واکنش بین المللی به خبر سنگسار احتمالی در ایران
واکنش بین المللی به خبر سنگسار احتمالی در ایران
جمال کریمی راد، سخنگوی قوه قضائیه ایران، در سال 2005 میلادی اعلام کرد که مجازات سنگسار دیگر در این کشور اجرا نمی شود |
در روزهای اخیر برخی سایت های اینترنتی مدافع حقوق زنان در ایران از احتمال اجرای حکم سنگسار یک زن و مرد در استان قزوین به اتهام "رابطه نامشروع" خبر داده و خواهان توقف آن شده بودند.
روز چهارشنبه بیستم ژوئن (سی ام خرداد ماه) خبرگزاری فارس به نقل از رئیس دادگستری استان قزوین این خبر را تکذیب کرد و خبرگزاری دانشجویان ایران نیز از قول مدیرکل نظارت و پیگیری قوه قضائیه اجرای حکم سنگسار در روز پنجشنبه را 'شایعه خواند.'
با این همه، سازمان دیده بان حقوق بشر و همچنین عفو بین الملل در بیانیه های جداگانه ای به موضوع سنگسار اشاره کرده و خواهان توقف فوری اجرای حکمی شده اند که به ادعای آنها قرار بوده صبح پنجشنبه (بیست و یکم ژوئن) روبروی گورستان تاکستان قزوین اجرا بشود.
جو استورک، معاون بخش خاورمیانه دیده بان حقوق بشر، در بیانیه ای دو متهم ایرانی را 'مادر و پدری' خوانده که به گفته او 'قرار است به بیرحمانه ترین روش کشته شوند.' وی از قوه قضائیه ایران خواسته تا با 'اقدام فوری' جان این دو نفر را نجات دهد.
اعتراض شدید نروژ
سنگسار مجازاتی وحشیانه است ... چنین حکمی [در صورت اجرا] آشکارا تعهدات ایران را در زمینه حقوق بشر نقض می کند
|
در همین حال، یک سخنگوی وزارت امور خارجه نروژ از احضار سفیر ایران در این کشور خبر داده و گفته وزیر امور خارجه نروژ 'مخالفت شدید' خود را با اجرای احتمالی این حکم اعلام کرده است.
بنا به گزارش ها، یوناس گار استور وزیر خارجه نروژ، در بیانیه ای سنگسار را مجازاتی 'وحشیانه' خوانده و گفته اجرای چنین حکمی "آشکارا تعهدات ایران را به حقوق بشر نقض می کند."
خبرگزاری دانشجویان ایران، ایسنا، در توضیح ماجرای پرونده نوشته است که متهم زن یازده سال پیش خانواده خود را ترک کرده و چند سال با متهم مرد در تاکستان به سر می برده است که به دنبال شکایت همسر نخست این زن، وی و متهم مرد دستگیر می شوند.
آسیه امینی، از فعالان حقوق زنان در ایران که این پرونده را دنبال کرده است، به بخش فارسی بی بی سی گفت: "گفته شده است که همسر این زن وی را از خانه بیرون کرده است و او بدون آنکه از همسر خود طلاق بگیرد با مرد دیگری زندگی می کند و از وی یک کودک هم دارد."
رد اجرای حکم سنگسار
با استعلام و کسب اطلاع از دادگستری استان قزوین، چنین حکم تأیید شده ای که قابلیت اجرا داشته باشد، وجود ندارد
|
ایسنا به نقل از یک مقام ارشد قوه قضائیه ایران نوشته که "متهمان این پرونده متأهل بوده" و حکم صادره در یکی از شعبه های کیفری دادگستری تاکستان صادر شده، اما افزوده با استعلام از دادگستری استان قزوین "حکم تأیید شده ای که قابلیت اجرا داشته باشد، وجود ندارد."
پیشتر، خبرگزاری نیمه رسمی فارس در خبری به نقل از یک منبع آگاه قضایی گزارش داده است: "در پی صدور حکم سنگسار برای دو متهم در تاکستان، برنامه های لازم جهت اجرای این حکم تدارک دیده شده بود."
به گزارش ایسنا، حکم متهمان این پرونده - با اتهام 'رابطه نامشروع' - یک بار صادر شده بوده که از سوی دیوان عالی ایران نقض شده و پرونده برای تحقیقات بیشتر به دادگستری تاکستان فرستاده شده است.
در قانون مجازات اسلامی حکم سنگسار همچنان وجود دارد. با اینکه رئیس قوه قضائیه ایران در سال های اخیر به قضات توصیه کرده از صدور این حکم پرهیز کنند، اما برخی فعالان حقوق بشر می گویند این نگرانی همواره وجود دارد که این حکم در شهرستان ها و بدون اطلاع رسانی دقیق در مورد متهمان اجرا شود.