تحریک آن بر روی ماهیچهها به خصوص پا و قلب است بنابراین پمپاژ قلب کامل صورت گرفته و در نتیجه خون رسانی بهتری به اعضای مختلف بدن میشود.
وی خاصیت آرام کننده، ضد درد و کاهش خستگی را از دیگر خواص کافئین عنوان و اضافه کرد: تاکنون نزدیک به 51 اثر چای از نظر فیزیولوژی و فارماکولوژی اثبات شده که برخی از آنها خواص اصلی و فرعی چای هستند.
صالحی یادآور شد: خاصیت ضد میکروب، ضد ویروس مانند ویروس ایدز البته نه به عنوان یک دارو بلکه کنترل کننده و کاهش دهنده خفیف، خاصیت ضد آلزایمر در سالهای اخیر به اثبات رسیده است.
وی با بیان این که چای بیش از حد برای افرادی که ناراحتی قلبی دارند میتواند مضر باشد، خاطرنشان کرد: خاصیت کاهش کلسترول و فشار خون چای از جمله خواصی است که در سالهای اخیر به اثبات رسیده، همچنین چای یک مایع ادرارآور است به همین دلیل میتواند کاهش فشار خون را به دنبال داشته باشد.