ویزاى ورودکروکودیل ها به ایران صادر شد
ویزاى ورودکروکودیل ها به ایران صادر شد
همه روزه از گوشه و کنار کشور خبر شکل گیرى صنعتى نوپا شنیده مى شود، ولى این بار داستان به کلى متفاوت است.
ماجرا، ماجراى ورود کروکودیل هاى غول پیکر یا هیولاى آب به ایران براى تقویت صنعت چرم سازى و توسعه صادرات غیرنفتى است.
شاید ورود و تکثیر کرکودیل هایى که اندازه آنها در برخى نژادها به ۸/۶ متر مى رسد در وهله اول کمى جالب و البته ترسناک باشد زیرا جناب کروکودیل بدش نمى آید در لیست غذایى خود گوشت انسان را نیز بگنجاند!
ولى وقتى بدانید یک قطعه چرم کروکودیل، ارزشى حدود ۱۰ هزار دلار در بازارهاى جهانى دارد بدون شک شما نیز مى توانید جور دیگرى به قضیه نگاه کنید.
پرورش کروکودیل هم اکنون به عنوان یک صنعت جهانى مطرح است و ارزش تجارت جهانى آن حدودیک میلیارددلار برآورد مى شود. ۵۰ کشور دنیا از جمله آمریکا، کانادا، استرالیا و کشورهاى جنوب شرقى آسیا در صنعت پرورش و تکثیر مصنوعى کروکودیل فعالیت دارند.
پرورش کروکودیل اقتصادى است
تقریباً همه قسمت هاى یک کروکودیل داراى ارزش افزوده است. پوست کروکودیل مهم ترین فرآورده آن به شمار مى رود که در بازارهاى جهانى بسته به نوع فرآورى تا ۱۰ هزاردلار نیز خریدوفروش مى شود.
گوشت کروکودیل به دنبال شیوع بیمارى جنون گاوى طرفداران زیادى در کشورهاى آمریکایى و اروپایى پیدا کرده و قیمت هر کیلو گوشت کروکودیل در این کشورها به ۲۵ دلار نیز مى رسد.
افزون بر طاقه پوست حاصل از کروکودیل پرورشى (از ناحیه پس سر تا دم) از چرم حاصل از دست و پاها و شکم و سر آن نیز مى توان محصولاتى نظیر جاسوئیچى، کمربند و کیف پول تهیه کرد که نه تنها در بازار داخلى بلکه در بازارهاى جهانى قابلیت عرضه دارد.
گونه هاى کروکودیل
کروکودیل یکى از نادرترین گونه هاى جانورى است که از دوران ماقبل تاریخ تاکنون باقى مانده است.
راسته کروکودیل داراى ۲۳ گونه مختلف است که همه آنها گوشتخوارند و جزو خزندگان آبزى طبقه بندى مى شوند.
کوچک ترین کروکودیل «تتراسپیس» نام دارد که طول آن تنها یک متر است ولى تمساح هاى آمریکایى تا ۵/۵ متر، کروکودیل هاى استرالیایى ۸ متر و کروکودیل هاى آمریکایى تا ۸/۶ متر طول دارند.
همه انواع کروکودیل گوشتخوارند و رژیم غذایى آنها از حشرات آبزى تا پستانداران آبزى را شامل مى شود.
کروکودیل هایى که اندازه آنها از ۴ متر مى گذرد آدمخوار نیز هستند.
هر چند زیستگاه کروکودیل بیشتر در نواحى گرمسیرى و نیمه گرمسیرى است ولى مى توان آن را در چهار قاره جهان یافت و همه گونه هاى کروکودیل داراى ارزش تجارى است و پوستشان با ارزش است اما گونه هایى که در آب هاى شور زندگى مى کنند به علت ضخامت بیشتر پوست از ارزش تجارى بالاترى برخوردار هستند.
به گفته کاظم عبدى کارشناس ارشد سازمان دامپزشکى گونه اى از کروکودیل نیز در کشور ما وجود دارد که به نام کروکودیل پوزه کوتاه (crocodylus palustris) یا کروکودیل ایرانى معروف است و به زبان محلى به آن گاندو مى گویند.
زیستگاه این جانور در ایران در رودخانه هاى سرباز، باهوکلات، کاجو، آزادى و برخى رودخانه هاى سیستان و بلوچستان است.
عبدى با اشاره به این که در ایران در مجموع تنها ۱۲۰ تا ۱۳۰ قطعه «گاندو» یافت مى شود، مى افزاید: نژادهایى که قرار است به کشورمان وارد و پرورش داده شوند. انواعى غیر از نژاد ایرانى کروکودیل است.
راهکار شرعى و پرورش کروکودیل
چندى پیش مسئول حوزه نمایندگى ولى فقیه در سازمان دامپزشکى کشور اعلام کرد که مقام معظم رهبرى پرورش کروکودیل براى استفاده از پوست وفرآورده هاى آن را براى مصارف صنعتى و دارویى مجاز اعلام کرده اند.
حجت الاسلام سلطانى با اشاره به کاربردهاى اقتصادى فراوان و ارزش افزوده بالا در پرورش کروکودیل مى گوید: هم اکنون در بسیارى از کشورهاى پیشرفته و در حال توسعه پرورش کروکودیل به شکل یک صنعت درآمده و از گوشت، پوست و دیگر اجزاى بدن کروکودیل براى مصارف صنعتى ، دارویى و چرم سازى استفاده مى شود.
وى خاطرنشان مى کند متقاضیان مى توانند پس از اخذ پروانه از سوى سازمان دامپزشکى کشور براى نظارت بر ذبح شرعى کروکودیل، سرمایه گذارى در این زمینه را آغاز کنند.
این مقام مسئول با بیان این که در هنگام ذبح کروکودیل بایدچهار رگ اصلى آن مانند حیوانات حلال گوشت بریده شود، مى افزاید: بانظارت بر ذبح این حیوان مردم مى توانند اطمینان داشته باشندپوستى که از کروکودیل استحصال مى شود از نظر شرعى پاک بوده و استفاده از آن مانعى ندارد.
وى در عین حال تأکید کرد: گوشت این حیوان تنها باید در کاربردهاى صنعتى و دارویى مصرف شود.
حجت الاسلام سلطانى با توجه به فتواى اخیر ولى فقیه درباره پرورش کروکودیل گفت: با استناد به این فتوى استفاده از پوست این حیوان دوزیست حتى به شکل لباس نیز بدون مانع است به شرط این که ذبح این جانور براساس موازین شرعى باشد . براساس این فتوا گوشت این حیوان براى مصارف غیرانسانى ، صنعتى و دارویى مجاز است.
وى با تأکید بر این که دین اسلام دینى پویا است تصریح مى کند پرورش این حیوان افزون بر سودآورى بالا، اشتغالزایى فراوان را در پى دارد و ما نباید صرف این که کروکودیل حیوانى حرام گوشت است، از بهره ورى هاى دیگر این حیوان دور بمانیم.
به گفته وى پس از تبیین توجیهات اقتصادى و فنى طرح پرورش کروکودیل ، حضرت آیت الله خامنه اى در فتوایى که براى نخستین بار صادر شد بیان کرده اند که تکثیر و پرورش و فروش کروکودیل و مانند آن براى منافع محلله (سودهایى که از یک حیوان حرام گوشت عاید جامعه و انسان مى شود) از قبیل استفاده از پوست و غیره اشکال ندارد.
مجوزها آماده صدور است
به دنبال اعلام صدور مجوز براى متقاضیان تکثیر و پرورش کروکودیل، شمارى متقاضى که بیشترشان ایرانیان تحصیل کرده از خارج کشور هستند، براى گرفتن مجوز به دستگاه هاى مربوط مراجعه کرده اند که مراحل صدور پروانه هاى پرورشى و بهداشتى براى آنها در جریان است.
میرکاظم پیش نماززاده کارشناس مرکز اصلاح نژاد معاونت امور دام وزارت جهاد کشاورزى در این زمینه مى گوید: متقاضیان باید درخواست هاى خود را به سازمان هاى جهاد کشاورزى استان هاى مربوطه ارائه دهند، در صورتى که طرح آنها داراى توجیه اقتصادى باشد، درخواست آنها براى صدور مجوز به کمیسیون صدور پروانه بهره بردارى ارائه مى شود.
وى مى افزاید: متقاضیان پس از دریافت مجوز پروانه بهره بردارى مى توانند براى دریافت زمین به سازمان امور اراضى و بانک ها براى گرفتن تسهیلات مراجعه کنند.
کاظم عبدى کارشناس ارشد سازمان دامپزشکى نیز با اشاره به این که این سازمان به عنوان متولى بهداشتى و بیمارى هاى دام در کشور مسئول واردات هرگونه جانورى به کشور و انجام اقدام هاى قرنطینه اى است، مى افزاید: براین اساس سازمان دامپزشکى مدتى پیش اقدام به گرفتن حلیت کروکودیل از دفتر مقام معظم رهبرى کرد و هم اکنون نیز آماده است تا مجوزهاى بهداشتى لازم را براى واردات گونه هاى مختلف کروکودیل صادر کند.
به گفته سازمان دامپزشکى پس از دریافت تقاضاى سرمایه گذاران درخواست ها را بررسى کرده و پس از بازدید از محل، نمونه بردارى از آب و خاک منطقه در صورتى که مشکل بهداشتى وجود نداشته باشد اقدام به صدور مجوز بهداشتى براى مراکز پرورش کروکودیل خواهد نمود.
وى با اشاره به این که سازمان دامپزشکى پیشتر نیز مجوزهاى این چنینى را براى تولید قورباغه صادر کرده بود تصریح کرد: سازمان دامپزشکى آمادگى دارد در صورتى که متقاضى جدید براى پرورش قورباغه در کشور باشد از دفتر مقام معظم رهبرى استعلام و حلیت کند.
عبدى همچنین با اشاره به این که شرایط آب و هوایى در جنوب کشور، مناسب پرورش کروکودیل است، مى افزاید: پرورش این حیوان در کشور صددرصد اقتصادى است و مى تواند بازار صادراتى خوبى را براى محصولات حاصل از آن به وجود بیاورد.
به گفته وى هر کروکودیل بالغ روزى کمتر از یک کیلو غذا مى خورد و این مى تواند مقرون به صرفه باشد.
کروکودیل هاى پرورشى باید در یک دوره ۳ ساله از چرخه تولید خارج شوند، زیرا پس از گذشت ۳ سال غذاى مصرفى کروکودیل افزایش مى یابد و تولید آن را غیراقتصادى مى کند.
کروکودیل هاى کوچک جثه ۲۵ تا ۳۵ سال عمر مى کنند و کروکودیل هاى بزرگتر مانند کروکودیل هاى رودخانه نیل حتى تا ۱۰۰ سال نیز عمر مى کنند.
عبدى تصریح مى کند: پرورش کروکودیل افزون بر فواید اقتصادى زیادى که دارد در بخش دارویى نیز مى تواند مورد استفاده قرار بگیرد.
تحقیق یک پزشک انگلیسى نشان مى دهد در خون کروکودیل استرالیایى نوعى از آنتى بیوتیک موجود است که ۵۰۰ برابر قوى تر از آنتى بیوتیک هاى شناخته شده امروزى است.همچنین آزمایش ها ثابت کرده این ماده مى تواند در شرایط آزمایشگاهى ویرویس HIV انسانى را به طور کامل نابود کندکه مکانیزم آن مشخص نشده است.
به هر روى پرورش کروکودیل به عنوان صنعتى نوپا در ایران در حال شکل گیرى است و تجربه دیگر کشورها نشان مى دهد در صورت توجه کافى مى تواند به تکیه گاه مناسبى در عرصه صادرات غیرنفتى تبدیل شود به همین دلیل حمایت از سرمایه گذارى بخش خصوصى در این بخش باید مورد توجه متولیان بخش هاى صنعت و کشاورزى قرار گیرد.