بازرسان آژانس انرژی اتمی وارد کره شمالی شدند

بازرسان آژانس انرژی اتمی وارد کره شمالی شدند

بازرسان آژانس بین المللی انرژی اتمی برای گفتگو در مورد برچیدن تاسیسات هسته ای کره شمالی وارد این کشور شده اند.
تصویر ماهواره ای تاسیسات هسته ای کره شمالی
کره شمالی متعهد شده است تاسیسات هسته ای خود را در برابر کسب کمک خارجی برچیند

روز سه شنبه، 26 ژوئن، هیات بازرسان آژانس بین المللی به ریاست اولی هاینونن، معاون مدیرکل آژانس، وارد پیونگیانگ، پایتخت کره شمالی، شد تا مذاکراتی را در مورد جزییات اجرای توافقنامه توقف فعالیت مرکز هسته ای یونگ بیانگ با مقامات کره ای انجام دهد.

این سفر به دعوت سازمان انرژی اتمی کره شمالی صورت می گیرد و پنج روز به طول خواهد انجامید.

آقای هاینونن قبل از عزیمت به سوی کره شمالی در گفتگو با خبرنگاران در پکن، پایتخت چین، نسبت به موفقیت ماموریت این هیات ابراز خوشبینی کرد اما گفت که مقامات کره شمالی باید در مورد سرعت عملیات مهر و موم کردن تاسیسات هسته این کشور تصمیم بگیرند.

کره شمالی در سال 2002 با اعلام خروج از پیمان منع گسترش جنگ افزارهای هسته ای، نمایندگان آژانس بین المللی را از این کشور اخراج کرد و اعلام داشت در نظر دارد به منظور دفاع از خود، به تولید بمب اتمی مبادرت ورزد.

در پاییز سال گذشته، مقامات کره ای گفتند که نخستین بمب اتمی این کشور را آزمایش کرده است و این اقدام با محکومیت گسترده بین المللی مواجه شد.

با اینهمه، در ماه فوریه سال جاری دولت کره شمالی متعهد شد در برابر دریافت امتیازات اقتصادی و سیاسی از آمریکا و کشورهای دیگر، مرکز تولید پلوتونیوم در یونگ بیانگ را برچیند و در ماه مارس نیز محمد البرادعی، مدیرکل آژانس، به این کشور سفر کرد.

با اینهمه، کره شمالی از اجرای این تعهد تا ماه جاری خودداری ورزید و گفت که تا آزاد شدن مبالغ متعلق به آن کشور که به درخواست دولت آمریکا مسدود شده بود از اقدام عملی در این زمینه خودداری می کند.

کمک غذایی کره جنوبی

روز دوشنبه این هفته، مقامات کره ای اعلام داشتند که این مبلغ آزاد شده و در نتیجه، برنامه برچیدن مرکز اصلی فعالیت های هسته ای خود را آغاز می کنند.

با انتشار این خبر، کره جنوبی اعلام کرده است که کمک های غذایی به کره شمالی را از سر می گیرد.

اولی هاینونن معاون مدیرکل آژانس
هاینونن: مقامات کره شمالی باید در مورد سرعت برچیدن تاسیسات اتمی تصمیم بگیرند


قرار است نخستین محموله کمک غذایی کره جنوبی شامل سه هزار تن برنج در روز 30 ماه ژوئن به کره شمالی فرستاده شود.

کره جنوبی در نظر دارد در مجموع چهارصد هزار تن برنج را طرف شش ماه آینده در اختیار کره شمالی قرار دهد.

ارسال کمک های غذایی جنوب به شمال در سال گذشته و پس از آن قطع شد که کره شمالی به آزمایش یک موشک دوربرد مبادرت ورزید.

مقامات کره جنوبی گفته اند که در نظر بود کمک های غذایی به شمال از ماه فوریه و پس از اعلام آمادگی کره شمالی با برچیدن تاسیسات هسته ای آن کشور از سر گرفته شود.

با اینهمه، تعلل کره شمالی در اجرای تعهد خود باعث شد تا کره جنوبی ارسال محموله های برنج را تا حل و فصل این موضوع به تعویق اندازد.

گفته می شود که اقتصاد کره شمالی از جمله بخش کشاورزی با مشکلات متعددی دست به گریبان است و این کشور با کمبود شدید مواد غذایی مواجه است.

مقامات آمریکایی نیز گفته اند که مهر و موم مرکز اتمی یانگبیان مقدمه مذاکرات جدی دو کشور بر سر موضوعات دیگری از جمله کمک های اقتصادی شامل ارسال سوخت و بررسی امکان امضای توافقنامه صلح است.

ایالات متحده رهبری نیروهای بین المللی را در جنگ کره در دهه 1950 در دست داشت و هنوز با کره شمالی معاهده صلح امضا نکرده است.

+0
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.