غار چال نخجیر، که سازمان میراث فرهنگی قصد سوراخ کردن آن را داردخبرگزاری میراث فرهنگی_ گردشگری_ سازمان میراث فرهنگی قصد سوراخ کردن غار 70 میلیون ساله چال نخجیر را داشت که این عملیات با همت سازمان حفاظت محیط زیست متوقف شد.
محمدباقر صدوق، مدیرکل سازمان حفاظت محیط زیست استان مرکزی با اعلام این خبر به خبرگزاری میراث فرهنگی گفت:« سازمان میراث فرهنگی قصد دارد تا این غار را ساماندهی کند تا برای بازدید گردشگران آماده شود. چون راه باریک است و برای بازدیدکننده ها راه برگشتی وجود ندارد. باید راهی باز شود تا بازدیدکننده ها بتوانند به راحتی از آن عبور کنند.»
مدیرکل سازمان حفاظت محیط زیست استان مرکزی گفت:« سازمان میراث فرهنگی امروز؛ 27 تیرماه؛ بدون مطالعه با کارگرانی بدون تخصص به جان کوه افتاد. آنها می خواستند غار را سوراخ کنند. این گونه کارها نیاز به مطالعه دارد. نمی شود همینطور به جان غار افتاد. شاید ورود این چنینی هوا برای حفاظت از غار خطرناک باشد.»
او درباره میزان تخریب این غار توضیح داد:« مقداری از دیواره غاز تخریب شده اما خوشبختانه صدمه ای به بدنه اصلی غار نرسیده است و سازمان محیط زیست توانست کار را متوقف کند. جالب این جاست که کارشناسان سازمان میراث فرهنگی از کار خود پشیمان نیستند و با همکاری مدیر اکوتوریسم می خواهند عملیات خود را ادامه دهند. سازمان میراث فرهنگی باید میراث دار مناطق ملی و تاریخی باشد، نه اینکه این آثار را تخریب کند.»
مدیرکل سازمان حفاظت محیط زیست استان مرکزی با بینظیر خواندن معماری این غار، آن را جزو آثار ملی و طبیعی منحصربه فرد ایران دانست و گفت:« ساخت شهرک ویلایی یکصد واحدی، هتل، رستوران، پیست اسبدوانی و اسکیت، شهربازی، قایقرانی در دریاچه داخل غار و فضای سبز در محدوده غار چال نخجیر همه به خاطر وجود این غار است. آن وقت می خواهند به راحتی آن را تخریب کنند.»
غار آبی _ خاکی چالنخجیر در 8 کیلومتری شمال و شمال شرقی شهرستان دلیجان (حدفاصل نراق ـ دلیجان) در دامنة کوه واقع شده و به دوران سوم زمین شناسی تعلق دارد. این غار در سال 1368 شناسایی و گروه های کوه نوردی تا عمق 2000 متری آن پیش روی کردهاند. اخیراُ نیز غارنوردان موفق شدهاند با شناسایی دو مسیر انحرافی به انتهای اصلی غار دست یابند. ارتفاع این غار گاهی از 20 متر تجاوز میکند. گفته میشود که در انتهای این غار استخر آبی وجود دارد و تالارهای بزرگی نیز در کنار این استخر مشاهده شده است.
این غار با داشتن 5 کیلومتر مسیر خاکی با دیوارهها و سقفهای آهکی بسیار زیبا و دریاچهای که در عمق 50 متری از کف غار قرار دارد، یکی از زیباترین غارهای جهان با جاذبه بسیار در جذب جهانگردان و ایرانگردان به شمار میرود.