صیغه در قم: اینجا همه چیز زیر چادر است

صیغه در قم: اینجا همه چیز زیر چادر است

گزارشی از گستردگی سنت «ازدواج موقت» در مهمترین شهر مذهبی ایران

مردم در حال رفت و آمد در یکی از خیابان های قم - عکس تزئینی

خودش را سمیه معرفی می کند. چادرگل دار مشکی‌اش را کیپ گرفته. می‌گوید یک نگاه حلال است و بعد برای چند لحظه چادر را کنار می زند.

زنی است با صورتی گرد، بینی‌ کوچک، چشمانی مشکی، چانه ای که گود افتاده، لب هایی قرمز اما چروک و  صورتی پر از چین. می‌گوید: «۲۷ سال دارد.» اما به نظر می‌رسد ۳۵ سالی داشته باشد. او یک زن بیوه است که دوست دارد صیغه شود.

صیغه نوعی ازدواج در اسلام است که در آن زن و مرد برای مدت و زمانی خاص و با مهریه مشخص که خود تعیین می‌کنند به عقد هم در می‌آیند یا در اصطلاح بر هم محرم می‌شوند.

سمیه با گرفتن پول به عنوان مهریه صیغه مردان می‌شود. «۱۰ هزار تومان برای یک روز، ۵۰  هزار تومان برای یک هفته و یک سکه برای یک ماه.»

اینجا قم است و سمیه در زیر یکی از رواق‌های حرم حضرت معصومه نشسته است.

چندی پیش مصطفی پورمحمدی وزیرکشور ایران در همایش حجاب در قم اعلام کرده بود که باید صیغه درکشور با جدیت گسترش یابد. او گفته بود باید فکری به حال شهوت پسران ۱۵ ساله کرد و راه حلش این بود که روحانیان و مسئولان حوزه، کاری بکنند.

آدرسی که وزیر کشور برای حل مشکل صیغه می دهد، اشتباه نیست؛ در قم بیشتر افراد، از عکاس های دور حرم گرفته که عکس شما را با گل دسته می گیرند تا مغازه دار و حتی عابران پیاده همگی برای صیغه یک نظر مشترک دارند: «بروید پیش شیخ ها.»

شیخ ها همان روحانیان و طلبه هایی هستند که عبا و عمامه می پوشند.
حمید که در نزدیکی حرم و در قلب شهر مغازه دارد می‌گوید: «روزی ۲۰، ۳۰  نفری آدرس صیغه می‌گیرند. از پسرهای جوان ۱۶، ۱۷ ساله گرفته تا مردهای۴۰، ۵۰ ساله.»

او می‌گوید: «ما هم آدرس شیخ ها را می‌دهیم. هرچی باشد آن ها در امور شرعی وارد هستند و زن‌هایی را می‌شناسند که دوست دارند صیغه شوند.»

قم به خاطر جای گرفتن حوزه های علمیه و مدرسه های دینی مختلف مثل فیضیه و حضور مراجع تقلید، مهم ترین شهر مذهبی ایران است و بیشترین تعداد روحانیون و طلبه ها در آن زندگی می‌کنند. با راه رفتن در خیابان های شهر می توان حضور ملموس آن ها را حس کرد.

روحانیانی با آلبوم عکس زنان

 قم - عکس تزئینی

محمود یک طلبه جوان است که ۸ سالی است در حوزه علمیه درس می خواند و درحجره زندگی می کند. او می گوید: «بعضی ازشب ها هست که بچه ها در مورد صیغه با هم حرف می‌زنند و شوخی می‌کنند.»

او می‌گوید: «طلبه ها شماره تلفن روحانیانی را دارند که زن های صیغه‌ای را می‌شناسند و آلبوم‌هایی را دارند که عکس این زن ها در آن‌هاست. این روحانیان با گرفتن روزی ۱۰، ۱۵ هزار تومان افراد را صیغه می‌کنند و صیغه نامه می‌دهند.»

محمود ادامه می‌دهد: «تا حالا کسی را صیغه نکرده ام اما دوستی دارم که سالی دو، سه  نفر را صیغه می‌‌کند تا هم نیاز جنسیش برطرف شود، هم صوابی برده باشد و هم کمک خرجی به یک زن بی‌پناه کرده باشد.»

البته روحانیان و طلبه هایی هم هستند که وقتی به آن ها برای صیغه مراجعه می‌کنید اظهار بی اطلاعی می‌کنند. بعضی از آن ها هم می‌گویند: «این ها واقعیت ندارد. اگر دیدید به ما هم آدرس بدهید.»

به جز روحانیان، راه های دیگری هم در قم وجود دارد تا بتوان به زن هایی‌که دوست دارند با گرفتن پول زن موقت افراد بشوند رسید.

 

حرم و اطراف آن یکی از مهمترین مکان ها برای یافتن این زنهاست. البته به قول یکی از نگهبانان حرم باید «این کاره باشی» تا آن ها را در بین  زائران تشخیص دهی.

قم - عکس از بیکم اکبرزاده

این نگهبان می‌گوید: «معمولا ساعت های پنج تا هفت بعدازظهر می‌آیند و زیر رواق ها و گوشه حیاط می‌نشینند. شب های پنجشنبه هم تعداد آن ها زیاد می‌شود.»

در نزدیکی ورودی۲۱ حرم، زنی روی زمین نشسته و مردی دو زانو رو به روی اوست. زن تسبیح می‌اندازد و با مرد صحبت می‌کند. مرد از بین دفتر کوچکی که در دست دارد عکس سه در چهار و  رنگی پسری را به او نشان می‌دهد.

چند لحظه بعد مرد پشت عکس شماره ای می‌نویسد و آن را هم به زن می دهد و از کنار او بلند می‌شود. دانه های تسبیح همچنان در دست زن پایین و بالا می‌شوند.

اکبر مردی که درکنار زن نشسته بود، می‌گوید: «به دنبال زنی برای صیغه می‌گردم. یک سالی است که زنم را طلاق داده ام. پسر ۱۲ ساله دارم و امکان ازدواج  هم ندارم.»

او می‌گوید: «خانم گفت خودش مریض است و نمی تواند کاری برای من بکند اما زن هایی را می‌شناسد که دوست داند صیغه بشوند. عکس و شماره من را گرفت تا به آن‌ها بدهد.»

خانمی که اکبر با او حرف زد به نظرمی‌رسد حدود ۵۰ سال داشته باشد. رنگ صورتش زرد است و چشم‌هایی خمار دارد و بخش از دندان هایش ریخته است.

به جز حرم یکی دیگر از محل های تجمع زنانی که دوست داند صیغه شوند، قبرستان شیخان است. قبرستانی که در بین قمی ها به صیغه مشهور است.

شیخان، قبرستانی مشهور برای صیغه 

قبرستان شیخان قم - عکس از رادیو زمانه
 قبرستان شیخان قم - عکس: رادیو زمانه 

شیخان قبرستانی کوچک شاید به اندازه یک زمین بسکتبال است که دور تا دور آن عکس شهدا جای گرفته و در وسط آن بسیاری از روحانیان سرشناس دفن شده اند.

 در این قبرستان سه آرامگاه هم وجود دارد که یکی از آن ها متعلق به میرزاده قمی از روحانیون مشهور است.

«دور آرامگاه میرزاده قمی جمع می‌شوند. اگر روزهای وسط هفته یا پنجشنبه ها بروید حضور آن ها را خوب حس می‌کنید؛ زن های چهل، پنجاه ساله به بالایی که دوست دارند صیغه بشوند.»  این ها را علی می‌گوید که عبای قهوه ای و عمامه ای سفید به سردارد.

او می‌گوید: «این زن ها را بیشتر مردها و روحانیانی که سن و سالی از آن ها گذشته است و یا  همسرانشان به سفر رفته اند صیغه می‌کنند.»

اما به جز حرم و شیخان برای پیدا کردن زن صیغه ای در قم راه دیگری هم وجود دارد. در شهر موسسه هایی هستند که می‌توانند به شما برای ازدواج موقت و دائم کمک کنند.

موسسه هایی مثل بنیاد ازدواج فاطمه زهرا در چهار راه سجادیه. روی ورودی این موسسه نوشته شده: «بنیاد ازدواج و خدمات فرهنگی فاطمه زهرا. ارائه مشاوره خانواده وازدواج. انجام تحقیقات علمی و تبلیغاتی. همسریابی. ازدواج افراد مجرد. آموزش و کتابخانه . مراجعه برای عموم برادران و خواهران.» 

در قم جز این موسسه ها که می‌توانند مراجعان را برای پیدا کردن همسری موقت کمک کنند، موسسه ها و دفترهایی هم هستند که می‌توانند به سوالات شرعی در زمینه های مختلف از جمله صیغه هم پاسخ دهند.

چند تا از این دفترها درحرم حضرت معصومه جای گرفته است؛ از جمله دفتری که در زیر یکی از رواق ها است و در ورودی آن نوشته شده دفترپاسخ به سوالات شرعی.

روحانی ای که در یکی از این دفترها نشسته و با تلفن برای مردم استخاره می گیرد، می گوید: «صیغه، جوان ها را از گناه دورمی کند و صواب دارد. جوان ها باید به جای اینکه دوست دختر که حرام است پیدا کنند صیغه کنند تا به گناه نیفتند. نماز را هیچوقت ترک نکنند و در مجالس مذهبی شرکت کنند. با دوستانشان درمورد مسائل جنسی حرف نزنند تا بتوانند نیازهای جنسی خود را کنترل کنند.»

البته این روحانی که ریش های بلند ولی تنکی دارد یک راهنمایی هم می کند: «بهتر است جوان ها بروند پیش مادرخود گریه کنند تا برای آن ها زن بگیرند، چون به خیلی از زن هایی که صیغه می شوند نمی شود توجه کرد اینها پیش مردهای مختلفی می‌خوابند و مریضی دارند. این ها اییدز (ایدز را اییدز تلفظ می کند) دارند.»

البته به جز این دفترها، در شهر قم کتاب های بسیاری هم مثل کتاب «احکام ازدواج موقت و دائم» چاپ شده است که در آن ها مراجع به سوالات شرعی افراد از جمله سوالاتی در مورد صیغه جواب داده اند. سوالاتی مثل: «آیا ازدواج موقت با دختران اروپایی بدون اجازه پدر آن ها جایز است؟» «آیا فواحش را می توان صیغه کرد؟»

شهری مثل شهرهای دیگر

قم هم مثل شهرهای دیگر شده، فقط همه چیز زیر چادر است.

یک بسیجی، از اهالی منطقه صفائیه قم

هیچ آماری از میزان صیغه در شهر قم وجود ندارد اما آمارهایی که برخی از مرکزهای ازدواج از میزان صیغه در قم ارائه می‌دهند و همچنین شمار مراکزی که افراد برای ازدواج موقت به آن ها مراجعه می‌کنند، نشان از گستردگی صیغه در شهر دارد.

مسئول یکی مسافرخانه ها در نزدیکی حرم می‌گوید: «فقط روزی دو، سه  مورد و ماهی چهل، پنجاه مورد به مسافرخانه من مراجعه می‌کنند و ما هم طبق قانون به آن هایی که صیغه نامه دارند پذیرش می‌دهیم.»

او می‌گوید: «البته برخی از این افراد مشکلاتی را هم درست می‌کنند. بعضی وقت ها با هم دعوا می‌کنند و صدای دعوای آن ها بالا می‌رود و بعضی وقت ها هم سر و صداهای عجیب در می‌آورند.»

اما در قم بسیاری از افراد از جمله جوان های عادی ترجیح می‌دهند به جای صیغه، روابط آزاد یا به گفته خود «بازار آزاد» را تجربه کنند.

سیاوش که موهای خود را مدل «دیوید بکام» زده و لباسی قرمز به تن کرده می‌گوید: «سه تا دوست دختر دارم که با یکی از آن ها هم رابطه جنسی دارم. چرا باید بروم یک زن مطلقه یا بیوه را صیغه کنم. مگر می توانم با یک زن ۳۰ ساله پارک یا سینما بروم.»

او می گوید: «قم هم مثل همه جا نقاطی دارد که خیلی از دخترها و زن هایی که دوست دارند خود فروشی کنند آن جا جمع می شوند و دیگر نیازی به صیغه نیست.» یکی از مشهورترین این نقاط درقم، زیر پلی درنزدیکی میدان جانبازان در خیابان صفاییه و خیابان ساحلی است.

پسری بسیجی که اهل همین منطقه است می‌گوید: «نمی دانم چرا با  این زن ها برخوردی نمی شود. قبلا بسیج همه این ها را می‌گرفت اما چند وقتی است برخوردها کم شده است.»

او می گوید: «قبلا روزی چند نفر از آن ها را می‌گرفتیم. اینجا شهر مذهبی است و نباید این وضعیت را داشته باشد. باور کنید خیلی از این ها اهل قم نیستند. فقط قم، بازاری برای کار آن ها شده است.»

او می‌گوید: «قم هم مثل شهرهای دیگر شده، فقط همه چیز زیر چادر است.»

سیاوش رها

منبع : مجله زیگ زاگ

+0
رأی دهید
-2

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.