جرمی جیلی مستندساز بریتانیایی برای ساختن دومین فیلم مستند خود در این باره به همراه جود لا بازیگر هالیوود به افغانستان آمدند. آنها در پایان یک هفته اقامت و فیلمبرداری و دیدار با گروه های مختلف مردم در چند ولایت افغانستان، در دیداری با خبرنگاران در مورد تهیه فیلم مستندی با موضوع روز صلح توضیح دادند.
"یک روز عاری از خشونت در جهان، روزی که در آن صدای گلوله شنیده نشود" هدفی است که بخاطر دستیابی به آن، روز صلح نام گذاری می شود.
جود لا، بازیگر سینمای هالیوود، در میان علامندان سینما در افغانستان نیز نامی آشنا و محبوب است. سفر او به افغانستان بسیاری از علاقمندان او را هیجان زده کرد.
داود قاریزاده با جود لا و جرمی جیلی در کابل گفتگو کرده و در ابتدا از جرمی جیلی پرسید که چرا افغانستان را برای ساختن دومین فیلم مستند خود انتخاب کرده؟
جرمی جیلی : "بعد از آنکه نخستین فیلم مستند در مورد بوجود آمدن روزی بنام روز صلح، روزی که در تاریخ بشر سابقه نداشته، ساخته شد، تمامی کشور های جهان به طرح نامگذاری چنین روزی رای دادند. این روز از ما می خواهد که در سراسر جهان روز عاری از دشمنی و خشونت داشته باشیم. بنابراین ما خواستیم که فیلم مستند خود را واقعا برمبنای مستندات تهیه کنیم و نه یک فیلم سمبولیک تا بتواند اثر بزرگی بر زندگی مردم بگذارد.
افغانستان کشوری است که همواره ذهن مرا مشغول خود کرده بود. وضعیت اینجا مرا بر می انگیخت و من افغانستان را به عنوان یک فیلمساز برای ساختن فیلم، دارای شایستگی های بالقوه یافتم. |
بعد از حدود دو سال گفتگو با سازمان ملل متحد، صندوق حمایت از کودکان سازمان ملل، یونیسف، پذیرفت که ما به افغانستان بیاییم. یک هفته را ما اینجا سپری کردیم که طی آن با بسیاری از سازمان ها، بسیاری از ادارات سازمان ملل متحد، افراد مختلف و کودکان دیدار داشتیم و تعهدی که از آنها گرفتیم می توانم بگویم که بسیار عالی بود.
بسیار خوشحالم که برمبنای همین تعهدات ما مستندی می سازیم. با ساختن این فیلم این پیام امیدبخش را از افغانستان به مردم جهان می رسانیم که آنچه می تواند در افغانستان روی دهد در سراسر جهان نیز می تواند روی دهد."
جود لا شما چگونه به این کمپاین پیوستید و به افغانستان آمدید؟
جود لا: "افغانستان کشوری است که همواره ذهن مرا مشغول خود کرده بود. وضعیت اینجا مرا بر می انگیخت و من افغانستان را به عنوان یک فیلمساز برای ساختن فیلم، دارای شایستگی های بالقوه یافتم.
تصور می کنم پیوستن من به این جریان می تواند اثر گذار باشد. این یک سفر بسیار پرهیجان و فوق العاده بود و خیلی خرسندم که در این سفر من هم بودم."
جرمی جیلی، برداشت شما از افغانستان، مردم این کشور و جایگاه صلح در آن چیست؟
جرمی جیلی: "برداشت کلی من این است که افغانستان کشوری دارای آرزوها و امید های بزرگ، افتخار و وقار عظیم است که البته در کنار این، کشوری برخوردار از زیبایی های فوق العاده با تاریخی شکوهمند است."
جرمی، می شود در مورد جزئیات پیامی که قرار است از طریق این فیلم مستند به جناح های درگیر در افغانستان برسانید، کمی توضیح بدهید؟
جود لا که به همراه جرمی جیلی به افغانستان سفر کرده بود در یک کنفرانس خبری شرکت کرد |
جرمی جیلی : " این درخواست اقدام و عمل در راستای صلح برای همه، برای همه افراد این کشور و دیگر کشور های جهان است. هریک از اعضای سازمان ملل متحد برای تعیین چنین روزی رای دادند و ما از هر یک از این کشور ها یعنی از تمام جهانیان می خواهیم که اگر قصد دارند فرهنگ جنگ را به فرهنگ صلح مبدل کنند، باید هریک ما به این روند متعهد شویم و این روند در بیست و یکم سپتامبر شروع می شود. فرقی نمی کند که شما کی هستید و چه کاره اید، لطفا در بیست و یک سپتامبر بخاطر صلح وارد عمل شوید."
جود شما در این باره چه می گویید؟
جود لا: "افغانستان در دومین فیلم ما در مرکز توجه قرار گرفته است. در جریان این سفر برایم معلوم شد که این یک پیام فوق العاده از کشوری خواهد بود که به عنوان کشوری کاملا جنگ زده در جهان شناخته شده است.
اما در عین حال نباید فراموش کرد که این شامل حال همه ما خواهد شد. حتی کسی که به هر دلیلی برای ده سال با کسی قهر بوده، در این روز به او زنگ بزند و بگوید که عذر می خواهد."
جرمی، آیا فکر می کنی که شورشیان هم به پیام شما گوش بدهند؟
جرمی: "این پیام برای همه است. این به سازمان ملل متحد بستگی دارد که به همه گروه ها، سازمان ها و کسانی که در وضعیت موجود دخیل هستند، این پیام را برساند.
من یک فیلمساز هستم. پیغام رسان هستم نه خود پیغام. امید من این است که سازمان ملل متحد در فعالیت های معطوف به نجات زندگی در بیست و یکم سپتامبر موفق شود و مسلما برای دستیابی به این موفقیت، سازمان ملل با همه طرف های درگیر صحبت خواهد کرد."