از صورتحساب های بعد از مردن چه میدانید؟

از صورتحساب های بعد از مردن چه میدانید؟

 امروز و در سال 1386 گفته می­شود که گورستان بهشت زهرا(س) با وسعتی بیش از 400 هکتار تا 2 سال دیگر جایی برای دفن متوفیان جدید را نخواهد داشت!

شاید در سال 1345 که کلنگ ساخت آن به زمین زده شد چنین تصوری در حد یک حادثه در سال­های دور و دراز بوده است.بهشت زهرا

اولین بهره برداری رسمی در تاریخ بیست و پنجم تیرماه سال 1349 با دفن فردی به­نام «محمد تقی خیال» در قطعه 1ردیف 1شماره 1انجام شد.

در سال 1345و پس از وقوع انقلاب اسلامی در سال 1369 بر طبق اساسنامه جدید سازمان نام آن رسما   به «سازمان بهشت زهرا(س )»تغییر پیدا کرد و مورد تصویب قرار گرفت .

بیش از 37سال از تأسیس این سازمان سپری شده است و هم اکنون حدود یک و نیم میلیون نفر در این مکان آرمیده اند.

تعداد افرادی که زیر خاک های این گورستان به خواب ابدی فرو رفته اند حدودا به اندازه تعداد افراد یک شهر کوچک است ! با این تفاوت که خانه های این افراد نهایتا 2 متری است!

اختلافات  طبقاتی در این گورستان هم به چشم می­خورد. بعضی از قبور سنگ های زیبا با تراش های زیبایی دارند و بعضی از قبور سنگ های کوچک سیاهی که خود سازمان بهشت زهرا به آنها اختصاص داده است را حفظ کرده اند. تعداد زیادی متکدی در کنار این قبور روزانه به امرار معاش مشغول هستند .

گل فروش هایی که در کنار بزرگراه نرسیده به بهشت زهرا جلوی خودرو ها را می­گیرند،کسانی که به قرائت قرآن بر سر قبور می­پردازند ، کارگران شهرداری که به نظافت فضاهای اطراف قطعات مشغول هستند و... شاید بتوان گفت که بهشت زهرا به راستی یک شهر کوچک در کنار پایتخت به حساب می­آید که در آن مبادلات اقتصادی بسیاری جریان دارد.

سر صبح به خصوص روز های پنج شنبه و جمعه تعداد زیادی از کودکان بین 7 تا 15 سال در کنار بزرگراه آماده فروش گل هایی هستند که «صاحب کار» به آنها داده است ! گل­ها برای این فروشندگان کوچک نیست ! بلکه متعلق به صاحب­کاری است که روزانه چند ده هزار تومان از محل فروش این گل­ها به جیب می­زند و تنها سهم کمی از فروش آنها به این فروشندگان کوچک تعلق می­گیرد .

فروشندگان گل معمولا از ساکنین مناطق اطراف بهشت زهرا مانند صالح آباد هستند که به دلیل وضع بد مالی خانواده مجبور هستند به فروش گل بپردازند . اگر شانس بیاورند و نیروی انتظامی آنها را دستگیر نکند،باید تمام طول روز زیر آفتاب گرم به انتظار فروخته شدن گل­هایشان بنشینند. و در آخر کار روزانه از مجموع چند ده هزار تومان فروشی که داشته اند تنها 2 یا 3 هزار تومان به آنها می­رسد !

قیمت گل­ها از سر صبح که متقاضی بیشتری برای آنها وجود دارد و هنوز پژمرده نشده اند با بالاترین قیمت شروع می­شود و اواخر روز به پایین ترین قیمت خود می­رسد. هر چه از درگاه های اصلی بهشت زهرا دورتر باشید قیمت گل پایین تر است ! البته از آنجا که قیمت گل­ها توسط یک نفر تعیین می­شود معمولا اختلاف قیمت چندانی وجود ندارد .

کسی نمی­داند که آخرین فردی که در این گورستان دفن خواهد شد چه کسی خواهد بود ،اما بی شک بهشت زهرا نیز مانند گورستان های  ری روزی به خاطره ها خواهد پیوست.

 

 بوی کافور،بوی فاکتور

 

با اینکه قبور در قطعات یک طبقه رایگان است و خدمات اولیه با 50 درصد تخفیف انجام می­شود اما عملا برگزاری روز اول مراسم بزرگداشت که اصطلاحا به آن مراسم «سر خاک» گفته می­شود در تابستان و برای یک متوفی مرد و با 50 نفر مدعو از حداقل 280 هزار تومان تا حداکثر570 هزارتومان هزینه خواهد داشت.

پس از مرگ یکی از بستگان،اولین کاری که اقوام نزدیک وی باید انجام دهند ترتیب تشریفات دفن متوفی است. مراحلی که بستگان فرد متوفی باید برای دفن متوفی انجام دهند به ترتیب عبارت است از :

·        دریافت گواهی فوت از پزشک مربوطه ،بیمارستان و یا پزشک قانونی

·        پس از صدور گواهی فوت با پایانه مرکزی آمبولانس­های بهشت زهرا(س) تماس حاصل تا نسبت به حمل متوفی از منزل اقدام شود. بدیهی است اگر متوفی در خارج از منزل فوت کرده باشد تماس از بیمارستان یا پزشک قانونی با واحد پایانه الزامی  است .

 پس از حمل متوفی به بهشت زهرا(س) به ترتیب انجام این مراحل ضروری است :

·        دریافت جواز فوت از اطلاعات سایت کامپیوتری متوفیات.

·        ثبت اطلاعات متوفی در سایت کامپیوتری.

·        پرداخت فیش به بانک تجارت ،مستقر در پذیرش .

·        دریافت برگه شستشو، برگه حمل به مزار ، فیش تابلوی موقت ،ترمه و برگه کامپیوتری جهت دفن.

·        ابطال شناسنامه از طریق نمایندگی ثبت احوال مستقر در سازمان و دریافت گواهی فوت در صورت نیاز.

·        تحویل گرفتن  متوفی از غسالخانه و اقامه نماز.

·        تحویل دادن  متوفی به آمبولانس مخصوص جهت حمل به مزار.

·        دفن متوفی بارعایت  کلیه مسائل شرعی پس از ارائه فیش کامپیوتری .

 

طبق قوانین بهشت زهرا(س) مراحل تحویل تا دفن یک متوفی برای کسانیکه از بضاعت مالی برخوردار نیستند در صورت اعلام شفاهی بستگان  به صورت کاملا رایگان در قطعات رایگان و یک طبقه انجام   می­شود. در حال حاظر حدود 40 درصد از متوفیان از قطعات رایگان و یک طبقه استفاده می­کنند.

به طور متوسط هزینه های اولیه از لحظه مرگ یک متوفی تا لحظه دفن وی در قطعات رایگان با احتساب خدمات شامل : حمل متوفی با آمبولانس­های جدید از سطح شهر تهران، تغسیل، تکفین، نماز میت، حمل به قطعات، تدفین، همسطح سازی قطعه و نصب سنگ با 50 درصد تخفیف در حال حاضر حدود 42 هزار تومان برآورد می­شود. این مبلغ به اضافه هزینه اجاره اکو،مداح،ترمه،چاپ اعلامه(150 عددی) حدودا به مبلغ 57 هزار تومان می­رسد.

البته هزینه ایاب و ذهاب بستگان به محل تدفین را نباید فراموش کرد،هزینه کرایه یک اتوبوس معمولی برای 3 ساعت حدود 35 هزار تومان و پس از آن به ازای هر ساعت مازاد 10 هزار تومان دریافت می­شود . در مورد اتوبوس های ولوو کولردار نیزبرای  3 ساعت اول مبلغ 70 هزار تومان و پس از آن به ازای هر ساعت مازاد 25 هزار تومان دریافت می­شود. در تابستان و یا روزهای بارانی فصول پاییز و زمستان هزینه چادر(سایبان) در محل برای 50 نفر 18 هزار تومان است . این موارد و موارد دیگرهزینه برگزاری مجلس بزرگداشت روز اول و اصطلاحا «سر خاک» را تا سقف 570 هزار تومان می­رساند. البته این هزینه ها فقط شامل هزینه های خدماتی می­شوند و هزینه پذیرایی به صورت جداگانه محاسبه    می­شود که به طور مستقیم توسط خود بستگان متوفی انجام می­شود. بسته به توانایی مالی خانواده ها این هزینه ها متفاوت است . تقریبا در تمامی خانواده ها مرسوم که در روز اول پس از برگزاری مراسم بر سر مزار برای مدعوین یک ضیافت نهار برگزار کنند . یک ضیافت نهار برای 50 نفر،با زرشک پلو و مرغ بدون هزینه ورودیه در پایین قیمت ترین رستوران چیزی در حدود 110 هزار تومان هزینه دارد. این مبلغ به اضافه هزینه پذیرایی(خیرات) بر سر مزار که معمولا با خرما و حلوا انجام می­شود به 125 هزار تومان افزایش می­یابد.

به طور کلی می­توان گفت که برگزاری یک مراسم با حداقل امکانات برای 50 نفر میهمان در روز اول بر اساس رسوم قدیمی چیزی در حدود 405 هزار تومان هزینه خواهد داشت.

 

130 مرگ در روز

 

به طور متوسط  در هر روز 130 متوفی توسط سازمان بهشت زهرا(س) پذیرش می­شوند. متوسط سن متوفیان 50 سال است . از این میان حدود 100 نفر روزانه در خود بهشت زهرا تدفین شده و مابقی اکثرا به شهرستان های محل تولد منتقل می­شوند .

همیشه در بهشت زهرا دو قطعه جدید وجود دارد، یک قطعه با عنوان «یک طبقه» و قطعه دیگر با عنوان«دو طبقه» نامیده می­شوند. قطعات یک طبقه رایگان هستند و هزینه خدمات در آنها برای تمامی افراد با 50 درصد تخفیف محاسبه می­شود . اما قیمت قبور دو طبقه متفاوت است . در طبقه اول این قبور اولین متوفی دفن می­شود و طبقه دوم قبر با سند به یکی از بستگان وی واگذار می­شود تا پس از مرگ وی ،او را در طبقه دوم قبر متوفی اول دفن کنند . قیمت این قبور 120 هزار تومان و هزینه خدمات آنها 90 هزار تومان است .

مقبره های خانوادگی جدید در حال حاضر وجود ندارند اما آنچه در گذشته وجود داشت تا 50 میلیون تومان قیمت داشت. قبور دیگر که گاه قدمت آنها به 30 سال می­رسد تا 8 میلیون تومان واگذار می­شدند. هر چند در حال حاظر سازمان بهشت زهرا اعلام کرده است که سایر قبور متفرقه با توافق با صاحبان متوفی تا سقف سه میلیون تومان محاسبه می‌شود،اما شواهد حاکی است که قیمت بعضی از قبور گاه به 8 میلیون تومان نیز می­رسد.با این حساب می­توان گفت گران قیمت ترین زمین های تهران در مناطق شمالی تهران واقع نشده اند،بلکه در جنوبی ترین نقطه تهران قرار دارند ! هر قبر حدود دو متر مربع وسعت دارد ،در مورد قبور 8 میلیونی هر متر این قبور 4 میلیون تومان ارزش دارند و دئر واقع می­توان گفت قطعات قدیمی بهشت زهرا از بسیاری از زمین های شمال شهر گران قیمت تر هستند!

در حال حاظر سازمان بهشت زهرا(س) هیچ قبری را به صورت پیش فروش واگذار نمی­کند . آنچه در قطعات قدیمی به عنوان قبور خالی وجود دارد در واقع قبوری هستند که در حاشیه قطعات واقع شده اند و قهرا امکان استفاده از آنها وجود ندارد. خاک هایی که از قبر های خالی بیرون زده می­شود در حاشیه قطعات انباشه می­شود تا هنگامی که تمامی قبور یک قطعه پر شوند این دپوی خاک در چهار طرف قطعات وجود دارد . پس از اینکه ردیف های وسطی قطعات پر شد.ردیف های حاشیه ای خالی می­مانند و برای واگذاری در سال­های آینده اصطلاحا«در آب نمک» خوابانده می­شوند . بنابراین شما در صورت داشتن یک متوفی در سال­های آینده تنها می­توانید از خود سازمان بهشت زهرا(س) یک قبر در قطعات قدیمی تهیه کنید!

 

 

سنگ قبر

 

وقتی در گورستان قدم می­زنید از کنار سنگ های قبر آهسته عبور کنید. هر کدام از این سنگ ها کار دست یک هنرمند است! شاید سنگ قبری که از کنار آن با بی تفاوتی می­گذرید کار دست یک فارق التحصیل رشته مجسمه سازی باشد!

تراش و نصب یک سنگ قبر سیاه معمولی جزو خدماتی است که هزینه آن را در هنگام پذیرش از بستگان متوفی دریافت می­کنند . اما بسیاری از خانواده ها سنگ های جدیدی از انواع مرغوب­تر را پس از پر شدن قطعات برای متوفی خود تهیه می­کنند. همین امر موجب شد تا اطراف این گورستان به بازار پر رونقی برای سنگ تراشان تبدیل شود . بسیاری از این سنگ تراشان یک طراح حرفه ای را برای تراش سنگ ها استخدام می­کنند. بعضی از این سنگ تراشان فارق التحصیلان رشته های هنرهای تجسمی هستند . تراش تصویر بر روی سنگ یکی از سخت ترین کارها در این حرفه به شمار می­رود و جذب مشتری برای این سنگ ها به آن وابسته است . به طور متوسط تهیه یک سنگ قبر یک طبقه 60 هزار تومان بدون عکس و از جنس سنگ سیاه نطنز تا 700 هزار تومان با عکس و از جنس سنگ قروه هزینه دارد . هزینه نصب سنگ جدید نیز 7 هزار تومان است .

 

 

 

قیمت سنگ قبر

 

با عکس

بدون عکس

پایین ترین قیمت

بالاترین قیمت

پایین ترین قیمت

بالاترین قیمت

یک  طبقه

سنگ برزیلی

140 هزار

160 هزار

120 هزار

140 هزار

سنگ نطنز

70 هزار

90 هزار

60 هزار

80 هزار

سنگ یونان

-

-

-

140 هزار

سنگ قروه

-

-

-

180 هزار

دو طبقه

سنگ برزیل

240 هزار

300هزار

220هزار

280هزار

نطنز

130هزار

185هزار

120هزار

190هزار

سنگ یونان

-

-

-

260هزار

سنگ قروه

-

-

-

700 هزار

توجه:قیمت ها به تومان است.

توجه: سنگ های قروه و یونان سفید رنگ هستند و عکس روی آنها حک نمی­شود.

 

قیمت قبور در قطعات جدید

 

قیمت قبر

تخفیف

هزینه خدمات

قطعات عمومی(یک طبقه)

رایگان

50 درصد

42 هزار و 500

قطعات عمومی(دوطبقه)

120هزار

-

90 هزار

توجه:قیمت ها به تومان است.

توجه: تخفیف در قسمت قبور یک طبقه شامل هزینه خدمات می­شود.

 

 

 

هزینه های پذیرایی و جانبی

کوبید و پلو(یک نفره)

یک هزار و 600

مرغ و پلو(یک نفره)

یک هزار و 700

جوجه کباب و پلو(یک نفره)

2 هزار و 500

ماست

300

سالاد

300

دوغ یا نوشابه

200

رطب 900 گرمی

یک هزار و 500

قند خرد شده(هر کیلو)

یک هزار

شربت پرتغال 3 لیتری

5 هزار و 600

مغز گردو(هر کیلو)

13هزار

چای مرغوب نیم کیلویی

3هزار و 600

دستمال کاغذی 300 برگی

یک هزار

لیوان یک بار مصرف(هر عدد)

15

گل رُز (هر شاخه)

100

گل میخک(هر شاخه)

50

گل گلایر(هر شاخه)

200

گل داوودی(هر شاخه)

200

گلاب(یک شیشه)

250

توجه:قیمت ها به تومان است.

توجه: قیمت گل­ها مربوط به گل­های حاشیه خیابان های حوالی بهشت زهرا است.

 


 

 

هزینه خدمات تشریفاتی

اکو(یک ساعت)

7 هزار و 500

مداح(نیم ساعت)

7 هزار و 500

نصب سایبان(50 نفری)

18 هزار

میز بزرگ

یک هزار

میز عسلی

500

صندلی(هرعدد)

200

سالن سگواری

67 هزار

اتوبوس معمولی (3 ساعت)

35 هزار

اتوبوس کولردار(3 ساعت)

70 هزار

توجه: قیمت ها به تومان است.

توجه: قیمت اتوبوس معمولی به ازای هر یک ساعت اضافه 10 هزار تومان و اتوبوس کولر دار به ازای هر یک ساعت اضافه 25 هزار تومان محاسبه خواهد شد.

 

هزینه های اولیه

هزینه تغسیل بزرگ سال

20 هزار

هزینه تغسیل کودک

9 هزار

هزینه تدفین بزرگ سال

20 هزار

هزینه تدفین کودک

9 هزار

ترمه

4 هزار و 500

تابلوی موقت بالای مزار

8 هزار و 500

سنگ قبر معمولی سیاه

13 هزار

آمبولانس معمولی

19 هزار

آمبولانس جدید

49 هزار

توجه: قیمت ها به تومان است

+0
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.