نتایج یک بررسی در ۴۷ کشور جهان درباره ایران
نتایج یک بررسی در 47 کشور جهان درباره ایران
مؤسسه نظرسنجی چندملیتی «Pew» روز پنجشنبه نتایج تازهترین نظرسنجی گسترده خود در میان 45 هزار نفر از 47 کشور جهان که در خلال ماههای «آوریل» و «می» انجام شده است را منتشر کرد. این نظرسنجی در 129 صفحه شامل هفت فصل است و فصل چهارم آن به ایران اختصاص دارد که طی آن چهار موضوع شامل «دیدگاه عمومی نسبت به ایران»، «میزان اعتماد به جناب آقای احمدینژاد»، «دیدگاه پاسخگویان درباره ماهیت برنامههای اتمی ایران» و نهایتاً «تهدید سلاح هستهای ایران برای کشورهای مختلف» تدوین و اجرا شده است.
به گزارش خبرنگار حوزه بینالملل آفتاب، با آن که سئوالات نظرسنجی نشان میدهد که بر مبنای دیدگاه آمریکایی نسبت به ایران تنظیم شده و در موارد بسیاری جهتدار و حتی مغرضانه بوده است، با این حال اعتبار موسسه آمریکایی «Pew» باعث میشود که نتایج آن در محافل استراتژیک و همچنین در میان نهادهای تبلیغاتی کشورهای غربی جدی گرفته شود.
در پاسخ به سوال نخست درباره دیدگاه نسبت به ایران، گزارش نتایج نظرسنجی مدعی شده است که دیدگاه عمومی نسبت به ایران در میان شهروندان اکثر کشورهای جهان کماکان منفی است و در خلال سال گذشته در برخی کشورها از جمله ترکیه، مصر و اندونزی منفیتر شده است.
براساس آمار ارائه شده از سوی موسسه «Pew»، در قاره آمریکا به ترتیب 67 و 71 درصد مردم کانادا و آمریکا نسبت به ایران نظر منفی دارند و تنها 22 و 14درصد نظر مثبت داشتهاند. در آمریکای لاتین مردم برزیل بدترین دیدگاه را نسبت به ایران داشتهاند با 78درصد نظر منفی و 12درصد نگاه مثبت. در همین قاره (آمریکا) بهترین دیدگاه اما مربوط به مردم ونزوئلا و مکزیک است که 60 و 58درصد به ایران نظر مثبت داشتهاند.
این گزارش در ادامه مدعی شده است که دیدگاههای عمومی نسبت به ایران در اروپا غالباًً به شدت منفی است که بدترین دیدگاه متعلق به مردم آلمان و فرانسه با 85 و 84 درصد منفی و 10 و 14 درصد مثبت است. بهترین دیدگاه نیز مربوط به انگلیس با 57 درصد منفی و 24 درصد مثبت بوده است. در اروپای شرقی مردم اوکراین و روسیه بهترین نظر را با 38 و 37 درصد مثبت و 42 و 40 درصد منفی داشتهاند و بدترین نظر مربوط به مردم چک با 80 درصد منفی و 13 درصد مثبت بوده است.
در کشورهای عربی؛ شهروندان فلسطین، مصر و اردن بهترین دیدگاه را با به ترتیب 55، 48 و 46 درصد نظر مثبت در مقابل 39 و 50 و 53نظر منفی در قبال ابراز داشتهاند. بدترین دیدگاه در این دسته مربوط به اسرائیل، لبنان وترکیه است با 93، 64 و 56درصد منفی و 5، 36 و 28درصد مثبت.
در قاره آفریقا نیز؛ بهترین دیدگاه نسبت به ایران مربوط به مردم مالی، با50 درصد مثبت و بدترین مربوط به آفریقای جنوبی با 64درصد منفی و 16 درصد مثبت بوده است. در آسیا مردم بنگلادش، پاکستان و اندونزی بهترین دیدگاه را ابراز و مردم ژاپن بدترین دیدگاه را داشتهاند.
این گزارش در ادامه تحلیلهای آماری خود مدعی شده است: نگاه مثبت به ایران طی سال گذشته در سه کشور اسلامی اندونزی، مصر و به ویژه ترکیه به شدت افول کرده است. در سال 2006، موازنه نظرها در ترکیه با 53 درصد مثبت و 35 درصد منفی به نفع ایران بود درحالیکه در سال جاری 56 درصد مردم نسبت به ایران نظر منفی و تنها 28 درصد نظر منفی دارند. در اندونزی و مصر نیز تغییرات گسترده بوده است و اگرچه کماکان دیدگاههای عمومی نسبت به ایران مثبت بوده اما مجبوبیت ایران در اندونزی 13 درصد و در مصر 11 درصد کاهش یافته است.
موسسه آمریکایی «Pew» در ادامه گزارش خود در بخش مربوط به نگاه شهروندان کشورهای مختلف به برنامههای صلحآمیز اتمی ایران (فصل دوم) آورده است: اکثر مردم در 32 کشور از 37 کشور مورد سوال درباره دستیابی ایران به سلاح اتمی، نظر منفی داشتهاند. در اردن و مصر که سال گذشته افکار عمومی درباره این موضوع اختلاف نظر داشت و 45 درصد اردنیها و 44 درصد مصریها موافق برنامه اتمی ایران بودند، اکنون 55 درصد اردنیها و 57 درصد مصریها میگویند مخالف دستیابی ایران به سلاح اتمی هستند.
در خصوص «تهدید اتمی ایران» نیز که یکی از بخشهای به شدت جهتدار و غیرعلمی این نظرسنجی محسوب میشود (چرا که به پاسخگویان القا کرده است برنامههای هستهای صلحآمیز ایران یک تهدید است)، بیشترین نگرانیها طبیعتاً در اسرائیل با 89 درصد بوده است و اکثریت پاسخگویان در آمریکای شمالی، آمریکای لاتین و اروپا برنامههای اتمی ایران را یک تهدید بالقوه دانستهاند. در کشورهای اسلامی، مردم کویت و لبنان، ترکیه بیش از سایرین نگران بودهاند. 71 درصد در کویت، 63 درصد در لبنان و 59 درصد در ترکیه، گرچه در کویت و لبنان دیدگاه شیعیان متفاوت از اهل سنت است.
بر مبنای این گزارش، در آسیا بیشترین حمایت از ایران در بنگلادش انجام میشود که 8 نفر از هر ده نفر دید مثبت نسبت به کشورمان دارند. اکثریت مطلق مردم پاکستان، اندونزی و مالزی هم دیدگاه مثبت دارند اما دیدگاههای مثبت نسبت به سال 2006 سقوط کرده است. سال گذشته 73 درصد مسلمانان پاکستان و 81 درصد در اندونزی دیدگاه مثبت نسبت به ایران داشتند که امروز به 69 درصد و 66 درصد رسیده است. در خاورمیانه نیز ظاهراً محبوبیت ایران سقوط کرده است. سال گذشته 53 درصد مسلمانان ترکیه نظر مثبت و 35 درصد نظر منفی به ایران داشتند اما امروز فقط 28 درصد میگویند که نظر مثبت دارند در حالیکه 56 درصد دیدگاه منفی دارند. در مصر محبوبیت ایران از 62 درصد به 49 درصد تنزل کرده و تنزل تقریباً مشابهی هم در اردن رخ داده است.
در بخش دیگری از این نظرسنجی، اعتماد پاسخگویان نسبت به دکتر محمود احمدینژاد مورد سوال قرار گرفته است. بر اساس گزارش، نظر عمومی نسبت به رئیس جمهور ایران به طور قابل توجهی منفیتر از نظر عمومی راجع به ایران میباشد. اکثریت مطلق مردم در آمریکا، کانادا، و همه کشورهای اروپایی به جز روسیه و اوکراین گفتهاند هیچ اعتمادی یا اعتماد اندکی دارند که آقای احمدینژاد بتواند به مسایل جهانی کمک کند.
بر اساس این گزارش، دکتر احمدینژاد در میان مردم خاورمیانه کمتر از آسیا محبوب است. 78 درصد مردم اردن میگویند نسبت به او اعتماد اندکی دارند. در مصر 72 درصد اعتماد اندکی به او دارند. در ترکیه که سال گذشته 49 درصد نسبت به او نظر منفی داشتند اکنون 55 درصد چنین دیدگاهی دارند. محبوبیت دکتر احمدینژاد در «پاکستان» و «اندونزی» البته رشد داشته است. در پاکستان 42 درصد در مقایسه با 32 درصد در سال گذشته به وی اعتماد دارند و در اندونزی اعتماد به وی از 51 درصد به 53 درصد رسیده است.
این گزارش در بخشهای مختلف، دیدگاههای اهل سنت نسبت به ایران را در قیاس با شیعیان متفاوت ارزیابی کرده است. مسلمانان سنی لبنان در مخالفت با ایران تقریباً اجماع دارند با 93% نظر مخالف، درحالیکه این امر در میان شیعیان فقط 13 درصد است و 86 درصد دیدگاه مثبت نسبت به ایران داشتهاند. در میان شیعیان لبنان سه چهارم میگویند به آقای احمدی نژاد اعتماد دارند اما در میان اهل سنت فقط 5 درصد چنین اعتقادی دارند و 94 درصد اعتماد اندکی دارند.