رونمایی از دایناسوری ۸۵ میلیون ساله

رونمایی از دایناسوری 85 میلیون ساله

بقایای اسکلت دایناسوری که حدود دو سال پیش در آب‌گیری در مغولستان کشف شد، در معرض دید عموم قرار گرفت.

به گزارش ایسنا، دانشمندان چینی از بقایای عظیم اسکلت نوعی دایناسور که شبیه دایناسورهای پرنده است و به ایجاد طبقه‌بندی جدیدی از انواع دایناسورها می‌تواند کمک کند، رونمایی کردند.

بقایای اسکلت این دایناسور آوریل سال 2005 میلادی در مردابی در مغولستان کشف شد. طبق بررسی محققان، این دایناسور در زمان حیات حدود یک‌هزار و 400 کیلوگرم وزن و در زمان مرگ حدود 11 سال سن داشته و نزدیک 85 میلیون سال پیش می‌زیسته است؛ اما نکته‌ی جالب توجه درباره‌ی این فسیل که سبب شگفتی محققان شده، اندازه‌ی بزرگ این حیوان و ویژگی‌های جسمی آن است.

طبق فرضیه‌های محققان، دایناسورهایی که توانایی پرواز یا دست کم خصوصیت‌هایی مانند پرندگان داشته، گوشتخوار و دارای دندان بوده‌اند؛ ولی این دایناسور منقار دارد و احتمالا پر نیز داشته است.

براساس مطالعاتی که پس از کشف این اسکلت تا امروز روی آن انجام شده‌اند، اسکلت کشف‌شده به گونه‌ای از دایناسورها به نام گیگانتراپترها (Gigantoraptor) که منقاری مانند پرندگان داشته، ولی نمی‌توانسته است، پرواز کند، تعلق دارد.

طبق نظر محققان، این‌گونه دایناسورها خصوصیات مشترکی با گونه‌ی دیگری از دایناسورها به نام اویراپترها (Oviraptor) دارند و احتمالا نیاکان یکسانی داشته‌اند. اویراپترها مانند گیگانتراپترها دارای منقار و پر بوده‌اند؛ اما نکته‌ی جالب توجه اختلاف فاحش بین وزن این دو گونه از دایناسور است.

دانشمندان معتقدند که وزن اویراپترها حدود یک تا دو کیلوگرم بوده، درحالی‌که این دایناسور بیش از یک‌هزار کیلوگرم وزن داشته است. البته گونه‌ای دیگر از اویراپترها نیز بوده که وزن بیشتری داشته‌اند، ولی بقایای فسیل یافت‌شده حدود 35 تا 40 برابر از این‌گونه اویراپترها سنگین‌تر است.

با وجود ابهام‌هایی که درباره‌ خصوصیات و تعیین گونه این اسکلت وجود دارند، کشف بزرگ‌ترین اسکلت متعلق به یک دایناسور پرنده‌ای‌شکل دارای منقار و پر، کشف بزرگی محسوب می‌شود.

تا پیش از کشف این اسکلت منحصربه‌فرد، بزرگ‌ترین اسکلت کشف‌شده متعلق به دایناسورهای پرنده‌ای‌شکل، اسکلتی با قدمت شش میلیون سال بود که مدت‌ها پیش در استرالیا کشف شد. این دایناسور در زمان حیات حدود 500 کیلوگرم وزن داشته است.

رویترز در این‌باره گزارش داده است که نکته‌ی جالب توجه دیگر در این میان، سن کم این دایناسور یعنی 11 سال است. به باور محققان در صورتی که این دایناسور تا سن بلوغ رشد می‌کرد، دارای جثه‌ای بسیار عظیم می‌شد که برای این‌گونه دایناسورها بسیار غیر عادی است. بر همین اساس، گروهی دیگر از محققان عقیده دارند که این اسکلت به گونه‌ای دیگر از دایناسورها به نام تیرانوسورها (Tyrannosaur) که بقایای اسکلت آن‌ها در آمریکای شمالی کشف شده، متعلق است.

به‌دلیل وجود فرضیه‌ها و حدس و گمان‌های مختلف درباره‌ی گونه و خصوصیات اسکلت دایناسور کشف‌شده، تحقیقات درباره‌ی این اسکلت هم‌چنان ادامه دارند.

+0
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.