روسیه گوردون براون را عامل تنش جاری دانست
روسیه گوردون براون را عامل تنش جاری دانست
وزیر خارجه روسیه به قدرت رسیدن گوردون براون در بریتانیا را عامل افزایش تنش میان دو کشور بر سر عدم استرداد یک مظنون به قتل الکساندر لیتویننکو دانسته است.
سرگی لاوروف به گزارشگران گفت که هر دولت تازه ای پس از به دست گرفتن زمام امور لازم است "خط مشی خاص خود را پیدا کند".
اما وی افزود که امیدوار است عقل سلیم غالب آید و اینکه به نظر او تحولات "در این جهت حرکت می کند."
وزارت خارجه روسیه پیشتر در پی اخراج چهار دیپلمات روس از بریتانیا، به چهار دیپلمات بریتانیایی در مسکو دستور داد روسیه را ترک کنند.
نزاع دو کشور به عدم استرداد یک شهروند روسیه که به گفته پلیس بریتانیا به شرکت در قتل الکساندر لیتویننکو در لندن مظنون است مربوط می شود.
آقای لاوروف در جریان یک کنفرانس خبری در پایان نشست گروه چهارجانبه خاور میانه در لیسبون گفت اینکه بحران چقدر طول بکشد بستگی به بریتانیا دارد.
وی افزود: "ما متوجه هستیم که وقتی یک دولت تازه در هر کشوری به قدرت می رسد، در پی یافتن جایگاه خود است، یعنی در پی یافتن خط مشی خاص خود است."
"بنابراین من تا حدود زیادی می توانم در آنچه اتفاق می افتد شاهد ضریب مربوط به روی کار آمدن یک دولت تازه باشم."
آقای لاوروف آنچه را خودداری بریتانیا در همکاری با درخواست های روسیه نامید محکوم کرد و گفت این درحالی است که روسیه فورا با درخواست مقام های بریتانیایی برای سفر به مسکو در دسامبر گذشته جهت تحقیق درباره موضوع موافقت کرده بود.
اما به گفته وی درخواست های مشابه روسیه برای چندین ماه بدون پاسخ مانده است.
آقای لاوروف گفت که دولتش هنوز "اسناد واقعی" مربوط به مساله لیتویننکو را ندیده است و در نتیجه نمی داند چه چیزی باعث شده است مقام های بریتانیایی آندره لوگاووی را مظنون بدانند.
آقای لیتویننکو، مامور سابق کا گ ب (سازمان اطلاعات و امنیت شوروی سابق) و از منتقدان شدید اللحن ولادیمیر پوتین، در سال های اخیر شهروند بریتانیا شده بود. وی در نوامبر 2006 در اثر آلودگی به ماده رادیواکتیو پلونیوم 210 در لندن جان باخت.
آثار آن ماده رادیواکتیو در چندین مکان که آندره لوگاووی، دیگر مامور سابق روس، به آنها سر زده بود پیدا شد. لوگاووی که در روسیه زندگی می کند اتهام دخالت در قتل لیتویننکو را رد کرده است.
\'بحران کوچک\'
دیوید میلیبند، وزیر خارجه بریتانیا، پیشتر در واکنش به خبر اخراج دیپلمات های بریتانیایی از مسکو، از عدم همکاری روسیه برای اجرای عدالت در مورد قاتل الکساندر لیتویننکو ابراز یاس کرد.
اما ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه، گفت به تصور او دو کشور بر این "بحران کوچک" غلبه خواهند کرد.
قانون اساسی روسیه محاکمه شهروندان روس در خارج از این کشور را مجاز نمی داند و براساس کنوانسیون اروپایی 1957 در مورد استرداد، روسیه حق دارد از استرداد شهروندان خود امتناع کند.
بریتانیا نیز حق درخواست محاکمه لوگاووی در روسیه را دارد اما مدیر دادستانی بریتانیا چنین گزینه ای را رد کرده است.
کن مک دونالد توصیه کرده است که آقای لوگاووی به ظن "مسموم کردن عمدی" آقای لیتویننکو در بریتانیا محاکمه شود.
دولت بریتانیا روز دوشنبه دستور اخراج چهار دیپلمات سفارت روسیه در لندن را صادر کرده بود.
پیشتر آنتونی برتون، سفیر بریتانیا در روسیه، گفت دولت بریتانیا همچنان امیدوار است روسیه راه حلی برای استرداد آندره لوگاووی پیدا کند.
آقای برتون روز پنجشنبه به وزارت خارجه روسیه احضار شد تا از تصمیم این کشور به اخراج چهار دیپلمات سفارت بریتانیا از مسکو مطلع شود.