آغاز صدارت گوردون براون

آغاز صدارت گوردون براون

از فردا (چهارشنبه، 27 ژوئن)، گوردون براون پس از ده سال خدمت در دولت تونی بلر در مقام وزیر دارایی، در جای او خواهد نشست. ولی چرا وزیر دارایی و نه جان پرسکات که در همین مدت معاون تونی بلر بود؟
گوردون براون و همسرش
برخی می گویند گوردون براون عصا قورت داده و زیاده از حد جدی است

پاسخ ساده یکی سابقه همکاری بلر و براون است که پانزده سال پیش با هم طرح پیروزی حزب کارگر را ریختند و دیگری بی رقیب ماندن گوردون براون در میدان رقابت رهبری حزب بعد از تصمیم تونی بلر به کناره گیری. اما چرا کسی جرات چالش به خود نداد؟

مهمترین دلیل، احتمالا کارنامه ده سال مدیریت موفق گوردون براون بر اقتصاد و امور مالی بریتانیاست. یک ماه پیش در آخرین لایحه بودجه که به مجلس عوام برد، گوردون براون دست آوردهای مدیریت خود را برشمرد و گفت پیام من به کشور حاکی ازادامه افزایش شمار مشاغل و میزان سرمایه گذاری ها همراه با پائین ماندن نرخ تورم، بهره بانکی و وام مسکن است و آن را طولانی ترین دوره ثبات و رشد اقتصادی در تاریخ بریتانیا خواند.

کارنامه درخشان اقتصادی به کنار، گوردون براون چگونه نخست وزیری خواهد بود؟ برخی از طرفداران تونی بلر سیاست های او را متمایل به جناح چپ حزب کارگر می دانند و بعضی هم در مقایسه با بی تکلفی خاصی که تونی بلر در برخورد با مردم داشت، می گویند گوردون براون عصا قورت داده و زیاده از حد جدی است. ولی نخست وزیر آینده بریتانیا به اینگونه انتقادها بی اعتناست و می گوید مسائل مهم شدت گرفتن رقابت های تجاری، تغییرات جوی و اقلیمی زمین و خطر تروریسم است.

گوردون براون در زمانی نخست وزیری را از تونی بلر تحویل میگیرد که بریتانیا با چالش های متعددی روبروست. از جمله جنگ عراق و آینده حضور نظامی درآن کشور، هم چنین افغانستان که چند روز پیش سفیر بریتانیا در کابل از ضرورت چند دهه حضور فعال بریتانیا در آن کشور سخن گفت به علاوه نشست سران اتحادیه اروپا در بروکسل برای تدوین پیمانی جدید آنهم در آستانه تغیر دولت در لندن.

 گوردون براون سعی کرده نگرانی در مورد حمایت بی دریغ بلر از سیاست دولت آمریکا بر منافع بریتانیا را به این صورت برطرف کند که اگرچه هر نخست وزیری در بریتانیا باید با آمریکا روابط نزدیک و دوستانه داشته باشد اما برای او، به عنوان نخست وزیر، اصل حفظ منافع بریتانیاست و اینکه برای حل مشکلات بین المللی، حال چه به روابط با ایران مربوط باشد یا روسیه، باید با تشریک مساعی و مشورت صورت گیرد و نه اقدامات یک جانبه
 

گوردون براون که در سال ۲۰۰۳ از مداخله نظامی در عراق حمایت کرده بود اکنون ضمن قبول اشتباهاتی مانند استناد به اطلاعات غیر دقیق درباره توان نظامی عراق، به ویژه ادعای وجود سلاح های کشتار جمعی، می گوید رای او به جنگ به دلیل نقض تمام قطعنامه های سازمان ملل توسط صدام حسین بود. با این وجود او تاکید می کند که شخصا از اشتباهات رخ داده، در پیش و پس از جنگ عذر خواهی کرده است.

موضوع دیگری که برای نمایندگان پارلمان از همه احزاب، حتی گاه بیشتر در حزب کارگر آقای براون که دو روز است رهبر آن شده، اهمیت زیادی پیدا کرده، تاثیر حمایت بی دریغ تونی بلر از سیاست دولت آمریکا در خاورمیانه بر منافع بریتانیاست. اشاره منتقدین بیشتر به حمایت تونی بلر از دکترین "مداخله نظامی پیش گیرانه" جورج بوش، رئیس جمهوری آمریکاست.

چند روز پیش، گوردون براون سعی کرد این نگرانی را به این صورت برطرف کند که اگرچه هر نخست وزیری در بریتانیا باید با آمریکا روابط نزدیک و دوستانه داشته باشد اما برای او، به عنوان نخست وزیر، اصل حفظ منافع بریتانیاست و اینکه برای حل مشکلات بین المللی، حال چه به روابط با ایران مربوط باشد یا روسیه، باید با تشریک مساعی و مشورت صورت گیرد و نه اقدامات یک جانبه.

گوردون براون که به عنوان وزیر دارایی بریتانیا، در جمع اعضای گروه ۸ ، یکی از پیشگامان اصلی برای کمک به کشورهای در حال توسعه بوده تاکید دارد که در دهکده جهانی که دنیای امروز را تشکیل داده کشورهای مهمی مانند چین و هند را باید وارد پروسه تصمیم گیری های اقتصادی جهانی کرد.

ولی نهایتا، انتظار بیشتر مردم بریتانیا از گوردون براون، نخست وزیری که مستقیما انتخابش نکرده اند، بهبود وضع مالی آنهاست. چون اگرچه لقب موفق ترین وزیر دارایی در تاریخ این کشور را به او داده اند نباید فراموش کرد که مردم این جزیره ، الان بیشتر از گذشته مالیات می پردازند.

+0
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.